Programma
Vertrekdagen & prijzen
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
  Jordanië 10 daagse fotoreis
 
 
Jordanië: surrealistische landschappen, rijke historie en een bijzonder gastvrije bevolking 

In samenwerking met reisfotograaf Robert van Sluis organiseert Saffraan Reizen een bijzondere fotoreis naar Jordanië.

    Deze trip biedt je onder andere:

• Kennismakingsbijeenkomst in Nederland

Uitgebreide fotografie-instructie en werkbesprekingen
• Straatfotografie in Amman en Madaba
• Experimentele nachtfotografie en 'n eindeloze sterrenhemel in de roze woestijn van Wadi Rum
• De rotsstad Petra in allerlei soorten licht
• Portretfotografie met de fotogenieke lokale bevolking
• Comfortabel eigen vervoer met voldoende ruimte voor je foto-apparatuur

• Geschikt voor beginners en gevorderden 
• Kleine groep van 7-8 deelnemers *


* Deze reis kan op verzoek ook als privéreis voor minimaal 2 deelnemers worden uitgevoerd.


Tijdens deze reis komen we op de meest fotogenieke plekjes, bestaat het gezelschap uit enthousiaste fotografieliefhebbers die hun ervaring graag willen delen en is er voldoende ruimte voor privé camera-uitleg, werkbesprekingen en fotografietheorie. Uiteraard is er bij het plannen van de diverse excursies zoveel mogelijk rekening gehouden met het licht en het is dan ook niet gek dat deze reis rondom de nieuwe maan is gepland; hierdoor kunnen we 's avonds in de woestijn indrukwekkende rotsformaties fotograferen tegen een prachtige sterrenhemel.
In Petra fotograferen we de
kleurrijke bedoeïenen die nog niet zo lang geleden de Roze Stad bewoonden. Ook in Amman en Madaba komen we in aanraking met de Jordaniërs die met recht trots zijn op hun land en dit graag met ons willen delen. Aan het eind van deze reis en vele glaasjes thee later, zijn we niet alleen veel mooie foto’s en fotografiekennis rijker, maar hebben we er ook een tweede thuis bij!

Dag 1   Amsterdam – Amman

Na op Schiphol opnieuw kennis te hebben gemaakt met de groep en met Robert, vliegen we in de namiddag op comfortabele wijze rechtstreeks naar Amman. Hier worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze reisagent die ervoor zorgt dat het van tevoren aangevraagde visum snel in alle paspoorten wordt gezet terwijl wij onze bagage van de band halen en de eerste Jordaanse dinars aan kunnen schaffen. Vervolgens maken we kennis met de chauffeur van de komende dagen. Deze brengt ons naar het centraal gelegen hotel in Amman waar we de komende twee nachten verblijven.
Dag 2,    Amman en Jerash

Een Engelssprekende gids neemt ons mee naar de moderne King Abdullah moskee (genoemd naar de overgrootvader van de huidige koning). Hierna gaan we ons specifiek richten op compositie en portretfotografie. Dat doen we in de Grieks-Romeinse stad Jerash die ten noorden van Amman ligt. Tijdens de rit van ongeveer een uur ernaartoe vertelt de gids al het een en ander over deze stad die tijdens de eerste twee eeuwen van onze jaartelling haar bloei doormaakte en vanaf de 6e eeuw na Chr. in verval raakte door plunderingen en aardbevingen. Wandelend tussen kolommen, tempels, theaters en kerken krijgen we een goede indruk van hoe het er in de hoogtijdagen uit moet hebben gezien. Weer terug in Amman rijden we naar de hooggelegen Citadel waar nog is te zien dat deze stad, het vroegere Philadelphia, overheerst is geweest door o.a. Romeinen, Byzantijnen en Ummayaden. Vervolgens is het tijd om af te dalen naar het prachtig bewaarde Romeinse Theater dat in de zomer nog steeds gebruikt wordt. Eenmaal in down town Amman ervaren we meteen de dynamiek van deze Arabische stad. Voortrazende auto’s, een levendige markt, winkels waarvan de verkopers altijd in zijn voor een gezellig praatje, straatverkopers, saptentjes, eetstalletjes, markante Jordaniërs, noem maar op.
We dineren in een van de vele restaurantjes in het centrum van de stad. Daarna is het nog leuk slenteren door het oude centrum van Amman. Vooral bij de markten en winkeltjes rond de Husseini Moskee zijn er voldoende onderwerpen te vinden voor sfeervolle avondfoto’s.

Dag 3     Amman, Mount Nebo en Madaba

Aan de hand van specifieke straatfotografie opdrachten bezoeken we in de ochtend opnieuw ‘al Balad’, het kloppende oude hart van Amman. Rond de middag rijden we naar Madaba. Dit stadje was in de Byzantijnse tijd een belangrijk opleidingscentrum voor mozaïekkunstenaars. Nog steeds wordt deze kunst hier overgebracht en je ziet hier dan ook vele, actieve mozaïekscholen. Madaba is bekend om zijn vele kerken en in de beroemdste daarvan, de St. George kerk, vind je de landkaart van Palestina als mozaïek in de vloer. Bij Mount Nebo bezoeken we de plek waar Mozes na jaren van omzwervingen eindelijk het Beloofde Land te zien kreeg.
Madaba is een bijzonder aangenaam en relaxed stadje om de rest van de dag en avond door te brengen. Er is hier dan ook een hotel voor ons gereserveerd.
Dag 4    Via de King’s Highway naar Petra

Vroeg uit de veren vandaag! Over een prachtige, kronkelende weg, langs valleien en hoogvlaktes, rijden we naar het zuiden. Bij de Wadi Mujib canyon nemen we de tijd om de zonsopgang te fotograferen en te genieten van het prachtige uitzicht. Tegen de middag komen we aan in Kerak, bekend om zijn kruisvaardersburcht. De gids leidt ons rond door het imposante gebouw met de vele ondergrondse vertrekken die op dit uur van de dag door de prachtige lichtinval een ideale locatie vormen voor fotografische activiteiten. Aan het einde van de dag bereiken we Wadi Musa, het dorp waar we de komende drie nachten zullen slapen. Na het diner is het tijd voor een werkbespreking. Wat is er tot nu toe bereikt en wat gaan we morgen zien en doen tijdens toch wel een van de hoogtepunten van deze reis: de roze stad Petra ...


Dag 5 en 6    Twee volle dagen in Petra
Het is nog donker wanneer we opstaan en als een van de eersten bij de poort van het Visitor Center staan om Petra binnen te gaan. Op deze manier profiteren we het meest van de opkomende zon die de rotsen in de Siq (kloof) mooi roze kleurt. Aan het einde van deze steeds smaller wordende toegangsweg wacht ‘al Khazne’, het Schathuis. We observeren hoe het licht verandert met de stand van de zon en gaan het Schathuis ook bekijken vanaf een hoger gelegen uitzichtpunt. Eenmaal weer beneden staat de zon inmiddels op haar hoogtepunt en zal de gids ons meer vertellen over Petra.
De kleurrijke bedoeïenen van de Bdul stam lenen zich goed voor het maken van mooie portretten. Tot in de jaren ’80 bewoonden zij de graven en grotten van Petra, maar tegenwoordig wonen ze in een dorpje buiten Petra en verblijven ze op de site voor hun werk. Uiteraard is er ook tijd om in Petra vrij te fotograferen. Aan het einde van een van deze twee dagen klimmen we na een stevige lunch via 800 traptreden naar 'al Deir', oftewel het Klooster, om daar de zonsondergang mee te maken.

Op een van de twee avonden kunnen we een bezoek brengen aan ‘Petra By Night’ en zien we de kloof en het Schathuis sprookjesachtig verlicht door kaarsen.
Dag 7    Naar Wadi Rum
Een beetje uitslapen en de dag rustig beginnen is ook wel eens fijn. De rit naar Wadi Rum duurt een kleine twee uur en eenmaal daar aangekomen kunnen we meteen aanschuiven voor de lunch in een van de bedoeïenenkampen bij het dorpje Diseh.
Vervolgens vertrekken we in pick-ups voor een verkenningstocht in de woestijn waarbij we de zonsondergang fotograferen bij twee rotsbruggen, onder het genot van een glaasje vers gezette bedoeïenenthee. Na een transfer naar het een privékamp in de woestijn genieten we samen van het avondmaal, voordat we ons gaan wijden aan nachtfotografie van de eindeloze sterrenhemel. Bij het kampvuur kunnen we nog lang nagenieten.
Wil je zoveel mogelijk profiteren van de sterrenhemel? Sleep dan je bed de tent uit en maak van de sterren je dak!
Dag 8     Wadi Rum

De spullen worden weer ingeladen en we vertrekken naar een ander gebied binnen Wadi Rum. Grillig gevormde rotsen, oude rotstekeningen, zandduinen, nauwe kloven, kamelen en hier en daar een herder met geiten en schapen staan op het programma vandaag. In de avond wijden we ons aan nachtfotografie bij opnieuw een spectaculaire rotsbrug waar we kunnen voortbouwen op de dingen die we gisteren geleerd hebben.
Slapen doen we weer in een bedoeïenenkamp.


Dag 9    Via de Dode Zee terug naar Madaba
Na het afscheid van de woestijn rijden we via de Wadi Araba Highway weer noordwaarts, naar de Dode Zee, met zijn 417,5 m onder zeeniveau de laagste plek op aarde.  In het ondiepe zuidelijke gedeelte van de Dode Zee bezoeken we een gebied met sprookjesachtige zoutafzettingen, waar we ons gaan wijden aan landschapsfotografie van details.
Bij het noordelijke gedeelte van de Dode Zee vinden we een aantal resorts met stranden waarvanaf je het water in kunt om te drijven. Na een paar dagen woestijn is dat natuurlijk een prima manier om je reis af te sluiten. Vergeet ook niet jezelf in te smeren met de heilzame Dode Zeemodder. Het levert niet alleen grappige kiekjes op maar ook een zachte huid. Na een zoetwaterdouche rijden we naar het hotel in Madaba waar we eerder deze reis ook al verbleven en nu dus weer een beetje thuiskomen.
Dag 10     Transfer naar het vliegveld, vlucht van Amman naar Amsterdam

De reis zit er nu echt op! Met veel mooie foto’s, uitgebreide fotokennis en nieuwe ervaringen vliegen we terug naar Amsterdam.
Klik op de foto voor de pdf-versie van deze rondreis.In april 2014 was Robert in Jordanië om de reis voor te bereiden. Op zijn reisblog deelde hij zijn ervaringen.