top of page
Chehel Setun, Isfahan
Poseren in  Khiva Oezbekistan
Chehel Sotun, Isfahan, Iran
Oezb

 Hoogtepunten van de Zijderoute rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Aankomst in Teheran
Dag 02    Teheran
Dag 03    Teheran - Kashan
Dag 04    Kashan - Abyaneh - Isfahan

Dag 05    Isfahan
Dag 06    Isfahan
Dag 07    Isfahan - Shiraz
Dag 08    Shiraz
Dag 09    Excursie naar Persepolis en Naqsh-e Rostam

Dag 10    Shiraz - Yazd
Dag 11    Yazd
Dag 12    Yazd - Mashhad
Dag 13    Mashhad
Dag 14    Mashhad - Ashgabat
Dag 15    Ashgabat
Dag 16    Ashgabat - Darwaza - Dashoguz
Dag 17    Dashoguz - Konye Urgench - Khiva
Dag 18    Khiva
Dag 19    Khiva - Bukhara
Dag 20    Bukhara
Dag 21    Bukhara
Dag 22    Bukhara - (Shahrisabz) - Samarkand
Dag 23    Samarkand
Dag 24    Samarkand
Dag 25    Samarkand - Tashkent
Dag 26    Tashkent
Dag 27    Terug naar huis

Hoogtepunten Zijderoute.png

• Schatten van de Zijderoute in Iran, 

  Turkmenistan en Oezbekistan
• Compleet programma mét vrije tijd

• Transfers met auto én trein

• Alles 'op maat' georganiseerd

                   
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Een eeuwenoud netwerk aan karavaanroute's  ligt verspreid over Iran, Oezbekistan en Turkmenistan. Deze legendarische Zijderoute spreekt bij veel reizigers tot de verbeelding. Lange karavanen met hoog opgestapelde handel op de kamelen. Zijde, thee, zilver, wierook en tal van goederen werden verhandeld. Maar ook kennis en cultuur werden aan elkaar overgedragen, onderweg en  tijdens de lange avonden in de karavansarai's.  Talrijke cultuurschatten uit de bloeiperiode van het Perzische rijk zijn tot op de dag vandaag nog te bewonderen en komen uiteraard aan bod tijdens deze unieke reis. Met z'n tweeën of met een klein groepje reis je in een rustig reistempo over deze voormalige Zijderoute.  Een kameel is niet meer nodig tegenwoordig, we regelen graag een auto met chauffeur, 'n trein of binnenlandse vlucht.
 Laat je inspireren door het voorbeeldprogramma hieronder en stel de reis samen naar je eigen interesses en voorkeuren.

Marco Polo ging je voor, wat let je om in zijn avontuurlijke voetsporen te treden? 

Dag 1    Aankomst in Teheran

Aan het begin van de avond landt je vliegtuig in de Iraanse hoofdstad Teheran. Welkom in het oude Perzië oftewel het moderne Iran.  Op de internationale luchthaven staat je chauffeur voor je klaar voor je transfer naar je hotel in de binnenstad van Teheran.  Het avontuur kan beginnen. 

Dag 2     Teheran

Teheran heeft veel te bieden. Een aantal fraaie musea en de bazaar, maar je kunt ook het drukke stadsgewoel vermijden en genieten van de natuur in en rond de stad.

Hieronder een paar opties die je kunt verdelen over één of twee dagen.

In de ochtend maak je een tour door de stad. Om even te acclimatiseren begin je in het noorden van de stad. Je wandelt in een parkachtige omgeving langs een aantal buitenverblijven van Shah Reza Pavlavi. Het is ook mogelijk om naar het hoger gelegen Darband te gaan of zelfs naar het Tochal gebergte. ‘n Prima omgeving om te wandelen, te relaxen, lekker te eten en Iraniërs te ontmoeten.

Heb je meer zin in cultuur, dan kun je naar enkele van de culturele erfstukken van de stad zoals het Golestanpaleis; de paradijstuin van de populaire Nasr Al Din Shah. Ook bekijk je het Nationaal Museum waar je een goed overzicht zult krijgen van de culturele rijkdom van het land. Het nabijgelegen museum voor glas en keramiek toont een prachtig assortiment glaskunst uit de rijke Perzische kunsthistorie. 
Vlakbij het Golestanpaleis ligt de bazaar. Leuk om in rond te dwalen en de lokale handel en producten te bekijken. Ook een prima plek om te lunchen in een traditioneel restaurant of bij één van de vele zaakjes met lekkere broodjes.

Je kunt je gemakkelijk verplaatsen met metro of taxi. Of we regelen een chauffeur voor je die je naar de plaatsen van jouw interesse brengt.   

 

Dag 3    Teheran - Kashan

Voor de transfer Teheran - Kashan heb je twee opties; 1, met de trein naar Kashan of 2, met een chauffeur. In dit laatste geval zou je onderweg het mausoleum van ayatollah Khomeini kunnen bezoeken en de heilige stad Qom. Heilig omdat dit het theologische centrum van het land is en de plaats waar Khomeini zetelde. Maar ook vanwege het mausoleum van Fatima Masumeh, de zuster van de vierde Imam. Je mag dit heiligdom uiteraard alleen betreden als je gepast gekleed bent.

 

Dag 4     Kashan – Abyaneh - Isfahan

Je hebt de mogelijkheid om, voordat je naar Isfahan rijdt, nog een halve dag in Kashan te blijven om de kleurige bazaar met zijn monumentale hammam te bekijken. Een auto met chauffeur brengt je van Kashan via het traditionele dorpje Abyaneh naar Isfahan.

 

Dag 5    Isfahan

Vandaag en morgen heb je alle tijd om de kunstschatten van Isfahan uitgebreid te bekijken. Op de eerste ochtend bezoek je uiteraard het majestueuze plein van Sjah Abbas met  zijn Ali Qapu paleis, de immense Imam moskee en de Lotfollah moskee die hij voor zijn vrouwelijke familieleden liet bouwen. Je kunt eindeloos vertoeven op het prachtige plein waaraan ook de 6 km lange bazaar gelegen is. Een bezoek aan het Chehel Setun paleis is een must. De oude muurschilderingen en een wandeling in de paleistuin zul je niet gauw vergeten. In de avond is het prima toeven op het Abassi plein waar de Iraniërs ook graag neerstrijken rond de fonteinen.

Dag 6     Isfahan
Deze dag zou je  de Armeense wijk Jolfa kunnen bezoeken met de 17e eeuwse Vank kathedraal die rijkelijk is versierd met christelijke muurschilderingen. Ook bekijk je de oudste moskee van Isfahan, de kolossale Jameh mosque. Onderweg passeer je een aantal van de historische bruggen die Isfahan rijk is.

Je kunt beide dagen op eigen gelegenheid op pad of je regelt via ons een chauffeur en/of Engelssprekende gids.      

Imam moskee Isfahan, Iran - Saffraan Reizen

Dag 7    Isfahan - Shiraz  

Je chauffeur brengt je van Isfahan naar Shiraz. Een lange, maar mooie rit langs het schitterende Zagrosgebergte.

 

Dag 8    Shiraz

Je verblijft drie nachten in Shiraz. Hier bezoek je bijvoorbeeld de botanische paleistuin Eram Garden en ervaar je de poëtische kant van de Iraniërs bij de schitterende graven van de dichters Hafez en Saadi. In de oude binnenstad van Shiraz bekijk  je een van de mooiste moskeeën uit de Safavidentijd de ‘Nasr al Molk’ en vandaaruit loop je gemakkelijk via de kleurrijke bazaar naar Shiraz’s mooiste theehuis: Sharzade.

De bezienswaardigheden in Shiraz zijn op eigen gelegenheid te bezoeken maar je kunt ook een  chauffeur door ons laten regelen,  eventueel met Engelssprekende gids.

 

Dag 9    Shiraz – Persepolis – Naqsh-e Rostam – Shiraz

Je trekt de hele dag uit voor een uitstapje naar Persepolis, de indrukwekkende ruïne van bouwwerken waar koning Darius I in 500 voor Chr. al mee begon.  Persepolis werd gebouwd om 'Nowrouz', het Perzische Nieuwjaar, te vieren. Volkeren uit de wijde omtrek bezochten deze plaats en brachten geschenken mee voor de zittende vorsten. Dit is nog steeds goed te zien in de talrijke schitterende reliëfs die de ruïnestad telt. Na de lunch bezoek je de imposante, uit rotsen gehouwen koningsgraven van Naqsh-e Rostam.

Je kunt zelf een taxi nemen naar Persepolis of we regelen voor deze dag een chauffeur voor je, eventueel met Engelssprekende gids.

 

Dag 10    Shiraz - Yazd

Vandaag staat een auto met chauffeur voor je gereed om je van Shiraz naar Yazd te brengen. Als er voldoende tijd is kun je, vóórdat je in Yazd aankomt, de zoroastristische ‘stille torens’ en de vuurtempel bezoeken.

 

Dag 11    Yazd

Deze aangename woestijnstad is om meerdere redenen bijzonder. Tot de 7e eeuw was het zoroastrisme de staatsreligie van het oude Perzië en Yazd was een van de religieuze bolwerken. Je zult de tempel waar het 'eeuwige vuur' naar verluid al 1500 jaar brandt zeker bezoeken.
Ondanks het droge en dorre woestijnklimaat heeft men in Yazd door de eeuwen heen kunnen overleven door slimme koel- en watersystemen. De talrijke 'windtorens' en de eeuwenoude qanats, sommigen zijn 3000 jaar oud,  bepalen nu nog het stadsbeeld. Tijdens je ochtendwandeling door het oude lemen centrum van de stad zul je er heel wat tegenkomen. Het ‘watermuseum’ geeft een uitstekend beeld van de werking van de oude waterkanalen.
Aan het begin van de avond bestaat de mogelijkheid de sportschool te bezoeken om een training van de Iraanse krachtsport 'zurganeh' bij te wonen. Ongetwijfeld een unieke ervaring.

Hou je van koken, dan is de kookworkshop ‘Fesenjan bereiden’ wellicht iets voor jou.

Meer informatie vind je bij via de 'extra's koffers' onderaan deze pagina.

Extra dag in Yazd en excursie naar Kharanak, Chak Chak en Meybod

Dag 12    Yazd - Mashhad

Er zijn twee mogelijkheden voor de transfer naar Mashhad, met de trein of met een binnenlandse vlucht.

 

Dag 13    Mashhad

Een hele dag vertoeven in deze heilige plaats. Ze noemen het wel het ‘Mekka van de Sji’iten’ omdat  Imam Reza hier zijn mausoleum heeft. Het religieuze stadsdeel bestaat uit talloze pleinen en gebedsruimtes waar jaarlijks miljoenen pelgrims naartoe komen om te bidden.

Extra dag in Mashhad

Mashhad, Iran - Saffraan Reizen

Dag 14    Mashhad - Ashgabat

Vanuit Mashhad kun je naar de grens met Turkmenistan reizen. Er zijn twee grensovergangen. Bij grensovergang Bajgiran kom je in Turkmenistan en kun je van daaruit gemakkelijk een bezoek brengen aan Asghabat, Darwaza en Dashogush. Je passeert de Oezbeekse grens dan nabij Khiva.

Een andere optie is de grensovergang Sarakhs. Hier Deze passeer je voor een korter verblijf in Turkmenistan. Je reist dan naar de stad Mary en van daaruit naar Bukhara in Oezbekistan.

Dag 15    Ashgabat

Al dan niet met een  Engelssprekende gids bekijk je bijzondere architectonische hoogstandjes van deze ‘witte stad’. Ook bekijk je Gypjak, de moskee en het mausoleum van de voormalige leider van het land, Turkmenbashi. Je ziet het  monument voor de gevallenen door de aardbeving van 1948, de neutraliteitsboog, het monument van de onafhankelijkheid en het Nationaal Museum. Je sluit de tour af met een  bezoekje aan de Russische Bazaar. Eventueel is een bezoek aan Nissa, de nederzetting van de Parten ook aan deze tour toe te voegen.             
 

Bezoek aan het westelijke deel van Turkmenistan (o.a. Turkmenbashi, Yangikala Canyon).  

Bezoek aan het oostelijke deel van Turkmenistan (Mary, Merw).

Dag 16    Ashgabat - Darwaza - Dashoguz

Vandaag stap je in een  four wheel drive en ga je op weg naar een Turkmeens fenomeen: de gaskrater in Darwaza. Deze krater is ontstaan toen ruim veertig jaar geleden een gasboorplatform instortte. Na de bezichtiging rijd je nog een stuk door de steppe en het woestijnlandschap van de Karakum totdat je in Dashoguz het zand van je af kunt douchen in je hotel.

Mogelijkheid om nabij de krater te overnachten in een yurt.

Darwaza gaskrater - Saffraan Reizen

Dag 17     Dashoguz - Konye Urgench - Khiva
Tijd voor cultuur. De hoofdstad van het koninkrijk ‘Khorezm’ in de 13e eeuw is  Konye Urgench oftewel Gurganj,  zoals de Perzen het noemden. Het was een glorieus handelscentrum in de 12e en 13e eeuw.  Nu is er een groot aantal mausolea te bezoeken. Het belangrijkste is het mausoleum van Nejameddin Kubra, een soefi leraar en poëet die hier tot op vandaag wordt vereerd.  Sinds 2005 staat Konye Urgench op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Na dit culturele uitstapje ga je naar de grensovergang met Oezbekistan.

 

Dag 18    Khiva

Er is veel te zien binnen de statige lemen stadsmuren, maar een wandeling door het aangrenzende authentieke dorpje is ook een aanrader. Er is een mogelijkheid op excursie te gaan naar het zoroastristische buitengebied van Khiva en de historische kasteelruïnes van Toprak Kala en Ayaz Kala te bezoeken.

Wil je Khiva bekijken met een Engelssprekende gids, laat het ons weten.

Dag 19    Khiva - Bukhara
Bereid je voor op een lange rit naar Bukhara waar je in het begin van de avond aan zult komen. Je verblijft drie nachten in een centraal gelegen hotel in één van de belangrijkste steden aan de oude Zijderoute.


Dag 20    Bukhara
In de ochtend kun je een stadswandeling maken door deze levendige stad. Tijdens de wandeling bekijk je een aantal van de vele madrassa's en moskeeën die Bukhara rijk is. De wandeling eindigt in het park waar het mausoleum van de soefi Ismael Samani staat. Je kunt lunchen in een traditioneel Oezbeeks restaurant met plov en shasliek. De middag is vrij te besteden.
Deze middag en op dag 21 is er voldoende gelegenheid om op onderzoek uit te gaan. Dwalen door schilderachtige buurtjes op weg naar de charmante Chor Minor, de sfeer van het hedendaagse leven in Bukhara opsnuiven, een bezoek brengen aan het paleis van de emir of aan een van de vele musea. En vergeet vooral het poppentheater niet. Voor dames is een bezoek aan het authentieke 500 jaar oude badhuis een absolute aanrader.   
Wil je Bukhara bekijken met een Engelssprekende gids, laat het ons weten

 

Dag 21    Bukhara
Nog 'n dag in deze mooie stad. In de avond is er voor de liefhebbers gelegenheid om een modeshow te bezoeken. Een show van traditionele Oezbeekse kleding wordt afgewisseld met hedendaags design. Het geheel wordt opgeluisterd  met Oezbeekse muziek en dans.

 

Dag 22    Bukhara - (Shahrisabz) - Samarkand
Je laat het charmante Bukhara achter je en gaat met de trein naar Samarkand. Wil je liever met de auto dan zou je Shahrisabz kunnen bezoeken, de geboortestreek van de historische figuur Timur Lenk. Shahrisabz  betekent 'groene stad' en is benoemd tot Unesco’s cultureel erfgoed. Hier bekijk je de restanten van Timur’s zomerpaleis Ak-Saray. Daarnaast bezoek je Dorus Saodat, het mausoleum van de zonen van Timur en de Kok Gumbaz moskee met haar prachtige tegelplateaus.

In het begin van de avond kom je aan in Samarkand.

Registan Samarkand, Oezbekistan - Saffraan Reizen

Dag 23    Samarkand
Na het pittoreske Khiva en het spirituele Bukhara is het nu tijd voor het stadse Samarkand. Onder leiding van een gids of op eigen gelegenheid bezoek je Bibi Ghanoem, de moskee die Timur in de 14e eeuw voor zijn geliefde heeft laten bouwen. Uiteraard bezoek je de mausolea van het heilige Shah I Zinda, dat sinds het jaar 676 tot aan de dag van vandaag de beroemdste begraafplaats is van het land. Dagelijks bezoeken honderden Oezbeken deze spiritueel aandoende plaats met zijn fantastisch gedecoreerde tombes. Natuurlijk ontbreken de rijk gedecoreerde koranscholen van het Registan complex niet in de stadswandeling. 

In de middag en op dag 24 is er voldoende tijd om er zelf op uit te gaan. De tombe van Timor Lenk in Gur Emir, de bazaar met zijn kleurrijke koopwaar, of een tripje naar de stadsrand waar het 15e eeuwse observatorium van Ulubeg is gevestigd. In dezelfde buurt bevindt zich volgens de overlevering de 'tombe van Daniel'. Het Afrosiab Museum is een must voor mensen die meer willen weten over de invloeden van het zoroastrisme en de islam op  het oude Perzische rijk.

Wil je Samarkand bekijken met een Engelssprekende gids, laat het ons weten

 

Dag 24    Samarkand
Vrije dag.

Dag 25    Samarkand - Tashkent
Een comfortabele, snelle trein brengt je naar de Oezbeekse hoofdstad.

Dag 26    Tashkent
Een heerlijk dagje vrij in Tashkent. Bezoek de musea sla je slag op de enorme Chorsu markt. De metrostations zijn vermaard vanwege hun fraaie decoraties.
Als je wilt kun je 's avonds een opera- of klassieke dansvoorstelling bezoeken in een van de theaters van Tashkent.

Dag 27    Tashkent - Amsterdam
Je pakt al je souvenirs en ervaringen in je koffer en neemt ze mee op de terugreis naar Nederland.

Je kunt de reis uitbreiden met:

extra koffer: Engelssprekende gids in de steden
(Klik op de koffer voor meer informatie)

koffer-oker.png

extra koffer: kookworkshop in Yazd
(Klik op de koffer voor meer informatie)

koffer-aubergine.png

extra koffer: extra dag in Yazd
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: extra dag in Mashhad
(Klik op de koffer voor meer informatie)

koffer-oker.png

extra koffer: bezoek aan het westelijke deel van Turkmenistan
(Klik op de koffer voor meer informatie)

koffer-aubergine.png

extra koffer: bezoek aan het oostelijke deel van Turkmenistan
(Klik op de koffer voor meer informatie)

extra koffer: overnachting bij de krater van Darwaza
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Bekijk ook de fotogalerijen met de mooiste foto's van Iran, Turkmenistan en Oezbekistan.

 

 

 

Saffraan Reizen organiseert ook:
rondreizen naar Iran
rondeizen naar Turkmenistan

rondreizen naar Oezbekistan
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page