Programma
Vertrekdagen & prijzen
Praktische informatie
Films, boeken & handige links
  Marokko Noord 15 daagse groepsrondreis
 

 
Programma

Dag 01    Amsterdam - Tanger
Dag 02    Tanger
Dag 03    Tanger - Tétouan - Chefchaouen
Dag 04    Chefchaouen
Dag 05    Chefchaouen - Al Hoceima
Dag 06    Al Hoceima
Dag 07    Al Hoceima - Targuist - Fès

Dag 08    Fès
Dag 09    Fès, facultatief naar Meknès
Dag 10    Fès - Ouezanne - Ksar el Kebir - Larache

Dag 11    Larache
Dag 12    Larache - Asilah
Dag 13    Asilah
Dag 14    Asilah - Tanger
Dag 15    Tanger - Amsterdam


 

(Klik op afbeelding voor 'n vergroting)


                                                                                        
• Complete en ontspannen reis
• Het Moorse noorden van Marokko

• Blauwe stad Chefchaouen en het fraaie Tétouan
Wandelen in de Rif   
• Ontspannen in kustplaatsje Asila
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding
                   
 

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereidingLaat je verrassen door het relatief onontdekte noorden van Marokko met zijn prachtige mediterrane kustlijn en bergachtige binnenland. De ligging van de witte stadjes aan de Middellandse Zee doet denken aan de Moorse steden in Zuid-Spanje en Portugal. Dat is niet zo vreemd want de Moren kwamen per slot van rekening vanuit Marokko. De uitgestrekte stranden, maar ook de ruigere delen van het Rifgebergte die we tijdens deze reis tegenkomen zullen de nodige aandacht krijgen. Chefchaouen en Tétouan, twee typisch Marokkaanse stadjes, staan uiteraard op het programma en onze route voert eveneens naar de kleurrijke koningsstad Fès. Deze reis biedt een uitgebalanceerde mix van natuur en cultuur maar zeker ook van relaxen en uitwaaien aan de Atlantische Oceaan.


Dag 1    Amsterdam - Tanger
In een uurtje of drie vliegen we met Royal Air Maroc naar Tanger, een van de oudste steden van Marokko. Ibn Batouta Airport ligt 10 km. buiten de stad.

Dag 2    Tanger
Op deze dag  is het mogelijk een stadstour te maken onder leiding van een Engelssprekende gids . Eerst bezoeken we de oude haven en de tuinen van de sultan in de kasba. Daarna lopen we via de Bab el Marsa richting de Méditerranée. In een labyrint van straatjes kuieren we door de medina, de oude stad. In de Mendoubia Gardens kunnen we kennismaken met het dagelijke Marokkaanse leven. Onze eerste muntthee drinken we  op de ‘Grand Socco’ naast de medina en hiermee beëindigen we onze gezamenlijke wandeling.
De middag is vrij te besteden. Bezoek een van de vele musea die de stad rijk is of neem een bad in de hammam. Je kunt ook het moderne Tanger bezoeken in  de ‘ville nouvelle’.
Lees meer over bezienswaardigheden in Tanger.

Dag 3    Tanger - Tétouan – Chefchaouen
Vandaag rijden we zo’n 130 kilometer met onze bus naar Chefchaouen. De eerste stop die we maken is in het sfeervolle provinciestadje Tétouan. Tétouan ligt in de westelijke uitlopers van het Rifgebergte, aan de voet van de berg Darsa. De medina ademt een Andalusische sfeer en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Geen wonder, want de mooie witgekalkte laagbouw en wirwar van straatjes zijn een lust voor het oog. In het sfeervolle centrum van de stad kom je allerlei traditionele ambachten tegen.
Na een goede Marokkaanse lunch vervolgen we onze weg naar Chefchaouen.

Dag 4    Chefchaouen
Een lekker dagje vrij in een van de mooiste stadjes van Noord-Marokkko. Neem de tijd om deze blauwe oase te ontdekken en wandel door de authentieke Moors-Andalusische medina. Chefchaouen is in de 15e eeuw gesticht door afstammelingen van de profeet Mohammed en wordt met zijn vele moskeeën en zaouia’s (plaatsen waar soufi’s samenkomen) beschouwd als een heilige stad. Bezienswaardigheden in Chefchaouen.Dag 5    Chefchaouen – via de kust naar Al Hoceima
Vanuit Chefchaouen rijden we het Rifgebergte in via de ‘route du Rif’. Onze eerste stop is in het lieflijke dorpje Cherafat. We wandelen door dit lieflijke dorp met zijn strooien dakjes en bekijken de oudste moskee  van de Rif. Vooral in het voorjaar zijn er rond Cherafat veel bloemen te vinden rond de rivieroevers en in de groene weiden.  We zoeken het noorden weer op en rijden via de kustlijn naar Al Hoceima.

Dag 6    Al Hoceima
Er is waarschijnlijk geen andere stad te vinden die zo mooi is gelegen aan de Middellandse zee als Al Hoceima; gelegen aan de voet van een rotsachtige berg reiken de hoogteverschillen tussen de ene en de andere wijk soms tot wel 50 meter. Al Hoceima heeft vanwege haar havenfunctie, maar ook vanwege de Spaanse oorsprong, een multicultureel karakter.  Veel Nederlandse Marokkanen komen uit Al Hoceima of uit de nabije omgeving. In Al Hoceima wordt hard gewerkt aan modernisering maar gelukkig heeft het haar historische kern niet verloren.
Op deze vrije dag kun je gaan kennismaken met de stad Al Hoceima en een van de plaatselijke markten bezoeken. Je kunt ook naar de kust gaan om te genieten van het strand. Een andere mogelijkheid is een bezoek brengen aan het Al Hoceima National Park. Dit is een gebied van ruim 400 vierkante kilometer waar je al wandelend  of fietsend door de Thuja bossen een aantal berberdorpen kunt aantreffen. Of beklim de kliffen en geniet van het spectaculaire uitzicht op de mooie omgeving. 
’s Avonds een visje eten?

Dag 7     Al Hoceima - Targuist - Fès
Vandaag hebben we een lange, maar mooie reisdag. We passeren de Rif met cederbebossing. Onze eerste stop is bij de nederzettingen van Beni Ouriaghel in Targuist. In dit gebied wonen veel Berberstammen. De pottenbakkers uit deze regio zijn beroemd bij verzamelaars van aardewerk.
Daarnaast is dit gebied bekend om zijn hennepteelt. Wij komen hier echter voor andere dingen en rijden daarom via  de ‘Route de l’Unité’ door naar Fès. Deze route is begin 60er jaren aangelegd en is zo genoemd om de mensen in het noorden en het zuiden met elkaar te verbinden.

Dag 8     Fès
In de ochtend is er een cityttour door Fès el Bali (het oude Fès) onder leiding van een Engelssprekende gids. Hierbij wordt een bezoek gebracht aan het koninklijk paleis en zien we een aantal mooie uitzichtpunten. Natuurlijk doen we ook de souqs van Fès aan. Naast de befaamde leerlooierijen vinden we vele andere oude ambachten, winkeltjes, medersa’s en moskeeën in de kronkelstraatjes. Nadat we van een smakelijke traditionele lunch in een authentiek Moors restaurant hebben genoten kan iedereen zijn eigen gang gaan om deze prachtige stad zelf te verkennen. Bezienswaardigheden in Fès.

Dag 9    Fès,  facultatieve excursie naar Meknès en Moulay Idriss
Nog ’n extra dag in deze stad waar genoeg te zien en te beleven is. Een mogelijkheid is een facultatieve excursie naar de koningsstad Meknès en het pelgrimsoord Moulay Idriss.
Fès biedt uiteraard meer dan de oude medina of de souq. Neem een kijkje in de moderne wijken van Fès el Jdid, of laat je scrubben in een lokale hammam.

Dag 10    Fès – Ouezanne - Ksar el Kebir – Larache 
Tijd om weer een dagje op pad te gaan met de bus. Voordat we in Larache aankomen zullen we een korte stop maken in Ouezanne en een iets langere in Ksar el Kebir. In de 15e eeuw was Ksar el Kebir een belangrijk handelscentrum en daardoor een gewilde stad waar in de loop van de geschiedenis veel om gevochten is. Toch zijn er uit de glorietijd nog mooie foundouqs en koopmanswoningen te zien.
Aan het eind van de middag  komen we aan in Larache.

Dag 11    Larache
Door de poort Bab el Khemis kom je in de wit-blauw gekleurde medina. Daar vind je het mooiste marktplein van Marokko: Socco de la Alcaiceria, oftewel de stoffensouq. Vanuit Larache kun je een aantal archeologische sites bezoeken, zoals de resten van de Romeinse stad Lixus uit het jaar 700 voor Chr. gelegen op een hoge kaap. In het Musée Archéologique kun je de vondsten van de opgravingen in Lixus bekijken.

Dag 12    Larache - Asilah
In de ochtend rijden we vanuit Larache in een uurtje of twee naar het pittoreske Asilah ofwel ‘de witte stad’. Vandaag de dag heerst er een Zuid-Spaanse sfeer, maar de culturele erfstukken van de Portugese overheersing zijn, bijvoorbeeld in de medina, nog zichtbaar..

Dag 13    Asilah
Geniet van je verblijf in Asilah op deze vrije dag. Lekker aan het strand aan de Atlantische kust of in het stadje waar een aangename Moorse sfeer hangt. Asilah wordt ook wel de ‘stad van de kunsten’ genoemd vanwege de grote hoeveelheid hedendaagse kunst die er in de galeries te zien is. 

Dag 14    Asilah - Tanger 
In de loop van de ochtend vertrekken we naar de plek waar we de reis begonnen zijn: Tanger. Na een uurtje rijden zien we de vuurtoren van Cap Spartel en dat is het teken dat we bijna in onze laatste aanlegplaats aankomen. In Tanger kun je eventueel je laatste inkopen doen op de markt of bijvoorbeeld nog een museum bekijken.

Dag 15    Tanger – Amsterdam
Veel nieuwe ervaringen rijker vliegen we vroeg in de ochtend terug naar Amsterdam.Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 16 daagse groepsreis naar Marokko

- een 16 daagse privérondreis naar Marokko
- een 15 daagse privérondreis naar het noorden van Marokko
- een 11 daagse privérondreis naar het zuiden van Marokko
- een 9 daagse privérondreis naar de Koningssteden van Marokko
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!