georgie tbilisi
armenie letterpark
Georgie Kazbegi
georgie
Armenie Sevan lake
georgie kerk

Georgië & Armenië 15 daagse groepsrondreis

Programma

Dag 01   
Amsterdam - Tbilisi
Dag 02    Tbilisi
Dag 03    Tbilisi - grensovergang - Haghpat - Alaverdi - Dilijan
Dag 04    Dilijan - Sevanmeer - Yeghegnadzor
Dag 05    Yeghegnadzor - Noravank - Khor Virap - Yerevan
Dag 06    Yerevan, stadstour
Dag 07    Yerevan, facultatief naar Geghard en Garni of Echmiadzin
Dag 08    Yerevan - Fort Amberd - Aragats - Gyumri
Dag 09    Gyumri - grensovergang - Vardzia - Akhaltsikhe
Dag 10    Akhaltsikhe - Gudauri
Dag 11    Gudauri
Dag 12    Gudauri - Mtskheta - Tbilisi
Dag 13    Tbilisi - David Gareja - Lavra - Udabno - Sighnaghi
Dag 14    Sighnaghi - Kachetië - Tbilisi
Dag 15    Tbilisi - Amsterdam

Route rondreis Georgië en Armenië - Saffraan Reizen

• Ontspannen en compleet programma
• Kerkjes en kloosters
• Diverse UNESCO sites
• Natuur
• Naar de Kaukasus
• Reizen met een kleine groep     
• Nederlandse reisbegeleiding
   
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Armenië en Georgië zijn vooral bekend om hun mooie oude kerkjes en kloosters en om hun gecompliceerde historische relatie met Rusland en Turkije. De landen hebben echter heel wat meer te bieden. Prachtige natuur in een zeer gevarieerd landschap. We doorkruisen de adembenemende hoogtes van de Kaukasus in Kazbeg, de vruchtbare wijnakkers in Kachetië, maar ook de droge steppe langs de Azerbeidzjaanse grens. Armenië heeft, als eerste en oudste christelijke land ter wereld, een rijke culturele erfenis. Blinken de Armeense kerkjes uit in soberheid en eenvoud, in de Georgische exemplaren schitteren de iconen en  muurschilderingen je tegemoet.
Beide landen bevinden zich  sinds de onafhankelijkheid in 1992 in een boost van vooruitgang en modernisering. Dit is duidelijk zichtbaar in de moderne steden. Een contrast met het rustieke, authentieke platteland. Maar overal tref je de vriendelijke en uitermate gastvrije bevolking op straat, bij een kopje thee of tijdens een van de bourgondische maaltijden, al dan niet vergezeld van een voortreffelijke wijn.


Dag 1    Amsterdam – Tbilisi

We vliegen op een zeer gunstige tijd naar Tbilisi met een rechtstreekse vlucht van Georgian Airways .

Dag 2    Tbilisi
Meteen eropuit. Met de liefhebbers maken we een citytour onder begeleiding van onze gids. In Tbilisi komen mythologie en historie, cultuur en tradities samen in het oude stadscentrum met zijn historische erfstukken en moderne uitdagingen. Tijdens de wandeling bekijken we zowel de oudheid, de stadsmuur, oude kerken, de smalle straatjes en zwavelbadhuizen, maar ook de moderne theaters, bruggen en de bouwkundige hoogstandjes die Tbilisi rijk is.
De middag is vrij te besteden. Maak een keuze uit de vele mogelijkheden. Klik hier voor bezienswaardigheden in Tbilisi.

Dag 3    Tbilisi – grensovergang - Haghpat - via Alaverdi naar Dilijan
Op zo’n 70 km. van Tbilisi passeren we vlotjes de grensovergang van Georgië met Armenië. De eerste stop op Armeense grond is het 13e eeuwse Haghpat, een goed voorbeeld van Armeense kerkbouw. Geen wonder dat dit kloostercomplex in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Alaverdi is een oude industriestad met fotogeniek verlaten industrieel erfgoed. Er zijn kopermijnen waarvan er nog een aantal operationeel zijn.
In Dilijan checken we eerst in in ons hotel en wandelen vervolgens naar het pittoreske 'Old Diljian'. In dit ietwat Anton Pieckachtige dorpje staat een mooi museum dat een interessante collectie schilderijen en beeldhouwwerken van Armeense kunstenaars herbergt. Heb je meer zin om in de bossen rondom Dilijan te wandelen, dan kan dat uiteraard ook.

Dag 4    Naar Sevanmeer via Selimpas,  overnachting in Yeghegnadzor
In de ochtend rijden we vanuit Dilijan naar de 'blauwe parel van Armenië', het Sevanmeer. Dit frisse, visrijke meer heeft een vulkanische oorsprong en ligt op een hoogte van 1900 meter. Op het schiereiland bezoeken we het 9e eeuwse klooster.
We rijden verder door een prachtig landschap en doen onderweg Noraduz aan, een dorpje dat bekend is om de bijzondere collectie khachkars (Armeense kruisen) die op de nabije begraafplaats staan.
De Selimpas was al sinds de middeleeuwen een belangrijke doorgangsroute omdat hij deel uit maakte van de befaamde Zijderoute. Een karavanserai uit de 14e eeuw is één van de erfstukken uit die periode.
We overnachten in de idyllische cottage huisjes van Hermon Village.

Dag 5    Yeghegnadzor - Noravank - Khor Virap - Yerevan
Het kloostercomplex van Noravank is prachtig gelegen op een heuvel en opgetrokken uit ruw roodachtig gesteente. We hebben hier de gelegenheid om even rond te wandelen of om koffie te drinken op het terras met spectaculair uitzicht.
Onze reisroute gaat via de weg die noordwaarts naar Turkije leidt en zuidwaarts naar Iran. Onderweg komen we merkwaardige stalletjes tegen waar grote flessen cola en auto-olie verkocht worden. Op deze manier wordt de wijntransport naar Iran gecamoufleerd. Wij gaan heel legaal een wijntje proeven in Areni, in een plaatselijk sfeervol wijnlokaal.
Zullen we vandaag de Ararat zien? Dat is de grote vraag. In Khor Virap hebben we de meeste kans. Khor Virap betekent letterlijk 'diepe put'. Dit verwijst naar de put waar Gregorius de Verlichter 13 jaar gevangen heeft gezeten omdat hij christen was. In het jaar 301 na Chr. is hij bevrijd en werd Armenië de eerste christelijke staat. 

Dag 6    Yerevan, stadstour
Vandaag gaan we Yerevan verkennen onder leiding van een gids, maar je mag natuurlijk ook zelf eropuit als je daar meer zin in hebt. Met de gids bezoeken we het Matenadaran, het museum waar duizenden manuscripten en miniaturen worden bewaard. Een groot aantal hiervan is overzichtelijk tentoongesteld. Uiteraard gaan we naar 'Moeder Armenië' die hoog op haar sokkel over de stad waakt en we kijken even met haar mee naar dit prachtige panorama. Ook bezoeken we de 'Cascade', het monumentale kunstpark dat de kunstverzamelaar Cafesijan in de tachtiger jaren heeft ingericht met beelden en kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars zoals Picasso en Botero. De tour stopt bij een aangenaam terras met cappuccino en vers vruchtensap. Van daaruit wandelen we op ons gemakje naar het Plein van de Vrijheid en het Plein van de Republiek. De middag is vrij te besteden. Bezienswaardigheden in Yerevan.

Dag 7    Vrij in Yerevan, facultatief naar Geghard en Garni, of naar Echmiadzin
Een vrije dag of op excursie, niks moet, alles mag.
Je kunt zelf op pad gaan en alle verrassingen van Yerevan gaan ontdekken. Ook kun je een excursie met lokale gids naar Geghard en Garni maken.
’s Ochtends rijd je met de bus naar het middeleeuwse kloostercomplex van Geghard. Hier zijn verschillende gebedsruimtes uit de rotsen gehakt. Ook Gregorius de Verlichter had hier aan het eind van de 3e eeuw een bidcel. Als er een dienst is heb je geluk want dan kun je getuige zijn van Armeense kerkrituelen en oorstrelend zuivere kerkgezangen.
Vervolgens rijden we naar de Romeinse tempel van de godin Mithras in Garni uit de 1e eeuw. Je kunt er met de bus vrij dichtbij komen maar je kunt er ook wandelend naartoe. Een mooie wandeling door de canyon van Garni. Onderweg zie je ondermeer fantastische vulkanische rotsformaties. Door hun vorm worden ze ook wel 'symphonie van stenen' genoemd. Rond lunchtijd ben je weer terug in Yerevan.

Een andere excursiemogelijkheid is een tripje onder leiding van een lokale gids naar Echmiadzin, de heiligste plaats van Armenië.
In de ochtend vertrek je met de bus naar de religieuze hoofdstad van Armenië. Eerst bezoek je de Zvartnots kathedraal, een 7e eeuws hoogstandje van Armeense kerkarchitectuur. Deze site staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Eveneens bouwkundig interessant is de 7e eeuwse kerk van Hripsime die je ook aandoet. Dan is het tijd voor Echmiadzin. Dit was de hoofdstad van Armenië toen het in de 4e eeuw een christelijke staat werd.  Het hoofd van de Armeens apostolische kerk zetelt ook in dit complex. Je kunt de belangrijkste kerk, de 'Mayr Tachar' met haar fantastische muurschilderingen bekijken. Er is een klein museum waar naar men zegt de speer ligt die een Romeinse soldaat heeft gebruikt om de gekruisigde Jezus te steken. Een aantal kerkgebouwen hier is gebouwd op resten van oude vuurtempels. 

Dag 8    Yerevan - Fort  Amberd – Aragats - Gyumri
In de ochtend laten we Yerevan achter ons en vervolgen we onze reis door de uitlopers van de hoogste berg van Armenië, de Aragats. Het landschap lijkt een kleurig tapijt door de vele bloemen en spectaculaire bergketens op de achtergrond. Zo'n kilometer of 5 voordat we bij Fort Amberd aankomen stappen we uit de bus en lopen we bergafwaarts door dit prachtige landschap. We bekijken de restanten van dit middeleeuwse fort dat op 2300 m. stoer staat te pronken. Uiteraard lopen we ook nog even langs het idyllisch gelegen kerkje uit 1026 na Chr. Op het nabijgelegen terras kunnen we even nagenieten van al het natuurschoon en van een kopje koffie of thee.
Op weg naar Gyumri stoppen we in 'het park van de letters' dat is ingericht ter ere van het 1600 jarig bestaan van het Armeens alfabet en ter ere van de uitvinder van dit alfabet: Mesrop Masjtots.

Georgie Kaukasus Saffraan Reizen

Dag 9    Gyumri - grens Georgië -  Vardzia - Akhaltsikhe
Vanuit Gyumri rijden we naar de grens met Georgië en laten we Armenië achter ons. Na de grensovergang bereiken we de grottenstad Vardzia. Deze stad is in de 12e eeuw gesticht door koningin Tamar van Georgië.  Oorspronkelijk zou het een burcht worden maar later werd het een cultureel en spiritueel centrum van betekenis. We nemen de tijd om de resten van de eens zo dichtbevolkte grottenstad goed te bekijken. Nadat we ons tegoed hebben gedaan aan verse Georgische forel vervolgen we onze weg naar Akhaltsikhe.  

Dag 10    Akhaltsikhe -  Gudauri
We hebben een lange reisdag voor de boeg. Uiteraard valt er onderweg genoeg te genieten. We reizen door het vruchtbare landschap van de provincie Kartli en in Gori maken we een stop. Dit is de geboortestad van Stalin en heeft het enige museum ter wereld dat aan deze heerser is gewijd. Nog een korte stop voordat we in Gudauri aan komen: het middeleeuwse complex van Ananuri. De burcht, de kerk en de wachttoren staan letterlijk op de 'uitkijk' op de Georgian Military Highway, de enige weg die naar Rusland leidt.
In het guesthouse in Gudauri laten we ons verwennen met een heerlijk buffet.

Dag 11    Gudauri
Vandaag maken we een dagtrip naar het imposante berggebied Kazbeg. Als het weer het toelaat kunnen we de hoogste besneeuwde piek  van Mkinvartsveri zien, een oude vulkaantop op 5034 meter hoogte. Met een kleine bus volgen we de primitieve route naar Kazbegi. Ons uiteindelijke doel is de fraai gelegen Gergeti kerk, die we lopend of met terreinwagens kunnen bereiken.  

Dag 12    Gudauri - Mtskheta - Tbilisi
Vroeg uit de veren want we vervolgen onze weg naar het zuiden. Mtskheta werd in de 2e eeuw na Chr. al bewoond en is daarmee een van de oudste steden van Georgië. De stad is in zijn geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst van Unesco. We bezoeken de Jvari kerk uit de 7e eeuw en de Svetitskhoveli kathedraal uit de 11e eeuw. Beide kerken zijn prachtig versierd met fresco’s.  na een uitgebreide lunch van Georgische traditionele gerechten komen we in de loop van de middag aan in Tbilisi.

Dag 13    Tbilisi -  David Gareja -  Lavra - wandeling naar  Udabno - Sighnaghi
Een bepaald geloof zegt dat als je drie keer David Gareja bezoekt, dit gelijk staat aan een pelgrimage naar Jeruzalem. Vandaag gaan wij in ieder geval voor het eerst dit semi-woestijngebied bekijken in het oosten van Georgië aan de grens met Azerbeidzjan. Het is een uniek glooiend en ruig landschap. In Lavra bekijken we  een uit de rotsen gehakt klooster. Liefhebbers kunnen een pittige wandeling maken door een ruig natuurgebeid dat leidt naar Udabno. Hier zijn nog fresco’s uit de 9e eeuw te vinden. Het ligt aan de grens met Azerbeidzjan en de aanwezige Azeri-soldaten vinden het leuk om een praatje met je aan te knopen.
Na een picknick in dit prachtige landschap rijden we door naar Sighnaghi, de poort naar het wijngebied Kachetië. 
We overnachten in Sighnaghi. In de vroege avond is er nog tijd om een ommetje te maken in dit mediterraan aandoende dorp. Het was een doorgangsplek op de Zijderoute en in die tijd woonden er voornamelijk handelaren en kunstenaars.

Dag 14    Sighnaghi - wijngebied Kachetië - Alaverdi klooster - terug naar Tbilisi
Vandaag het meest vruchtbare deel van Georgië; het wijngebied. De rijke grond, de felle zon en het harde werken heeft inmiddels meer dan 500 wijnvarianten opgeleverd. We kunnen eindeloos foto’s blijven maken in dit overweldigende landschap met aan de ene kant de uitlopers van de Kaukasus en aan de andere kant de groene wijnvegetatie. Uiteraard bezoeken we een traditioneel wijnhuis. Voordat we via een prachtige binnenweg Tbilisi bereiken, bekijken we nog het enorm rijk gedecoreerde kloostercomplex van Alaverdi. Een historische plek die we niet mogen missen.
In Tbilisi gaan we nog een avondje lekker eten in de stad en genieten we van het Georgische stadsleven.

Dag 15    Tbilisi -  Amsterdam
Met een koffer vol nieuwe ervaringen en belevenissen reizen we vandaag terug naar Amsterdam.Bekijk ook de fotogalerijen met de mooiste foto's van Armenië en Georgië.