top of page
petra
jerash
Graffiti in Amman
wadi rum
dana
Zoutafzettingen bij de Dode Zee

Jordanië 10 daagse fotoreis

Jordanië: surrealistische landschappen, rijke historie en een bijzonder gastvrije bevolking 
In samenwerking met reisfotograaf Robert van Sluis organiseert Saffraan Reizen een bijzondere fotoreis naar Jordanië.

 

Deze trip biedt je onder andere:

• Uitgebreide fotografie-instructie en werkbesprekingen
• Straatfotografie in Amman en Madaba
• Experimentele nachtfotografie en 'n eindeloze sterrenhemel in de roze woestijn van Wadi Rum
• De rotsstad Petra in allerlei soorten licht
• Portretfotografie met de fotogenieke lokale bevolking
• Comfortabel eigen vervoer met voldoende ruimte voor je foto-apparatuur
• Geschikt voor beginners en gevorderden 
• Klein gezelschap van 2-8 deelnemers

 Tijdens deze reis voor enthousiaste fotografieliefhebbers kom je op de meest fotogenieke plekjes en is er voldoende ruimte voor privé camera-uitleg, werkbesprekingen en fotografietheorie. Uiteraard wordt er bij het plannen van de diverse excursies zoveel mogelijk rekening gehouden met het licht en het is dan ook niet gek dat deze reis doorgaans rondom de nieuwe maan wordt gepland; hierdoor kun je 's avonds in de woestijn indrukwekkende rotsformaties fotograferen tegen een prachtige sterrenhemel.
In Petra fotografeer je de kleurrijke bedoeïenen die nog niet zo lang geleden de Roze Stad bewoonden. Ook in Amman en Madaba kom je in aanraking met de Jordaniërs die met recht trots zijn op hun land en dit graag met je willen delen. Aan het eind van deze reis en vele glaasjes thee later, ben je niet alleen veel mooie foto’s en fotografiekennis rijker, maar heb je er ook een tweede thuis bij!

 

Thee in Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 1   Amsterdam – Amman
Na op Schiphol  kennis te hebben gemaakt met Robert, vlieg je in de namiddag op comfortabele wijze rechtstreeks naar Amman. Hier word je opgewacht door een vertegenwoordiger van onze reisagent die ervoor zorgt dat het van tevoren aangevraagde visum snel in alle paspoorten wordt gezet terwijl jij je bagage van de band haalt en de eerste Jordaanse dinars aan kunt schaffen. Vervolgens maak je kennis met de chauffeur van de komende dagen. Deze brengt je naar het centraal gelegen hotel in Amman waar je de komende twee nachten verblijft.

 

King Abdullah Moskee in Amman en doedelzakband in Jerash, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 2,    Amman en Jerash
In de ochtend bezoek je de moderne King Abdullah moskee (genoemd naar de overgrootvader van de huidige koning). Hierna ga je je specifiek richten op compositie en portretfotografie. Dat doe je in de Grieks-Romeinse stad Jerash die ten noorden van Amman ligt. Deze stad maakte tijdens de eerste twee eeuwen van onze jaartelling haar bloei door en raakte vanaf de 6e eeuw na Chr. in verval door plunderingen en aardbevingen. Wandelend tussen kolommen, tempels, theaters en kerken krijg je een goede indruk van hoe het er in de hoogtijdagen uit moet hebben gezien. Weer terug in Amman rijd je naar de hooggelegen Citadel waar nog is te zien dat deze stad, het vroegere Philadelphia, overheerst is geweest door o.a. Romeinen, Byzantijnen en Ummayaden. Vervolgens is het tijd om af te dalen naar het prachtig bewaarde Romeinse Theater dat in de zomer nog steeds gebruikt wordt. Eenmaal in down town Amman ervaar je meteen de dynamiek van deze Arabische stad. Voortrazende auto’s, een levendige markt, winkels waarvan de verkopers altijd in zijn voor een gezellig praatje, straatverkopers, saptentjes, eetstalletjes, markante Jordaniërs, noem maar op.
Er zijn genoeg restaurantjes in het centrum van de stad om te dineren. Daarna is het nog leuk slenteren door het oude centrum van Amman. Vooral bij de markten en winkeltjes rond de Husseini Moskee zijn er voldoende onderwerpen te vinden voor sfeervolle avondfoto’s.

Portretfoto's Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 3     Amman, Mount Nebo en Madaba
Aan de hand van specifieke straatfotografie opdrachten bezoek je in de ochtend opnieuw ‘al Balad’, het kloppende oude hart van Amman. Rond de middag rijd je naar Madaba. Dit stadje was in de Byzantijnse tijd een belangrijk opleidingscentrum voor mozaïekkunstenaars. Nog steeds wordt deze kunst hier overgebracht en je ziet hier dan ook vele, actieve mozaïekscholen. Madaba is bekend om zijn vele kerken en in de beroemdste daarvan, de St. George kerk, vind je de landkaart van Palestina als mozaïek in de vloer. Bij Mount Nebo bezoek je de plek waar Mozes na jaren van omzwervingen eindelijk het Beloofde Land te zien kreeg.
Madaba is een bijzonder aangenaam en relaxed stadje om de rest van de dag en avond door te brengen. Er is hier dan ook een hotel voor je gereserveerd.

extra koffer: Al Ain, 2 nachten Abu Dhabi en 2 nachten Dubai
(Klik op de koffer voor meer informatie)

Mozaïekschool in Madaba en kasteel in Kerak, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 4    Via de King’s Highway naar Petra
Vroeg uit de veren vandaag! Over een prachtige, kronkelende weg, langs valleien en hoogvlaktes, rijd je naar het zuiden. Bij de Wadi Mujib canyon neem je de tijd om de zonsopgang te fotograferen en te genieten van het prachtige uitzicht. Tegen de middag kom je aan in Kerak, bekend om zijn kruisvaardersburcht. Dit imposante gebouw met de vele ondergrondse vertrekken vormt op dit uur van de dag door de prachtige lichtinval een ideale locatie voor fotografische activiteiten. Aan het einde van de dag bereik je Wadi Musa, het dorp waar je de komende drie nachten zult slapen. Na het diner is het tijd voor een werkbespreking. Wat is er tot nu toe bereikt en wat ga je morgen zien en doen tijdens toch wel een van de hoogtepunten van deze reis: het bezoek aan de roze stad Petra ...


Dag 5 en 6    Twee volle dagen in Petra
Het is nog donker wanneer je opstaat en als een van de eersten bij de poort van het Visitor Center bent om Petra binnen te gaan. Op deze manier profiteer je het meest van de opkomende zon die de rotsen in de Siq (kloof) mooi roze kleurt. Aan het einde van deze steeds smaller wordende toegangsweg wacht ‘al Khazne’, het Schathuis. Je observeert hoe het licht verandert met de stand van de zon en gaat het Schathuis ook bekijken vanaf een hoger gelegen uitzichtpunt. Eenmaal weer beneden staat de zon inmiddels op haar hoogtepunt en zal de lokale gids je meer vertellen over Petra.
De kleurrijke bedoeïenen van de Bdul stam lenen zich goed voor het maken van mooie portretten. Tot in de jaren ’80 bewoonden zij de graven en grotten van Petra, maar tegenwoordig wonen ze in een dorpje buiten Petra en verblijven ze op de site voor hun werk. Uiteraard is er ook tijd om in Petra vrij te fotograferen. Aan het einde van een van deze twee dagen klim je na een stevige lunch via 800 traptreden naar 'al Deir', oftewel het Klooster, om daar de zonsondergang mee te maken.

Op een van de twee avonden kun je een bezoek brengen aan ‘Petra By Night’ en zie je de kloof en het Schathuis sprookjesachtig verlicht door kaarsen.

Petra, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 7    Naar Wadi Rum
Een beetje uitslapen en de dag rustig beginnen is ook wel eens fijn. De rit naar Wadi Rum duurt een kleine twee uur en eenmaal daar aangekomen kun je meteen aanschuiven voor de lunch in een van de bedoeïenenkampen bij het dorpje Diseh.
Vervolgens vertrek je in pick-ups voor een verkenningstocht in de woestijn waarbij je de zonsondergang fotografeert bij twee rotsbruggen, onder het genot van een glaasje vers gezette bedoeïenenthee. Na een transfer naar het een privékamp in de woestijn geniet je van het avondmaal, voordat je je gaat wijden aan nachtfotografie van de eindeloze sterrenhemel. Bij het kampvuur kun je nog lang nagenieten.
Wil je zoveel mogelijk profiteren van de sterrenhemel? Sleep dan je bed de tent uit en maak van de sterren je dak!

Wadi Rum, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 8     Wadi Rum
De spullen worden weer ingeladen en je vertrekt naar een ander gebied binnen Wadi Rum. Grillig gevormde rotsen, oude rotstekeningen, zandduinen, nauwe kloven, kamelen en hier en daar een herder met geiten en schapen staan op het programma vandaag. In de avond kun je je aan nachtfotografie wijden bij opnieuw een spectaculaire rotsbrug waar je kunt voortbouwen op de dingen die je gisteren geleerd hebt.
Slapen doe je weer in een bedoeïenenkamp.


Dag 9    Via de Dode Zee terug naar Madaba
Na het afscheid van de woestijn rijd je via de Wadi Araba Highway weer noordwaarts, naar de Dode Zee, met zijn 417,5 m onder zeeniveau de laagste plek op aarde.  In het ondiepe zuidelijke gedeelte van de Dode Zee bezoek je een gebied met sprookjesachtige zoutafzettingen, waar je je gaat wijden aan landschapsfotografie van details.
Bij het noordelijke gedeelte van de Dode Zee vind je een aantal resorts met stranden waarvanaf je het water in kunt om te drijven. Na een paar dagen woestijn is dat natuurlijk een prima manier om je reis af te sluiten. Vergeet ook niet jezelf in te smeren met de heilzame Dode Zeemodder. Het levert niet alleen grappige kiekjes op maar ook een zachte huid. Na een zoetwaterdouche rijd je naar het hotel in Madaba waar je eerder deze reis ook al verbleef en nu dus weer een beetje thuiskomt.

Zoutkristal en drijven in de Dode Zee, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 10     Transfer naar het vliegveld, vlucht van Amman naar Amsterdam
De reis zit er nu echt op! Met veel mooie foto’s, uitgebreide fotokennis en nieuwe ervaringen vlieg je terug naar Amsterdam.

In april 2014 was Robert in Jordanië om de reis voor te bereiden. Op zijn reisblog deelde hij zijn ervaringen.

bottom of page