top of page

Praktische informatie Georgië Compleet 15 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie 
Tijdens deze reis wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van centraal gelegen, eenvoudige 3* hotels. De kamers zijn voorzien van een eigen toilet en douche. Sommige accommodaties worden gerund door een Georgische familie. Hier wordt doorgaans ook een diner geserveerd.

In wandelgebieden in de Kaukasus ( m.n. Svaneti) zijn de accommodaties eenvoudig met gedeeld sanitair. 
Het is mogelijk tegen een meerprijs 4* of 5* hotels te boeken.

Vliegreis
Deze reis wordt aangeboden met de prijs van een landarrangement.
Als je graag wilt dat wij ook je vlucht boeken heb je keuze uit verschillende mogelijkheden;

* KLM  (Amsterdam - Tbilisi)

* LOT (Amsterdam - Warschau - Tbilisi)

* Al Italia (Amsterdam - Rome - Tbilisi)

* Ukrainian Airlines  (Amsterdam - Kiev - Tbilisi)

* Turkish Airlines (Amsterdam - Istanbul - Tbilisi)

Vervoer 
Tijdens deze reis word je rondgereden in een auto met prive chauffeur.  Het traject Tblisi-Kutaisi kan per trein worden afgelegd of per auto.

Reisbegeleiding en gidsen
Op verzoek kan er een lokale Engelssprekende reisbegeleider met je meereizen. Het kan zijn dat deze persoon eveneens je chauffeur is, maar het kan ook een aparte persoon zijn. De reisbegeleider is gids en tevens  verantwoordelijk voor de organisatorische aspecten van de reis. Hij/zij geeft  inhoudelijke uitleg op de te bezoeken sites, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc. Ook kan hij of zij suggesties geven voor bv. restaurants en adviseren over de invulling van vrije dagen.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Georgië een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit deze landen. Een visum is voor Georgië niet meer nodig.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
In Georgië wordt de Lari (GEL) gebruikt. 1 Lari is ongeveer € 0,50. Op de luchthaven in Tbilisi kun je geld wisselen en/of pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats. We raden aan om ook cash euro’s mee te nemen. Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/Georgie.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Georgië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Georgië is een redelijk goedkope bestemming.  Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen.
De te bezoeken kerken zijn gratis toegankelijk. Het kan zijn dat er op sommige plaatsen geld wordt gevraagd voor het maken van foto’s. Maaltijden en niet-alcoholische-drankjes zijn over het algemeen niet duur. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 10,00 p.p.

Fooien
In Georgië zijn de salarissen niet hoog en het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Het betreft hier met name je chauffeur en de 'kofferdragers' in de hotels.

Gezondheid
* Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering www.lcr.nl
In het zuidoosten van Georgië komt tussen juli en oktober malaria voor. Het is niet nodig hiervoor malariappillen te slikken. Anti-muggen spray of gel aanbrengen op de huid is voldoende.
* Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
We adviseren om een middel tegen diarree mee te nemen en een zoutoplossing (ORS) tegen uitdroging. Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.
* Sommige kerken en religieuze plaatsen zijn hoog gelegen. Via trappen of paadjes zijn ze te bereiken. Dit zou een probleem kunnen zijn voor mensen die slecht ter been zijn. 

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. Een aantal diners is eveneens inbegrepen. Overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je natuurlijk in het hotel eten, maar ook op eigen gelegenheid -en dat is veel leuker- de Georgische keuken leren kennen.
Het kraanwater in Georgië is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Georgiërs zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er tijdens kerkbezoek rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken. Voor vrouwen adviseren we standaard een hoofddoekje of sjaal bij zich te dragen voor het geval hoofdbedekking gewenst is. Voor de heren geldt dat blote benen, ook niet vanaf de knie, niet worden gewaardeerd in een kerk.

Klimaat
Georgië ligt in het Kaukasusgebied. Er heerst over het algemeen een landklimaat, dat door de vaak grote hoogte niet tot te hoge temperaturen leidt. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden liggen tussen de 25 - 30°C. In het voor- en najaar heb je te maken met temperaturen tussen de 10-20°C. In de nachten kan het flink afkoelen. De winters zijn koud en grote delen van het land zijn maandenlang met sneeuw bedekt. We adviseren om in het vroege voorjaar ook warme kleding mee te nemen. Zie ook: www.klimaatinfo.nl/Georgie.

Reisperiode
De meest geschikte reisperiode is vanaf april tot en met oktober.

Religie
In Georgië is 84% van de bevolking orthodox, het grootste deel hiervan is Georgisch-orthodox. ’n Klein deel, met name de Osseten, behoort tot de Russisch-orthodoxe Kerk. 4% is Armeens Apostolisch Orthodox en 1% is katholiek. 10% van de bevolking is moslim en er is ’n aantal kleine joodse gemeenschappen.
Jezidi’s vormen in Georgië een kleine minderheid.

Tijdens onze reis worden er regelmatig kerken en kloosters bezocht en het wordt zeer op prijs gesteld als je er netjes gekleed bij loopt, d.w.z. schouders en bovenbenen bedekt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan

Elektriciteit
Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren in Georgië, je kunt dit het beste checken bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Georgië twee uur later dan in Nederland. In de winter is er drie uur verschil. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack, in het vroege voorjaar ook warme kleding
•    goede schoenen met voldoende profiel, vooral bij wandelingen
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon
•    sjaal of hoofddoek voor kerkbezoek
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    lippencrème
•    zonnebrandcrème
•    tampons
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS, aspirine
•    anti-muggenspray of gel
•    oordopjes
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Georgië

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’).


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is, of kunnen weersomstandigheden ertoe leiden dat een programma moet worden aangepast.  Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.


 

bottom of page