Programma
Vertrekdagen & prijzen
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
  Jordanië 13 daagse groepsrondreis
 

 
Programma

Dag 01    Amsterdam - Amman
Dag 02   
Amman citytour
Dag 03   
Jerash en Ajlun Forest Reserve
Dag 04   
Ajlun Forest Reserve - Madaba
Dag 05   
Via King’s Highway naar Dana
Dag 06   
Wandelen in Dana, via Little Petra naar Wadi Musa (Petra)
Dag 07   
Petra
Dag 08   
Petra
Dag 09   
Wadi Musa - Aqaba (Rode Zee)
Dag 10   
Aqaba
Dag 11   
Aqaba - Wadi Rum (Diseh)
Dag 12   
Via de Dode Zee naar Madaba
Dag 13   
Amman – Amsterdam


 
(Klik op afbeelding voor 'n vergroting)                                 


• Twee volle dagen Petra

• Wandelen in Ajlun en Dana

• Overnachting in Wadi Rum
• Romeins-Griekse ruïnes van Jerash
• Ontspannen aan de Dode én Rode Zee
• Stadstour Amman
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding


Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding


Tijdens deze  gevarieerde groepsrondreis door Jordanië wordt er niet alleen aandacht besteed aan de hoogtepunten van het Hashemitische Koninkrijk, maar is er ook tijd om van de natuur te genieten tijdens wandelingen door de groene heuvels van de Jordaanvallei en Dana Nature Reserve. Voor Petra worden twee volle dagen uitgetrokken zodat je op je gemak van dit wereldwonder kunt genieten. Lichte inspanning in een ontspannen sfeer: deze reis door Jordanië leent zich er prima voor.

Bij 8 of meer deelnemers zal de reis begeleid worden door Esther van Raaij. Zij studeerde Arabische Talen & Culturen en reisde in 1990 voor het eerst naar het Midden-Oosten waar ze zich meteen thuis voelde. Esther heeft inmiddels al vele rondreizen gemaakt in deze regio en voor Saffraan Reizen ontwikkelde ze dit reisprogramma in Jordanië, een van haar favoriete landen. De afwisselende natuur, de prachtige monumenten, de gastvrije bevolking, de gemoedelijke sfeer en het heerlijke eten, ze maakt je er graag deelgenoot van!


Dag 1    Amsterdam - Amman
Zonder tussenstop vliegen we met Royal Jordanian Airlines in vijf uur naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Nadat het visum is geregeld worden we naar het hotel gereden waar we de komende twee nachten zullen verblijven, maar voor we onze bedden opzoeken kunnen we ons al laten verrassen door de Jordaanse keuken en die bestaat niet alleen uit shoarma en falafel…
Meer bezienswaardigheden in Amman.

Dag 2    Amman,  stadstour in de ochtend. In de middag vrij
Deze ochtend bekijken we het oude gedeelte van Amman. Bij de citadel vind je niet alleen overblijfselen van de tempel van Hercules, maar ook een klein museum met prachtige archeologische vondsten waaronder enkele Dode Zeerollen. Helemaal downtown ligt het Romeinse theater waar heel af en toe nog voorstellingen worden gegeven. In de directe omgeving hiervan krijg je een goede indruk van het alledaagse leven in de hoofdstad.
Je hebt de hele middag de tijd om je erin onder te dompelen.
In de souqs nabij de oude Husseini moskee krijg je pas echt het gevoel dat je in een Arabisch land bent. Je hoeft er niet eens iets te kopen; kijken, luisteren, ruiken en genieten is genoeg. Krijg je trek van al dat uitgestalde lekkers? Er zijn genoeg restaurantjes en eettentjes in de buurt om je maag te vullen. ‘Hashem’ is wel de meest bekende.
Andere highlights van Amman zijn onder andere de King Abdullah moskee, het Jordan Museum en de hippe ‘Rainbowstreet’. Met een van de vele gele taxi’s kun je overal komen.

Dag 3    Jerash en Ajlun Forest Reserve
De komende twee dagen worden doorgebracht in het groene, heuvelachtige gebied in het noorden van het land. In de tijd dat Jerash nog Gerasa heette, maakte het deel uit van de Dekapolis, een tienstedenbond in Syrië. Dat was aan het begin van onze jaartelling. Ondanks de verwoestingen en aardbevingen die later volgden is er nog steeds veel moois te zien in Jerash zoals het Romeinse theater en de tempel van Artemis met zijn statige Korinthische zuilen. Tijdens de wandeling door de stad krijg je een goede impressie van hoe het er in de Grieks-Romeinse tijd aan toe moet hebben gegaan.

Zo’n 25 jaar geleden is het Ajlun Reserve opgericht dat wordt beheerd door de Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN). Het reservaat huisvest meer dan 50 soorten vogels en 400 soorten planten. Het is een prachtig groen gebied waar je mooie wandelingen kunt maken, al dan niet onder leiding van een gids. Slapen doen we in bungalows in het natuurgebied.

Dag 4    Ajlun Forest Reserve, in de middag naar Madaba
Al dan niet voorzien van een lunchpakket maken we onder leiding van een gids een mooie wandeling van 3 à 4 uur in dit natuurreservaat. Als je heel vroeg bent opgestaan heb je misschien wel reeën gezien, maar ook al heb je dat geluk niet gehad, olijfboomgaarden, boerderijen, dorpjes, schitterende panorama’s en valleien zul je zeker zien!
In de loop van de middag gaan we naar Madaba van waaruit we morgen verder naar het zuiden zullen afzakken. Het gemoedelijke stadje Madaba staat bekend om de vele Byzantijnse mozaïeken. In de kerk van St. George ligt het beroemdste mozaïek van Jordanië: een gedeelte van de landkaart van Palestina uit de 6e eeuw na Chr.  Het zal je niet verwonderen dat dit een van de trekpleisters van Jordanië is. Er is voldoende tijd ingeruimd om dit gemoedelijke stadje op eigen houtje gaan verkennen.

Dag 5    King’s Highway via Mount Nebo, Mujib en Kerak naar Dana
Niet ver van Madaba ligt Mount Nebo. Als je vanaf de top van deze berg het beloofde land in de verte ziet liggen kun je je misschien voorstellen hoe Mozes zich moet hebben gevoeld. Wat verder op de King’s Highway, uitkijkend over de kloof van de Wadi Mujib,  voel je je heel nietig ….
In het kruisvaarderskasteel in Kerak vinden we niet alleen overblijfselen van een kapel, een keuken en kazernes, maar ook resten van Mamlukken-architectuur.
De eindbestemming van vandaag ligt wederom in een prachtig natuurgebied: Dana, waar we de komende nacht in een eenvoudig, doch bijzonder hotel zullen doorbrengen. Wellicht is er voor het avondeten nog tijd om door het Ottomaanse dorpje te wandelen. Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan.
Op het dak van het hotel is het heerlijk genieten van de stilte en de sterrenhemel onder het genot van een lekker glaasje thee.

Dag 6    Dana, in de middag via Little Petra naar Wadi Musa
Vanuit Dana kun je een mooie aantal wandelingen maken. Ter plekke bekijken we wat de mogelijkheden zijn.
Daarna worden we naar Little Petra gebracht, dat je kunt zien als een aperitiefje voor de komende dagen. In deze kleine kloof, de ‘Siq al Barid’ kwamen de karavaandrijvers en handelaren rond het begin van de jaartelling aan voordat ze het grotere Petra binnen mochten. Hier sliepen en aten ze. De bi- en triclinia (eetzalen met banken aan de zijkanten) zijn hier stille getuigen van. We slapen in een hotel in Wadi Musa, niet ver van de entree van Petra.
Dag 7 en 8    Petra
Je hebt twee volle dagen om ‘de roze stad’ op je gemak te verkennen. Aan het begin van de eerste dag zal de gids ons vertellen over de geschiedenis van Petra tijdens de wandeling door de ‘Siq’, de kloof die de toegangsweg naar de stad vormt. Eenmaal aangekomen bij het beroemde Schathuis, ook wel ‘al Khazne’ genoemd, kunnen we van daaruit mooie wandelingen maken, door het dal of naar het hoger gelegen ‘al Deir’ (het Klooster) of de ‘High Place of Sacrifice’. De wandeling naar het witte mausoleum van Aaron, helemaal op de top van Jebel Haroun,  is een pittige, lange trip en een lokale gids is hier noodzakelijk en verplicht. Waar je ook bent op deze site, overal zul je de kleurrijke voormalige bewoners van Petra tegenkomen. En of ze nu in de sierraden-, thee- of ezel business werkzaam zijn, om een praatje zitten ze nooit verlegen.
Meer informatie over Petra.

Dag 9    Wadi Musa –  Aqaba
Na een paar mooie en actieve dagen mogen we vandaag best ’n beetje uitslapen.  Via een stuk King’s Highway en de Desert Highway rijden we vervolgens naar de enige Jordaanse stad die toegang heeft tot de Rode Zee: Aqaba. In deze havenstad is ook voor toeristen genoeg te beleven.
Meer informatie over Aqaba.

Dag 10    Vrije dag in Aqaba
Zwemmen, zonnen, snorkelen, duiken, ’n boottochtje maken, souvenirs kopen, de markt afstruinen, terrasjes pikken, waterpijp roken aan het strand; het is allemaal mogelijk in Aqaba. En dan is er nog het kleine archeologische museum in het Mamlukkenfort waar de enorme Jordaanse vlag trots bovenuit wappert. Restaurants in overvloed en uiteraard is Aqaba dé plek om een vers visje te verorberen.

Dag 11    Naar Diseh, Wadi Rum
Uitgerust rijden we weer noordwaarts waar het volgende hoogtepunt van de reis wacht. Na een uurtje komen we terecht in het wonderlijke landschap van de Wadi Rum woestijn waar we onze intrek nemen in een bedoeïenenkamp. Hiervandaan kun je wandelend of per kameel de woestijn ingaan, maar ook per four wheel drive, meestal bestuurd door besnorde mannen met rood witte kufiya’s. Deze laatste optie is de beste omdat je op deze manier het meeste van dit spectaculaire landschap te zien krijgt. Onderweg zijn er natuurlijk de nodige stops. ’s Avonds in het kamp genieten van een heerlijke bedoeïenenmaaltijd en de rust van de woestijn.

Dag 12    Wadi Rum – Dode Zee - Madaba
Na dit avontuur tussen de wonderlijke rotsformaties rijden we via de Dead Sea Highway naar een ander bijzonder natuurverschijnsel; de Dode Zee.  Het is zo’n drie uur rijden naar het laagste punt op aarde. Hier kun je heerlijk dobberen in het enorm zoute water. Voor een leuke foto raden we je aan je in te smeren met de heilzame modder. Niet vergeten af te spoelen! Voor wie niet zo gek is op zout is er ook een zoetwaterzwembad. Onze laatste nacht in Jordanië brengen we door in Madaba, inmiddels een bekend adres. Nog één keer heerlijke mezze eten, ’n vers limoensapje drinken of aan ’n waterpijp lurken ....

Dag 13    Amman – Amsterdam
De reis zit er op …. Op het vliegveld van Amman kunnen we onze laatste dinars uitgeven of terugwisselen voordat we in het toestel stappen terug naar Nederland. Vele mooie ervaringen rijker, landen we in de namiddag op Schiphol.Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 10 daagse fotoreis naar Jordanië
- een 9 daagse privérondreis naar Jordanië
- een 13 daagse privérondreis naar Jordanië
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!