Programma
Prijsinformatie
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
Extra koffers
  Marokko Zuid 11 daagse privérondreis
 


 
Programma

Dag 01    Amsterdam - Casablanca
Dag 02    Casablanca - Marrakesh
Dag 03    Marrakesh
Dag 04    Marrakesh - Aït Benhaddou - Dadèsvallei
Dag 05    Dadèsvallei - Tinerhir
Dag 06    Tinerhir - Erfoud
Dag 07   
Erfoud
Dag 08    Erfoud - Zagora
Dag 09    Zagora, excursie naar Tamegroute
Dag 10    Zagora - Ouarzazate

Dag 11    Ouarzazate - Casablanca - Amsterdam


 
(Klik op afbeelding voor 'n vergroting)            
                                                                
• Marrakech
• 1001 kasba's
• Traditionele Berberdorpjes

Wandelen op het Marokkaanse platteland                     
 

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereidingIn dit zuidelijke gelegen deel van Marokko kom je die authentieke taferelen tegen die Marokko zo kleurrijk maken. Het berglandschap van de Hoge Atlas en het droge woestijngebied rond Erfoud en Zagora met daartussenin de vruchtbare stroken rond de Drâa rivier en de Rheris zijn adembenemend. Tegenover de hoge rotspartijen liggen de diepe landelijke valleien met hun kasba's, akkers en palmtuinen. Overal kom je vriendelijke gastvrije Marokkanen tegen; tijdens de wandelingen in de ‘palmerie’, op de markt in Rissani of in de kasba in Tamegroute. Een heerlijke ontspannen reis om het drukke Nederlandse leven even te vergeten en je onder te dompelen in de natuur van Zuid-Marokko.


Dag 1    Amsterdam - Casablanca
Met  een comfortabele vlucht van Royal Air Maroc vlieg je in de namiddag rechtstreeks naar Casablanca. Hier zul je één nacht blijven.

Dag 2 en 3     Casablanca - Marrakesh
Een binnenlandse vlucht brengt je in een klein uurtje naar de ‘Rode Parel van Marokko’: Marrakesh.  Onze lokale agent zorgt voor de transfer naar je hotel. Nadat je daar bent ingecheckt heb je nog alle tijd om vandaag en morgen de kleurrijke sfeer van deze stad op te snuiven. Natuurlijk bezoek je het centrale plein Djema’a el Fna’ met zijn magiërs en exotische handel. Tegen de avond kun je daar eventueel ook meteen kennismaken met de Marokkaanse keuken.
Marrakesh heeft een aantal mooie paleizen die zijn te bezoeken. Verder zijn er tal van musea gewijd aan zowel de Marokkaanse historie als aan de moderne hedendaagse kunst. Marrakesh is van alle markten thuis. Nu we het toch over de markten hebben; de kleurrijke en altijd heerlijk geurende souq is zeker een bezoekje waard. Mocht je in de verleiding komen een aankoop te doen vergeet dan vooral niet om goed af te dingen!
Bezienswaardigheden in Marrakesh.  

Dag 4    Marrakesh – Aït Benhaddou - Dadèsvallei
Je laat de stadsdrukte achter je voor een lange rit door het prachtige berglandschap dat de Hoge Atlas je biedt.  Op ca. 2100 meter hoogte bereik je een van de hoogste punten: de Col de Tichka.
Op de werelderfgoedlijst van Unesco prijken heel wat Marokkaanse sites. Een daarvan kom je vandaag tegen in Aït Benhaddou. Deze lemen stad uit de 11e eeuw doet denken aan een filmdecor maar alles is echt. Neem gerust de tijd om de schilderachtige taferelen die de stad biedt uitgebreid te bekijken en eventueel te fotograferen. Voordat je in de rivieroase van de Dadès arriveert zul je nog meer fraaie kasba's tegenkomen. 
Na een enerverende dag check je in in het favoriete hotel van Saffraan Reizen in de Dadèsvallei: Le Vieux Chateau. De eigenaar maakt vanavond een traditionele tajine voor je klaar!

Dag 5    Dadèsvallei - Tinerhir
Boumaine du Dadès ligt in de vallei van de rivier de Rhegis. Er staat een lokale gids klaar om een wandeling met je te maken in de nabije omgeving van de vallei. Links en rechts torenen de rotsen hoog boven je uit, maar verderop in de vallei loop je door akkertjes, weilanden en de oorspronkelijke rivierbedding. Je passeert kleine boerderijen waar vast wel een koptje muntthee te vinden is.  Na de lunch word je door het rotsachtige landschap naar Tinerhir gereden.

Dag 6    Tinerhir - Erfoud
Ook Tinerhir heeft een mooie landelijke omgeving die vraagt om een ontdekkingstocht met de benenwagen. In de ochtend ben je in de gelegenheid om onder begeleiding van een lokale gids een wandeling te maken door de ‘palmerie’. Dit is een verzameling tuinen in het dal van de rivier. Bomen, bloemen en planten groeien alom en tussen de hoge palmbomen door zie je de oude verlaten kasba's tegen de heuvels aan liggen. Na de lunch verlaat je de kloven en de rotsen en trek je zuidelijker naar een nieuw spectaculair landschap: de Sahara rond Erfoud.

Dag 7    Erfoud
Erfoud is vooral bekend om haar uitgestrekte glooiende duinlandschap. Je zou hier doorheen kunnen trekken met een kameel of met een four wheel drive. Het is ook mogelijk om in de vroege ochtend de zon op te zien komen, of juist ’s avonds de zonsondergang te bekijken, vanaf het topje van een zandduin. Gewoonlijk verblijven we in Erfoud in een typisch Marokkaans woestijnhotel (met zwembad). In plaats hiervan kun je een nacht in een bedoeïenenkamp doorbrengen. Mocht je kiezen voor een woestijnovernachting dan kun je dit aangeven op het boekingsformulier.
De markt in Rissani is een lust voor het oog. Lekker rondstruinen of het dagelijkse leven van de lokale bevolking in de souq bekijken vanaf de stoeprand met een overheerlijke verse jus d’orange ….  Een excursie naar Rissani is ter plekke te regelen. Dag 8    Erfoud - Zagora
Na Erfoud reizen we nog een flink stuk zuidelijker, naar de eeuwenoude handelsstad Zagora. Al in de Middeleeuwen was Zagora een kruispunt van belangrijke handelsroutes waardoor het toen al een kosmopolitische status had. De vruchtbare strook langs de rivier de Drâa en de enorme hoeveelheid dadelpalmen zorgde ervoor dat mensen zich er, ondanks de droogte van de woestijn, altijd hebben kunnen redden. Nadat je je intrek hebt genomen in het hotel is er voldoende tijd om een tochtje te maken in de palmentuinen of door het zanderige woestijngebied.

Dag 9     Zagora, excursie naar Tamegroute
Vandaag staat er een cultureel uitstapje naar Tamegroute gepland. Dit ligt ongeveer 20 km. verderop en herbergt een bibliotheek met interessante eeuwenoude manuscripten. Je hebt inmiddels al heel wat kasba's gezien, maar de joodse kasba van Amezrou is wel heel bijzonder. Ondanks haar hoge leeftijd is deze mellah vrijwel authentiek gebleven. Bovendien zijn er meerdere ambachten te zien. Je vindt er een tapijtwever, maar ook de zilversmid die de berbers uit de omgeving voorziet van hun typisch vormgegeven juwelen.

Dag 10     Zagora  - Ouarzazate
In  Zagora staat een bekend bord met het opschrift  ‘Tombouctou 52 jours’. Timboektoe ligt echter zuidwaarts en jouw route gaat weer terug naar het noorden, naar de woestijnstad Ouarzazate. Dit is een tocht van ongeveer 120 km. langs winderige steppen met hier en daar een kleine lemen nederzetting  of een kudde schapen. Rond lunchtijd kom je aan in Ouarzazate en heb je nog tijd om de oude kasba van Taourirt te bekijken of een uitstapje te maken naar  de filmstudio’s. Mocht je nog souvenirs zijn vergeten te kopen dan zijn die in Ouarzazate volop te vinden.

Dag 11   Ouarzazate  - Casablanca - Amsterdam
Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Marokko en via Casablanca terug te vliegen naar Nederland.


Mocht je langer willen verblijven in Marokko, dan is verlenging wellicht een optie. Bekijk hier de ‘extra koffers’ voor mogelijkheden in Marrakesh, Essaouira, de vissersplaats aan de Atlantische oceaan, of een strandverlenging in Agadir.
extra koffer: Marrakesh
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: kustplaats Essaouira
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: Agadir
(Klik op de koffer voor meer informatie)
Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 16 daagse groepsreis naar Marokko
- een 16 daagse privérondreis naar Marokko
- een 15 daagse privérondreis naar het noorden van Marokko
- een 9 daagse privérondreis naar de Koningssteden van Marokko
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!