Programma
Vertrekdagen & prijzen
Praktische informatie
Accommodatie
Films, boeken & handige links
  Zijderoute per trein
 
 
Programma

Dag 01
    Amsterdam – Ashgabat
Dag 02    Ashgabat –  Nissa
Dag 03    Merw
Dag 04    Naar Bukhara
Dag 05    Bukhara
Dag 06    Bukhara - Khiva
Dag 07    Khiva
Dag 08    Samarkand
Dag 09    Samarkand
Dag 10    Excursie naar Shahrisabz
Dag 11    Tashkent
Dag 12    Turkestan
Dag 13    Almaty
Dag 14    Almaty - Amsterdam


        
    (Klik op afbeelding voor 'n vergroting)                
• Ashgabat, de 'witte marmeren hoofdstad' van
  Turkmenistan
• Merw, de historische stad uit de Perzische tijd
• Bukhara, Khiva, Samarkand, Tashkent, de
  hoogtepunten van Oezbekistan
• Almaty, de metropool van Kazachstan

• Excursies naar zeven Unesco sites

• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding
• Deskundige begeleiding


Het programma wordt in twee richtingen aangeboden:

Van Ashgabat naar Almaty
Van Almaty naar AshgabatErvaar de Zijderoute tijdens uw reis door de fascinerende culturen van Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan.
In Turkmenistan begint de reis in de 'witte hoofdstad' van de Turkmenen: Ashgabat. U bezoekt het gebied van de Parthen in Nissa en de oude Perzische nederzettingen van Merw. In Oezbekistan worden de heilige stad Bukhara aangedaan, de ommuurde plaats Khiva, het legendarische Samarkand en de oase van Tashkent. U doorkruist de oude Zijderoute en de eindeloze vlaktes van de Kyzylkum woestijn.  De reis eindigt in Almaty, de grootste stad van Kazachstan.

Het reizen per trein maakt deze reis meer dan uniek. Er wordt gereisd met een internationaal gezelschap in onze gereserveerde Zijderoute-trein. Afwisselend overnacht u in het klassencompartiment van uw keuze of in uitstekende hotels. Aan boord van deze trein maakt u niet alleen kennis met de uitstekende keuken van de diverse gebieden maar bent u ook in de gelegenheid om via de lezingen van onze gidsen alles te weten te komen over de cultuurhistorie en de bevolking van de landen bezocht worden. Er wordt dagelijks een programma aangeboden en ook voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. U bent echter vrij om ook zelf op pad te gaan.Dag 1    Amsterdam - Ashgabat
Bij aankomst in Ashgabat wacht uw gids u op om u van de luchthaven naar uw hotel te brengen.

Dag 2     Asghabat - Nissa - Ashgabat
De ochtend begint met  een bezoek aan de Tokuchka Bazaar, een typische oriëntaalse markt. Daarna brengt u een bezoek aan de Parthische stad Nissa die behoort tot Unesco’s werelderfgoed. In de middag maakt u onder leiding van een gids een tour door de ‘witte marmeren stad’ van de ‘de grote leider van de Turkmenen’, Turkmenbashi.
Aan het eind van de middag gaat u aan boord van de trein waar een uitstekend diner wordt geserveerd. 
Overnachting in de trein.

Dag 3    Merw, de ‘parel van het oosten’
De trein komt in de ochtend aan in Merw, de indrukwekkende overblijfselen van wat eens ’s werelds grootste stad was, met de allure van Baghdad en Damascus. Grote stadswallen en imposante ruïnes van mausolea liggen hier in het midden van de woestijn. De lunch wordt geserveerd in de pittoreske tuin van een lokale familie. U overnacht in de trein.

Dag 4    Bukhara
Na de oversteek van de grens Turkmenistan - Oezbekistan vervolgt de trein zijn weg tot Bukhara. Deze stad ligt in het midden van de Kyzylkum woestijn en heeft meer dan duizend monumenten uit de gouden tijd van de Zijderoute. Een daarvan is de grote minaret ‘Kalyan Minaret’ die ooit de hoogste toren van de wijde omtrek was en diende als vuurtoren voor de karavanen onderweg.
’s Avonds wordt het diner geserveerd in een madrassa waar u tijdens het eten kunt genieten van Oezbeekse muziek en dans. U overnacht in een voortreffelijk hotel in Bukhara (4*).
 
Dag 5    Bukhara
Qua Perzische en islamitische architectuur zijn er in Bukhara een aantal bijzondere hoogstandjes te vinden. We noemen onder meer de Mir-e Arab Madrassa en het unieke volledig symetrische mausoleum van Ismael Samani, een puntgaaf voorbeeld van vroeg islamitische architectuur. U neemt een kijkje in het onderkomen van vroegere Oezbeekse heersers in Ark Registan. In de middag bent u in de gelegenheid  een bezoek te brengen aan de zomerresidentie van de laatste Emir en aan de enige vrouwen-soefimoskee ter wereld. Gaat u liever zelf op pad, dan is dat  natuurlijk ook prima. Er wordt weer overnacht in Bukhara.

Dag 6     Bukhara - Khiva
In de ochtend is er nog tijd om rond te struinen in het oude Bukhara om inkopen te doen in de karavanserais of op de juwelenmarkt waar tientallen dames hun sieraden proberen te verkopen. ’s Middags gaat de trein op weg naar Khiva. Overnachting in de trein.

Dag 7     Khiva, ‘een sprookje uit 1001 nacht’
Na het ontbijt komt de trein aan in de oase waar het ommuurde museumstadje Khiva gelegen is. Bovenop de grote stadswal waant u zich in een ander tijdperk. Proef de sfeer van de tijden van weleer, toen de wereld draaide om moskeeën, madrassas, mausolea en paleizen.
In de avond vertrekt de trein richting Samarkand. U overnacht in de trein.

Dag 8     Samarkand, kruispunt van culturen
Deze dag wordt doorgebracht in de stad waar de heerser Amir Timur zijn glorietijd beleefde. Er wordt een bezoek gebracht aan de necropolis Shah-e Zinda, de opgravingen in Afrosiab, het museum en natuurlijk het Registan plein met zijn fraaie madrassa’s. U overnacht in een 4* hotel in Samarkand.Dag 9    Samarkand
Zijde en de Zijderoute gaan uiteraard samen en een bezoek aan een echte zijdefabriek mag niet ontbreken in de tour. U kunt vandaag ook zelf op stap, maar als u wilt kunt u mee om de Bibi Ghanim moskee te bekijken. Ook het eeuwenoude observatorium van de kleinzoon van de Grote Timor, Ulug Beg, staat op het programma en het praalgraf van de grote heerser ‘Gur Emir’.
Overnachting in Samarkand.

Dag 10     De stad uit en Shahrisabz in
Een uitstapje naar het leven van de Oezbeek buiten de stad voor een kijkje in het traditionele leven en de gebruiken. Als u belangstelling hebt kunt u deelnemen aan een sjamanistisch ritueel.
De Zijderoute wordt vervolgd naar de geboorteplaats van Amir Timur: Shahrizabz. De overblijfselen van zijn 14e eeuwse paleis en een aantal bijzonder fraai gedecoreerde mausolea van de Koninklijke familie zijn te bezoeken. Weer aan boord is er gelegenheid om Oezbeekse wijnen te proeven. U overnacht in de trein.

Dag 11    Tashkent, de groene oase
De trein komt in de ochtend in Tashkent aan. Tijdens de citytour maakt u kennis met een mengelmoes aan traditionele en hedendaagse moderne architectuur. Natuurlijk  zal er ook niet voorbij worden gegaan aan de Russische architectonische erfenis. In de avond is het mogelijk een ballet- of muziekvoorstelling bij te wonen in de sfeervolle Navoi opera. U overnacht in de trein.

Dag 12    Kazachstan -Turkestan, het centrum van nomaden en pelgrims
Als de grensformaliteiten achter de rug zijn wordt de stad Turkestan bezocht. U bezoekt het mausoleum van Khoja Ahmed Yasawi met zijn typische Timuridische architectuur. Overnachting in de trein.

Dag 13   Almaty, de vader van de appel
Na de lunch komt de trein aan in Almaty.  Hier neemt u afscheid van de treinstaff. Met de bus wordt er een stadstour door Almaty gemaakt en maakt u kennis met deze groene metropool die aan de voet van de Ile-Alatau bergketen ligt. U bezoekt een aantal hoogtepunten van Almaty zoals de grote houten Russisch- orthodoxe kerk, het ‘Almaty circus’ en de centrale moskee.
Het laatste diner wordt geserveerd in een traditionele Kazachse yurt en u overnacht in een uitstekend hotel in Almaty.

Dag 14    Almaty - Amsterdam
Tijd om de koffers te pakken. Met souvenirs en vele mooie ervaringen reist u weer terug naar Nederland. 
Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 19 daagse privérondreis door Turkmenistan & Oezbekistan
- een 10 daagse privérondreis door Turkmenistan
- een 13 daagse privérondreis door Oezbekistan
- een 13 daagse groepsrondreis naar Oezbekistan

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor u samenstellen!Lees ook de voorwaarden van deze treinreis.