Programma
Prijsinformatie
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
Extra koffers
  Marokko 16 daagse privérondreis
 


 
Programma

Dag 01    Amsterdam - Casablanca
Dag 02    Casablanca - Rabat
Dag 03    Rabat
Dag 04    Rabat - Volubilis - Meknès - Fès
Dag 05    Fès
Dag 06    Fès - Erfoud
Dag 07   
Erfoud
Dag 08    Erfoud - Tinerhir - Dadèsvallei
Dag 09    Dadèsvallei
Dag 10    Via 'De
Vallei van de 1000 Kasbahs' naar Zagora
Dag 11    Zagora, excursie naar Tamegroute
Dag 12    Zagora
Dag 13    Zagora - Ouarzazate - Aït Benhaddou
Dag 14    Aït Benhaddou - Marrakech
Dag 15    Marrakesh
Dag 16    Marakesh - Casablanca - Amsterdam (of start van de verlenging, zie extra koffers)


  
 (Klik op afbeelding voor 'n vergroting)

                                                        
                 • Complete en ontspannen reis
                 • Alle Koningssteden; Rabat, Meknès, Fès, Marrakesh
                 • Authentieke dorpjes in Zuid-Marokko
                 •
Reizen en wandelen                        
 

                 • Deskundig reisadvies
                 • Persoonlijke benadering
                 • Uitstekende voorbereiding


Marokko kent vele highlights. Laat je rondrijden langs souqs, moskeeën, stadspoorten en paleizen in de steden, eeuwenoude kasba's en lemen huizen in de valleien en de oases en natuurlijk zandduinen in de woestijn. Samen met de vriendelijke bevolking maakt dit Marokko tot een land waar je vast en zeker nog een keer terug wilt komen!


Dag 1    Amsterdam -  Casablanca 
In de namiddag vertrek je vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Casablanca met een comfortabele vlucht van Royal Air Maroc. Je zult hier één nacht verblijven.

Dag 2    Casablanca, Hassan ll Moskee, per auto naar Rabat
Je kunt Casablanca niet verlaten voordat je een bezoek hebt gebracht aan de monumentale Hassan ll Moskee.  Via een mooie weg rijd je vervolgens langs de Atlantische Oceaan naar Rabat. Aan de rand van de Marokkaanse hoofdstad ligt Chellah. Als je de oude gestileerde poort passeert kom je in de parkachtige omgeving  van een begraafplaats uit de 13e eeuw. Naast de vele mausolea die hier te vinden zijn liggen er ook nog de ruïnes van de Romeinse stad Sala Colonia uit de 4e eeuw. Tegenwoordig wordt de necropolis bewoond door ooievaars; hoog en droog kijken ze over de ruïnes uit.Dag 3    Rabat
De 5 kilometerlange rode stadsmuren zijn beeldbepalende elementen van Rabat. Binnen deze muren vind je de oude stad. Net als zijn voorvaderen heeft ook Koning Mohammed Vl voor goede huisvesting gezorgd en zijn fraaie paleizen zijn dan ook een lust voor het oog. Ze zijn gelegen in mooi aangelegde tuinen in het zuidelijke gedeelte van de stad.
Aan het plein met tientallen zuilen zien we de Hassantoren al van veraf staan. Hier is ook het  mausoleum van de oude Koning Mohammed V te vinden dat goed bewaakt wordt door geüniformeerde wachters te paard. De oude piratenstad in de Kasba des Oudaïas is bijzonder pittoresk, niet alleen vanwege de vele wit-blauwe straatjes, maar ook vanwege haar ligging aan de rivier de Bou Regreg. Van hieruit heb je prachtige panoramische vergezichten. Een glaasje muntthee drinken in de Andalusische tuin  is een aanrader voordat je verder loopt naar de oude medina met haar kleurige en geurige souq. Bezienswaardigheden in Rabat.

Dag 4    Rabat - Volubilis - Meknès - Fès
Voordat je in de koningsstad Fès zult aankomen is er een flinke afstand af te leggen. Je zult je echter geen moment vervelen want er zal een aantal mooie stops worden gemaakt. Je  eerste stop is  Volubilis, ‘n Romeinse opgraving uit de 1e eeuw na Chr. In de oudheid leverde Volubilis veel olijfolie en graan aan de Romeinse markt. Behalve de ruïnes van de stad zijn ook de oeroude olijfbomen nog te zien. Ondanks hun hoge leeftijd staan de Korinthische zuilen nog steeds statig overeind. De thermen, het capitool en talloze mozaïeken liggen verscholen tussen het gras.
Een paar kilometer buiten Volubilis ligt het mausoleum van Moulay Idriss, een nakomeling van de profeet Mohammed.  Een steil pad voert je door de authentieke pelgrimsplaats naar een uitzichtpunt vanwaar je mooi over het stadje kunt uitkijken.
De tweede koningsstad die je deze reis aandoet is Meknès. De monumentale poort Bab Mansour is een goed startpunt voor een kleine stadswandeling. Hierachter ligt de koninklijke wijk van Moulay Ismael. Je kunt echter ook ‘n kijkje nemen in de steegjes van de plaatselijke souq achter het plein. Voor een heerlijke Marokkaanse lunch kun je terecht op het plein de Place El Hedim waar het alledaagse leven van Meknès aan je voorbijtrekt.
In de late middag arriveren we in de derde koningsstad op deze reis: Fès (ook wel geschreven als Fez).

Dag 5    Fès
Deze koningsstad geniet ongetwijfeld het meeste aanzien. Om optimaal van deze stad te genieten is het verstandig om op stap te gaan met een lokale Engelssprekende gids. Deze staat om 09.00 voor je klaar om een stadstour van een halve dag te doen, compleet met een wandeling in de souq.  Vanaf de heuvel waar ook de Merinidische Graven liggen, kun je een overzichtsfoto van Fès maken. Daarna krijg je een aantal koranscholen te zien met marmeren ingelegde gebedsnissen (mihrabs genoemd) en bidcellen. Via de  paleizen kom je uiteindelijk uit in het doolhof van Fès dat 'souq' heet. Een bezoek aan de originele  leerlooierijen met hun verfbaden zal hierbij zeker niet ontbreken.  Als je wilt, kun je van een echte Marokkaanse lunch genieten in een oorspronkelijk Moors restaurant in de souq. De middag is vrij te besteden. Bezienswaardigheden in Fès.

Dag 6    Fès -  Erfoud
Na alle indrukken van het stadse leven in Fès is het tijd voor een tour door een van de indrukwekkende natuurgebieden van Marokko. Je legt ongeveer 300 km. af naar je eindbestemming van vandaag: Erfoud.  Via het berg- en bosrijke gebied van de Midden-Atlas stijgt de weg geleidelijk aan. Met ’n beetje geluk zie je tussen de cederbomen een aantal berberaap kolonies. Ze zijn gek op nootjes maar kijk uit want ze houden ook van vingertoppen!
Onderweg passeer je ook het mondaine skioord van Marokko in Midelt en Ifrane. Tijd voor een koffie- of theestop. Langzaamaan verandert het landschap in zanderige vlaktes en dorpjes met de typische architectuur van Zuid-Marokko; de woestijn kondigt zich aan.

Dag 7    Erfoud
Nu je toch in de woestijn bent kun je hem ook maar beter uitgebreid gaan verkennen. Je zou de zon kunnen zien opgaan of juist zien ondergaan achter de soms wel 100 meter hoge zandduinen van Erg Chebbi. Het is mogelijk om er de hele dag op uit te trekken met een gehuurde four wheel drive. De chauffeur weet de weg in dit desolate, rode landschap. Je kunt deze dag afsluiten met een romantische avond en nacht in het Sahara bedoeïenenkamp.
Zo’n 15 km. buiten Erfoud ligt het schilderachtige plaatsje Rissani. Hier kun je ’n hele tijd doorbrengen met ronddwalen op de levendige markt die een aantal keren per week plaatsvindt. Na alle drukte van het plaatselijke handelsleven is het even rustig bijkomen in de serene  mausoleumtuinen van Moulay Ali Cherif.  Achter het mausoleum bevindt zich een wijk van oude lemen kasba’s uit de 19e eeuw.  De overblijfselen van deze majestueuze paleizen worden nog steeds bewoond door de bewoners van Rissani. Een merkwaardig fenomeen in de buurt van Erfoud is het woestijnmeer Dayet Srji de thuishaven van honderden flamingo’s.
Deze excursies kunnen vooraf bij boeking of ter plekke worden besproken. 

Dag 8    Erfoud - Tinerhir, wandeling dadelpalmenvallei Todra - Dadès
Vanuit Erfoud rijd je naar Tinerhir aan de uitlopers van de Atlas. Er is hier een wandeling gepland in de palmerie van een van de uitgestrekte valleien. Een lokale gids begeleidt je langs de tuinen met hun eeuwenoude irrigatiesysteem, exotische bomen en planten. Ook krijg je een aantal rode kasbaruïnes te zien.  Na deze wandeling is het nog zo’n 50 km. rijden naar de Dadèsvallei.

Dag 9    Wandelen in de Dadèsvallei
Boumalne du Dadès is een heerlijk wandelgebied en ook hier staat een wandeling op het programma onder leiding van een lokale Engelssprekende gids. Deze voert door de akkertjes en tuinen langs de rivier de Reghis. Als je ‘n goede conditie en veel energie hebt is een klim door de kloof wellicht een mooie uitdaging. Hiervoor kun je zelf een gids inhuren. Voor beide wandelingen geldt dat ze je een goede kijk geven op het plattelandsleven van de berbers.

Dag 10    Via de Vallei van de 1000 Kasba’s naar Zagora
Vandaag rijd je een flink stuk zuidwaarts  door een van de mooiste gebieden van Zuid-Marokko. Je start in de vallei van de 1000 Kasba’s. Het diepe rood van de kasbastenen steekt mooi af tegen het groen van de dadelpalmen die hen omringen. Hoe meer je naar het zuiden afzakt hoe meer uitgestrekt en droger het landschap wordt. De kasbakleur verandert mee van rood naar oker.

Dag 11 en 12    Zagora, excursie naar Tamegroute
Zagora stad is centraal gelegen aan de vruchtbare strook van de Drâa. Oases en dadelpalmen bepalen de omgeving. Je hebt twee dagen de tijd om dit pure paradijsje te gaan ontdekken.
Zo hebben we een excursie voor je georganiseerd naar het nabijgelegen stadje Tamegroute. Een Engelssprekende lokale gids leidt je door de koranbibliotheek met originele manuscripten uit onder meer de 11e eeuw die zijn verzameld door Achmed Naciri, de grondlegger van het Naciri broederschap. Vervolgens neem je een kijkje in de joodse kasba van Amezrou. Deze grote kasba ligt in de ommuurde stad die nog deels wordt bewoond. In Amezrou wordt nog gewerkt door een tapijtwever, een pottenbakker, maar ook door een edelsmid. Deze laatste vervaardigt hier de traditionele berberjuwelen met hun typische geometrische vormen en bloeminscripties.
Naast deze aangeboden excursie uit het programma zijn er nog veel meer interessante uitstapjes te maken in en rond Zagora. Deze kunnen voorafgaand aan de reis via ons kantoor of ter plaatse worden geregeld.
Een wandeling of een kamelentochtje langs de rivierbedding  de Drâa door de palmentuinen is een van de mogelijkheden. Een tocht met de four wheel drive in de nabijgelegen woestijn is een andere. Ook kan er een woestijnovernachting worden geregeld. Een eindje buiten Zagora, in Foum Chena en Tazarine om precies te zijn, bevindt zich een aantal pre-neolitische rotsinscripties. Deze tonen onder meer huiselijke taferelen en jachttaferelen uit het leven van de berbers van duizenden jaren geleden. Uiteraard kun je ook besluiten om je wat dichter bij huis neer te vleien aan het zwembad van het hotel of in de plaatselijke hammam.

Dag 13    Zagora - Aït Benhaddou
Na  al het moois van Zagora te hebben bekeken hopen we dat je er ook aan hebt gedacht een foto te maken van het beroemde bord met het opschrift ‘Tombouctou 52 jours’. Daarna rijd je weer naar het noorden waar Ouarzazate  op je wacht. Ouarzazate is een kruispunt van handel en tegenwoordig een toeristisch kruispunt.  Je bent in de gelegenheid om de feodale Taourirtkasba te bezoeken waar tot 1956 de pasja van Marrakesh woonde en dat nu is ingericht als museum. Wil je nog kansje maken op een filmcarrière, dan kun je naar de Atlas filmstudio’s die even buiten Ouarzazate liggen.
Aan het einde van de middag kom je aan in  de lemen stad uit de 11e eeuw Aït Benhaddou. Deze kasba staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, en met recht. De film over Lawrence of Arabia heeft deze locatie als decor gebruikt. Zonsondergang tegen een sprookjesachtige achtergrond.  Dit is geen film maar dit is écht.  Je overnacht op deze bijzondere plek.

Dag 14    Aït Benhaddou - Marrakesh
Gedurende de ochtend kun je Aït Benhaddou uitgebreid bekijken. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zanderige omgeving. Ook vandaag gaat je weg via een van de spectaculaire routes van Marokko: de bergroute door de Atlas. Op 2150 meter hoogte passeer je de ‘Col de Tichka’.  Aan het eind van de middag kom je aan in de laatste koningsstad van je reis: Marrakesh.

Dag 15    Marrakesh
Het Djema’a el Fna’ plein is wellicht de bekendste stek van deze stad. Laat je betoveren door een magiër op het plein of dans met een heuse cobra. Het plein spreekt zeker tot de verbeelding en je kunt er de hele dag vertoeven. Er zijn echter veel meer mooie dingen te zien in deze kleurrijke stad.  Qua cultuur biedt Marrakesh tal van musea, moskeeën, madrassa’s en paleizen: Moorse architectuur op zijn best.  Ben je geïnteresseerd in moderne kunst dan zijn de galeries in de stad, maar ook de Jardin Majorelle, een aanrader. De souq is heerlijk om in rond te dwalen. Sla je slag bij de inkoop van je laatste souvenirs en eet ‘s avonds nog een keer een heerlijke tajine met couscous op het plein of aan een van de aangrenzende terrassen. Bezienswaardigheden in Marrakesh.

Dag 16    Marrakesh – Casablanca - Amsterdam 
Aan alle mooie dingen komt een eind. Na alle mooie reiservaringen in je koffer te hebben gepakt vlieg je vandaag weer terug naar Amsterdam.Mocht je langer willen verblijven in Marrakesh, dan is verlenging wellicht een optie. Bekijk hier de ‘extra koffers’ voor mogelijkheden in Marrakesh, Essaouira, de vissersplaats aan de Atlantische oceaan, of een strandverlenging in Agadir.extra koffer: Marrakesh
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: kustplaats Essaouira
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: Agadir
(Klik op de koffer voor meer informatie)Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 16 daagse groepsreis naar Marokko
- een 15 daagse groepsreis naar het noorden van Marokko
- een 15 daagse privérondreis naar het noorden van Marokko
- een 11 daagse
privérondreis naar het zuiden van Marokko
- een 9 daagse privérondreis naar de Koningssteden van Marokko
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!