armenie kerk
armenie letterpark
Armenie Sevan lake

Armenië 10 daagse groepsrondreis

Programma

Dag 01   
Amsterdam - Yerevan
Dag 02    Yerevan
Dag 03    Excursie naar Garni en Geghard
Dag 04    Yerevan - Khor Virap - Noravank - Zorats Karer - Goris
Dag 05    Goris - Tatev - Selimpas - Sevan
Dag 06    Sevan
Dag 07    Sevan - Dilijan (Goshavank, Haghartsin)
Dag 08    Excursie naar Haghpat en Sanahin
Dag 09    Dilijan - Vanadzor - Aragats Valley, Fort Amberd - Yerevan
Dag 10    Yerevan - Amsterdam

Route Armenië - Saffraan Reizen

• Ontspannen en compleet programma
• Kerkjes en kloosters
• Natuur
• Tatev gebergte
• Reizen met een kleine groep
• Nederlandse reisbegeleiding

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Bij Armenië denkt men vaak het eerst aan Armeense kerkjes en aan de moeizame historische relatie met Turkije en Rusland. Armenië heeft echter heel wat meer te bieden. Er is prachtige natuur in een adembenemend landschap, maar ook levendige steden zoals Yerevan,  waar je je op cultureel gebied uitstekend kunt vermaken. Tijdens deze reis is er voldoende tijd ingepland om de hoofdstad  uitgebreid te bekijken. Bezoek een van de vele historische musea, wandel door de stad of bekijk het leven in Yerevan vanaf een zonnig terras op het Plein van de Vrijheid. Alles is mogelijk. Ga je er liever op uit? Je kunt deelnemen aan een van de voorgestelde excursies. En ja, er zijn ook veel kerkjes en kloosters. Wij bezoeken een aantal architectonische hoogstandjes uit de christelijke cultuur. Unesco heeft ze niet voor niets op de werelderfgoedlijst geplaatst. En dan is er natuurlijk nog de Ararat, de legendarische berg waar volgens de overlevering de Ark van Noach zou zijn gestrand. Zal de berg zich tijdens deze reis aan ons laten zien?


Dag 1    Amsterdam -  Yerevan

Met Austrian Airlines vliegen we, met een overstap in Wenen, naar de hoofdstad van Armenië: Yerevan.

Dag 2    Yerevan, city tour. In de middag vrij.
In de ochtend oriënteren we ons op de stad en bezoeken we een paar hoogstandjes van de Armeense cultuur zoals de uitgebreide miniaturenbibliotheek van Matenadaran. We vervolgen onze weg via het monumentale beeld van Moeder Armenië naar de modernere beeldentuin in het kunstpaleis van de verzamelaar Cafesijan aan de Cascade. Bezienswaardigheden in Yerevan. Je kunt vanmiddag of morgenmiddag eventueel ook deelnemen aan een facultatieve excursie naar de heilige stad Echmiadzin.

Dag 3    Garni (wandeling) - Geghard -  Yerevan
Met de bus rijden we tot vlakbij de Hellenistische tempel van de god Mythras in Garni. We lopen het laatste stuk door een spectaculaire kloof van basaltsteen. De merkwaardige steenformaties die we tegenkomen doen denken aan versteende orgelpijpen. Vanuit Garni is het slechts een korte trip naar het kloostercomplex van Geghard. Hier bekijken we het complex, de bidcel van de Heilige Gregorius, proeven van het heilige water en wie wil, kan uiteraard een kaarsje aansteken. Aan het begin van de middag zijn we weer terug in Yerevan.

Dag 4    Yerevan -  Khor Virap -  Noravank -  Zorats Karer -  Goris
We verlaten Yerevan en rijden vol verwachting naar de Ararat! Zou de berg zich vandaag aan ons laten zien? Bij het heiligdom Khor Virap hebben we de meeste kans.  Aan de rand van het ‘niemandsland’ dat zich 6 km. tussen Armenië en Turkije uitstrekt, staat de kerk waar de Heilige Gregorius 13 jaar in een kelder gevangen zat. Tegenwoordig zijn er trappen, dus onze bewegingsvrijheid in de ondergrondse ruimtes is iets beter geregeld dan in de 3e eeuw na Chr.
Rond het middaguur komen we via een bergachtig gebied bij onze lunchplek in Noravank. Natuurlijk bekijken we daar eerst de prachtig gelegen in rood steen opgetrokken kerkjes op hetzelfde terrein.
Voordat we in onze overnachtingsplaats Goris aankomen gaan we even langs het ‘Stonehenge’ van Armenië; Zorats Karer. Opgravingen hebben aangetoond dat deze stenenkring te maken had met de astronomie. Anderen geloven nog steeds dat het een spirituele plek is. Wie weet het antwoord?
Tegen het einde van de middag arriveren we bij ons hotel in Goris.

Dag 5    Goris – Tatev – Selimpas - Sevan
Vroeg uit de veren want vandaag hebben we een lange, maar prachtige reisroute af te leggen. We beginnen met Tatev waar we met een kabelbaanrit van 5 km. lang tot een hoogte van 1500 meter klimmen. In de ruime cabine kunnen we genieten van een oogverblindend uitzicht over de bergpas en de diepe kloof van wel 320 meter diep. Boven aangekomen bekijken we het klooster van Tatev. We vervolgen onze weg door door dit mooie bergachtige gebied via de Selimpas naar het meer van Sevan. Voordat we over de 2140 meter hoge Selimpas zijn getrokken, bezoeken we nog het kerkhof van Noraduz met tal van fraai gedecoreerde khachkars.

Dag 6    Sevan
Een dagje zelf eropuit. Genieten van het mooie Sevanmeer, een van de grootste zoetwatermeren ter wereld. Je kunt een bootje huren, een fiets, of gewoon lekker aan het meer liggen. Natuurlijk zijn ook hier mooie kerkjes te vinden.  Als je de 225 treden op het schiereiland hebt beklommen word je niet alleen getrakteerd op een paar mooie 9e eeuwse kerken, maar ook op een schitterend uitzicht over het meer.

Armenie kerkarchitectuur Saffraan Reizen

Dag 7    Sevan - Dilijan (Goshavank, Haghartsin)
Eerst rijden we naar onze overnachtingsplek in Dilijan. Vandaaruit zijn er verschillende mogelijkheden om de omgeving te verkennen. Er is voor ieder wat wils; wandelen, kerkjes bezichtigen of een idyllisch stadje bezoeken.  Dilijan ligt in een heuvelachtig nationaal park waar verschillende wandelroutes door deze prachtige groene omgeving zijn uitgezet.  Er zijn niet voor niets vele sanatoria in dit gebied want de frisse zuivere lucht is een weldaad  voor iedereen.
Je kunt  gaan wandelen naar een aantal kerkjes in de buurt zoals Haghartsin (12e eeuws kloostercomplex). Vanaf het Parzmeer is er een wandeling van ongeveer 9 km. Het prachtige klooster van Goshavank vind je verstopt tussen de bomen van een groene vallei niet ver van Dilijan.  
Het plaatsje Dilijan zelf heeft een leuk binnenstadje, ‘Old Dilijan’ genaamd. De kern van het stadje is gerestaureerd en de  kleurrijke houten balkonnetjes maken het tot een pittoresk geheel. Er zijn een paar kleine maar zeer interessante musea te bezoeken; het museum voor volkskunst en het museum voor hedendaagse Armeense schilderkunst.

Dag 8    Dilijan - Haghpat - Sanahin - Dilijan
Vandaag weer een stukje met de bus om de interessante kloostercomplexen van Haghpat en Sanahin te bekijken. Beide kloostercomplexen zijn de mooiste en oorspronkelijkste voorbeelden van Armeense kerkarchitectuur.

Dag 9    Dilijan  -  Vanadzor - Aragats Valley, Fort Amberd -  Yerevan
Onze laatste volle dag in Armenië besteden we aan een mooie reisroute door het groene landschap van Aragats Valley. De Aragats, de hoogste berg van Armenië, is omringd met mythische verhalen en mysteries. De bus zal ons middenin het bloemrijke en heuvelachtige landschap afzetten en wandelend vervolgen we onze weg naar Fort Amberd. Aan het eind van de middag komen we aan in Yerevan waar we de laatste avond kunnen genieten van de levendigheid van deze aangename stad.

Dag 10    Yerevan -  Amsterdam
Vol  nieuwe ervaringen en mooie herinneringen pakken we onze koffers en vliegen we terug naar Amsterdam.Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Armenië.