Programma
Vertrekdagen & prijzen
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
  Egypte 15 daagse groepsrondreis
 

 
Programma

Dag 01   
Amsterdam - Cairo
Dag 02    Excursie Saqqara, Memfis en Giza 
Dag 03    Stadstour Cairo
Dag 04    Cairo - Bahariyya 
Dag 05    Bahariyya  
Dag 06    Bahariyya - Cairo
Dag 07    Cairo 
Dag 08   
Ochtendvlucht naar Aswan
Dag 09    Facultatief naar Abu Simbel
Dag 10    Feloukatocht op de Nijl (halve dag)
Dag 11    Aswan - Kom Ombo - Edfu - Luxor
Dag 12    Excursie West Bank
Dag 13    Luxor
Dag 14    Facultatief naar Dendera en Abydos
Dag 15    Luxor - Cairo - Amsterdam


 
(Klik op afbeelding voor 'n vergroting)                                 

• Compleet programma in ontspannen tempo

• Steden, platteland en oases
• Excursies naar de faraonische hoogtepunten
• Relaxen op de Nijl
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding


Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereidingSinds het uitbreken van de revolutie in januari 2011 is het aantal toeristen dat Egypte bezoekt flink afgenomen. Een grote strop voor een land waar vele mensen afhankelijk zijn van het toerisme. En hoewel het nog wel even zal duren voordat de Egyptische bevolking haar juiste regering gevonden heeft, hebben vele vakantiegangers de badplaatsen aan de Rode Zee al herontdekt. In het binnenland, langs de Nijl en in de woestijn, juist daar waar de schatten van Egypte te vinden zijn, is het daarentegen nog rustig. Dé uitgelezen kans om met deze groepsreis mee te gaan! Je zult er met open armen worden ontvangen.Dag 1    Vlucht Amsterdam - Cairo
Met een rechtstreekse vlucht vliegen we in zo'n 5 uur vanuit Amsterdam naar Cairo. Als we ons eigen visum hebben gekocht en geld hebben gewisseld of gepind, worden we na de douane opgewacht door een medewerker van onze agent in Egypte. Tijdens het busritje naar het hotel, centraal gelegen, krijg je al een goede indruk van de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten. 

Dag 2    Naar Saqqara, Memfis en Giza
Deze reis zit vol hoogtepunten, dus we beginnen de reis meteen goed door er vandaag onder leiding van een Engelssprekende gids al een paar te bezoeken. Via de lange, dichtbevolkte Pyramids Road rijden we naar het zuidwesten en komen we in Saqqara terecht, de dodenstad van de oude hoofdstad van Egypte, Memfis. Hier staat onder andere het oudste stenen monument van de wereld, nl. de trappiramide van farao Djoser. In het openluchtmuseum van Memfis zien we de kolossale liggende Ramses II. Na een typisch Egyptische lunch rijden we noordwaarts, richting Giza waar Egyptes meest beroemde monumenten staan. De piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos en natuurlijk de Sfinx.

Dag 3    Cairo
Vandaag is het tijd om ons echt onder te dompelen in de Egyptische hoofdstad. In de ochtend rijdt de bus ons onder begeleiding van de gids naar het islamitische gedeelte van Cairo waarover we een schitterend uitzicht hebben vanaf de hooggelegen Citadel met de moskee van Mohammed Ali. Vervolgens lopen we via de Tentenmakersstraat en de stadspoort Bab Zuweila richting Khan al Khalili.
In de middag brengen we een bezoek aan het Egyptisch Museum, nu nog gelegen in het centrum van Cairo. Totdat het nieuwe museum, vlakbij de piramides in Giza, opengaat liggen de schatten van het oude Egypte in dit roodgekleurde gebouw dat bijna uit zijn voegen barst. Uiteraard trekt de inboedel van het graf van Toetanchamon de meeste bezoekers. Een kijkje in de Royal Mummy Room is indrukwekkend. Meer bezienswaardigheden in Cairo.

Dag 4    Naar de oase Bahariyya
We onderbreken ons verblijf in het hectische Cairo even voor een uitstapje naar een van de oases van Egypte: Bahariyya. In de Grieks-Romeinse tijd was dit een belangrijk agrarisch centrum waar veel wijn werd verbouwd die tot in Rome werd verkocht. Na het Romeins verval veranderden de groene gronden in woestijn. Door de archeologische opgravingen, de warmwaterbronnen en zeker ook de ontdekking van de Vallei van de Gouden Mummies kwam het gebied weer in de schijnwerpers te staan. Een facultatieve excursie naar de Witte en Zwarte Woestijn, mét tentovernachting, ontbijt en diner behoort tot de mogelijkheden. We horen dit graag bij boeking.  Bezienswaardigheden in Bahariyya.

Dag 5    Vrije dag in Bahariyya
Vrije dag in Bahariyya. Een bezoek aan de Vallei van de Gouden Mummies met bijbehorende graftombes en tempels is uiteraard aan te bevelen, evenals het museum waar een aantal van deze Gouden Mummies rust. Voor wat folklore kun je terecht bij het Oasis Heritage Museum. In het grootste plaats van de oase, Bawiti, zie je karakteristieke lemen huizen met rode en blauwe schilderingen en aan de rand van het dorp is de Qaret al Faragi, een heuvel waar een galerij is uitgehakt waarin duizenden mummies van ibissen en valken werden bijgezet. Je kunt dit alles per taxi bezoeken, maar nog leuker is het om een fietsje te huren. Aan het einde van de dag is het heerlijk bijkomen in de koud- en warmwaterbronnen waarin ook gezwommen kan worden.Dag 6   Terug naar Cairo
Nog een laatste ochtendje in Bahariyya. In de middag rijden we terug naar Cairo. Voordat we ons weer storten in de hektiek van de hoofdstad bezoeken we de piramiden van Dahshur.

Dag 7   Vrije dag in Cairo
De laatste dag in Cairo is een vrij te besteden dag. Als je nog niet alles in het Egyptisch Museum hebt gezien kun je dat nu doen, maar er is zoveel meer te beleven! Dwalen door het islamitische gedeelte, langs kerkjes in de Koptische wijk, een terrasje pakken aan de Nijl, snuffelen in de winkeltjes aan de Muski Street, de lokale variant van de Khan al Khalili, noem maar op.

Dag 8    Binnenlandse vlucht naar Aswan
In de ochtend is er een transfer naar het vliegveld vanwaar we in zo'n anderhalf uur naar de meest zuidelijke stad aan de Nijl vliegen: Aswan. In deze relaxte plaats, waar we drie nachten in een hotel vlak aan de Nijl overnachten, maken we kennis met het Nubische deel van de Egyptische bevolking en kunnen we diverse uitstapjes maken. Bezienswaardigheden in en rond Aswan.

Dag 9    Facultatieve excursie naar Abu Simbel
Héél vroeg in de ochtend vertrekken we naar het 300 kilometer verderop gelegen Abu Simbel. Je moet er iets voor over hebben om de aan Ramses II en zijn vrouw Nefertari opgedragen tempels, gelegen aan het Nassermeer te zien, maar deze facultatieve excursie is absoluut de moeite waard! In de middag kun je lekker bijkomen van dit indrukwekkende uitstapje. Hetzij met een verfrissend drankje aan de Nijl of in de souq, hetzij in het zwembad van het hotel.
 
Dag 10    Halve dag feloukatocht op de Nijl
Je bent niet in Egypte geweest als je geen tochtje hebt gemaakt in een echte Egyptische zeilboot, oftewel 'n felouka. We laten ons een halve dag door de wind meevoeren en genieten van een heerlijke picknicklunch. De rest van de dag is er nog tijd om de overige bezienswaardigheden van Aswan te bezoeken. Het Nubisch Museum, de tempel van Philae, de graven van de Nobelen, ......kies maar uit!

Dag 11    Per bus via Kom Ombo en Edfu naar Luxor
Op weg naar Luxor doen we eerst de dubbeltempel van Kom Ombo aan. De ene helft is gewijd aan de valkengod Horus, de andere aan de krokodillengod Sobek. In Edfu staat nóg een tempel die aan Horus is gewijd, het is één van de best bewaarde tempels van Egypte. Ook in Luxor en omgeving is geen gebrek aan tempels, maar zijn er ook genoeg andere bezienswaardigheden zoals het Mummificatie Museum, de gezellige souq en natuurlijk de vele graven aan de overkant van de Nijl. Deze laatste vier nachten slapen we in een 5***** hotel. Wat is er nog meer te zien in Luxor?

Dag 12    Naar de West Bank
We vertrekken al vroeg om onder leiding van een gids naar de West Bank te gaan. Beroemd is natuurlijk de Vallei der Koningen waar aan de voet van een piramidevormige berg maar liefst 62 graven van farao's en andere notabelen zijn ontdekt. Niet alle graven zijn open voor publiek en op vertoon van ons entreekaartje kunnen we er drie bezoeken. De aan de andere kant van de berg gelegen terrassentempel van Koningin Hatsjepsut met de prachtige muurschilderingen staat vandaag ook op het lijstje en dan is er nog ruimte voor één opgraving. Wordt het het Ramesseum, Medinet Habu of Deir el Medina, het dorp waar de schilders, beeldhouwers en andere handwerkers woonden? Alle bezienswaardigheden van de westelijke oever op één dag bezoeken gaat niet lukken, maar gelukkig zijn we lang genoeg in Luxor om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Dag 13    Vrije dag in Luxor
Deze dag is er voor eigen initiatief. Steek je nog één keer de Nijl over om opgravingen te bezoeken? Met een fietsje kan dat prima, maar met een taxi even goed. Of blijf je aan de oostkant en ga je het immense tempelcomplex van Karnak bekijken? Dichter bij 'huis' vind je de Luxortempel en het Museum van Luxor. Je zult je in geen geval vervelen en heb je even geen zin in dit alles, dan is er nog altijd het zwembad bij het hotel.

Dag 14    Facultatieve excursie naar Dendera en Abydos
Voor mensen die nog niet aan tempelmoeheid lijden is er vandaag de facultatieve excursie naar Dendera en Abydos. De tempel van Dendera is het heiligdom van de godin Hathor hetgeen goed te zien is aan de enorme bovenstukken van de zuilen. In Abydos, destijds hét centrum voor de Osirisverering, zien we de tempels van farao Seti I en zijn zoon Ramses II. 'n Must voor Egyptofielen!

Dag 15    Terug naar huis
De twee weken zijn omgevlogen en het is nu echt tijd om terug te vliegen. Na een korte vlucht van Luxor naar Cairo, stappen we in het toestel dat ons naar Amsterdam brengt waar we in de middag aankomen. Hopelijk smaakte deze kennismaking met Egypte naar meer!

 

Saffraan Reizen organiseert ook:

- een 16 daagse groepsrondreis naar Gilf Kebir in Egypte
- een 8 daagse privérondreis naar het zuiden van Egypte
- een 11 daagse privérondreis naar Egypte met zeiltocht op de Nijl per dahabiyya
- een 15 daagse privérondreis naar Egypte met cruise op het Nassermeer
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!