top of page
mongolie2
jordanie wadi rum2
Oezb Samar
P1210591

Jordanië quiz antwoorden

Leuk dat je meedeed aan onze quiz over Jordanië. Er kan er maar één de winnaar zijn, maar niet getreurd, er komt vast weer een nieuwe quiz.

De juiste antwoorden op de vragen vind je hieronder.

 

Nogmaals dank voor het meedoen!

 

1. De Jordaanse hoofdstad doet met zijn hoogbouw en drukke wegen modern aan. Het nieuwe Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse Rijk hier een groep Tsjerkessische immigranten huisvestte. Met de komst van vele Palestijnen die vanwege het Arabisch-Israëlisch conflict vanaf 1948 naar Jordanië vluchtten, maakte de stad een grote groei door.

In het begin van onze jaartelling maakte de stad deel uit van de Dekapolis, de tienstedenbond waar o.a. ook Damascus deel van uit maakte. Hoe heette Amman in die tijd?

 

Het juiste antwoord is: Philadelphia

 

amman.jpg

 

 

2. Mount Nebo is de plaats waar Mozes ooit zijn beloofde land  voor het eerst zag. Zoals je weet heeft Mozes een lange weg afgelegd en waren er veel hindernissen tijdens zijn vlucht uit Egypte.  Welke bekende Egyptische farao liet hem aanvankelijk niet zonder meer vertrekken uit zijn faraonische rijk?

Het juiste antwoord is: Ramses II

 

Farao-en-Moses.jpg

 

 

3. De keuken van Jordanië is bijzonder gevarieerd, kleurrijk en smakelijk. Het is niet pittig maar wel lekker gekruid. Er is een speciale kruidenmix die in  de Jordaanse keuken wordt gebruikt  op brood, op de pizza (plat brood) of als ‘dip’. Het is een mengsel van wilde oregano (met de sterke smaak van tijm en oregano). Na het drogen van de kruiden wordt het gemengd met sumak (gedroogde besjes), sesamzaad en olijfolie.

Ken je de naam van dit smakelijke kruidenmengsel?

Het juiste antwoord is: Za'atar

 

eten.jpg

 

 

4. Zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman, in de groene heuvels, ligt Jerash, het vroegere Gerasa. In de eerste 500 jaar van onze jaartelling kende deze Grieks-Romeinse, en later Byzantijnse stad een grote bloei. Daarna was er een periode van verval en is er in de loop der tijden door vernielingen en aardbevingen veel van deze stad verwoest. Door het zand dat de stad daarna bedekte zijn veel gebouwen gelukkig goed bewaard gebleven. Zo vind je er er o.a. theaters, Byzantijnse kerken, en tempels.

Een aantal zuilen van de grootste tempel in Gerasa staat nog overeind.

Aan wie was deze tempel, die nóg groter was dan de tempel van oppergod Zeus, opgedragen?

Het juiste antwoord is: Artemis, de godin van de jacht

 

tempel jerash.jpg

 

 

5. Petra werd in 312 vóór Christus door de Nabateeërs gesticht als hoofdstad van hun rijk. Het heette toen ‘Raqmu’. De naam ‘Petra’ komt uit het Grieks en betekent steen. De stad was een belangrijk en goed te verdedigen knooppunt op de karavaanroutes. De heersers van Petra werden dan ook stinkend rijk van de belastingopbrengsten. In welk jaar namen de Romeinen de stad van de Nabateeërs over?

Het juiste antwoord is: 106 na Chr.

 

treasury-man.jpg

 

 

6. In Wadi Rum logeren we bij de bedoeïenen. Na een mooie rit door het wonderlijke woestijngebied met zijn rode rotspartijen en nadat je hebt kunnen genieten van een prachtige zonsondergang, eten we doorgaans een overheerlijke bedoeïenenmaaltijd die die dag een paar uur onder de grond heeft staan te sudderen? Wat is de naam van dit gerecht?

Het juiste antwoord is: Zarb

eten wadi rum.jpg
bottom of page