top of page
Mada'in Saleh, Saoedi-Arabië
jerash
petra

Jordanië & Saoedi-Arabië 11 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01    Aankomst in Amman, transfer naar hotel
Dag 02    Amman - Jerash - Dode Zee - Madaba
Dag 03    Via King's Way en Little Petra naar Petra
Dag 04    Petra, vrije dag

Dag 05    Petra - Wadi Rum, overnachting in de woestijn
Dag 06    Wadi Rum - Aqaba
Dag 07    Aqaba - grensovergang - Tabuk
Dag 08    Tabuk - al 'Ula via Wadi al Disah 
Dag 09    Al 'Ula, Mada'in Saleh, Dedan 
Dag 10    Al 'Ula - Medina
Dag 11   Vertrek naar huis, of verlenging

Jordanië & Saoedi-Arabië.jpg

• 'n Reis vol Nabatese hoogtepunten
• Overnachtingen in de woestijn én in 'n oase
• Dode Zee én Rode Zee
• Bezoek aan heilige stad Medina

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Jordanië is al van het begin af aan een van onze meest populaire bestemmingen. Logisch, want het heeft veel te bieden en in relatief korte tijd kun je er veel zien. Arabische cultuur, Romeinse sites, Ottomaanse gebouwen, de Dode Zee, woestijn en, dé trekpleister van het land: de Nabatese rotsstad Petra.  Meestal wordt een reis naar Jordanië afgesloten met een verblijf in Aqaba, niet ver van de grens met Saoedi-Arabië. Tot voor kort was het onmogelijk om 'n kijkje te nemen aan de andere kant van deze grens. Maar nu kan het! Tijdens deze reis doe je de highlights van Jordanië aan en sluit je af met een paar dagen in het noordwesten van Saoedi-Arabië waar je nóg meer Nabatese bouwwerken te zien krijgt. Je eindigt je reis in Medina, de stad waar de Profeet Mohammed is gestorven en begraven. Rijd zelf of laat je rijden en pas onderstaande reis eventueel in overleg met ons naar je eigen smaak aan.


 

Dag 1    Aankomst in Amman

Na aankomst op Queen Alia Airport in de Jordaanse hoofdstad Amman word je naar je hotel gebracht.

 

Dag 2   Amman - Jerash - Dode Zee - Madaba

Je chauffeur rijdt weer voor, óf  je stapt in je huurauto als je voor self drive hebt gekozen. 'n Klein uurtje rijden ten noorden van Amman liggen de goed bewaarde ruïnes van de Grieks-Romeinse stad Gerasa, naast de moderne stad Jerash. Tempels, kerken, theaters, het is allemaal te bezichtigen in het groene, heuvelachtige gebied. Meer informatie over deze site? Een lokale gids kan geregeld worden. Na deze wandeling rijd je naar de Dode Zee, het laagst gelegen punt op Aarde. Door de hoge zoutconcentratie (33%) blijf je er drijven en is erin zwemmen nagenoeg onmogelijk. Nadat je het zoute water van je hebt afgespoeld kun je een duik nemen in het zoetwaterzwembad of lekker relaxen aan de kant. De reis van vandaag eindigt in Madaba en op de weg ernaartoe kun je eventueel al een kijkje nemen bij Mount Nebo. Vanaf deze berg kun je de Dode Zee zien liggen en - bij helder weer - zie je zelfs Jeruzalem. Mocht er nog tijd zijn dan kun je vanmiddag nog de beroemde mozaïekvloer in de St. George kerk in het overwegend christelijke Madaba bezoeken. Je ziet hier de 7e eeuwse landkaart van Palestina. Kom je pas laat aan in Madaba? Dan kan dit morgenochtend nog.

 

Dag 3    Via de King's Way en Little Petra naar Petra

De koffers worden weer ingeladen en via de spectaculaire King's Way met steeds weer een ander prachtig uitzicht na elke bocht rijd je naar het volgende hoogtepunt van deze reis: Petra. Onderweg kun je het hooggelegen stadje Kerak bezoeken en dwalen door het kruisvaardersslot aldaar. Er zijn in deze plaats ook leuke lunchplekken te vinden. Nóg 'n kasteel zien? Niet ver vóór Petra vind je het kasteel van Shobak, ook zeer de moeite van een stop waard.

Na aankomst in het dorp Wadi Musa kun je alvast 'voorproeven' door Little Petra te bezoeken. Deze site ligt bij Al Beidha dat stamt uit het neolitische tijdperk en dat één van de oudste nederzettingen in het Midden-Oosten is.  Nomaden bedreven hier al in ca. 7000 vóór Christus landbouw. Zo rond 1000 vóór Christus kwamen de Nabateeërs vanuit wat nu Saoedi-Arabië is, en hakten in de Siq al Barid onder andere graven, tempels en huizen uit.

 

Dag 4    Petra

Als je vanochtend vroeg opstaat heb je de hele dag om van al het moois in Petra genieten. Vergaap je aan het Schathuis, het theater, het Klooster, de graven, en verwonder je over de schitterende kleuren van het zandsteen waaruit de stad is uitgehakt. De kleurrijke lokale bevolking maakt je beleving compleet. Wil je meer weten over de geschiedenis van Petra en de Nabateeërs, een gids kan geregeld worden.

 

Dag 5    Naar Wadi Rum

Zo'n twee uurtjes rijden van Wadi Musa ligt de Wadi Rum woestijn. In het fijne, rode woestijnzand vind je her en der wonderbaarlijke zandstenen en granieten rotsformaties. Ook hier hebben de Nabateeërs hun sporen achtergelaten, getuige de rotstekeningen en -inscripties. Nadat je bent ingecheckt bij het bedoeïenenkamp kun je bijvoorbeeld een tocht maken met een 4 wheeldrive. Je bedoeïenenchauffeur weet de mooie plekjes te vinden. Onderweg passeer je kamelen- en geitenkuddes. Na een zonsondergang in de woestijn is het tijd voor een heerlijke maaltijd in het kamp om daarna van de stilte en de sterrenhemel te genieten.

Dag 6    Naar Aqaba

Van de rode woestijn naar de Rode Zee is slechts een uurtje rijden en je hebt de rest van de dag om te besteden in Aqaba. Neem een duik in de zee, ga snorkelen, duiken of maak een boottochtje. Blijf je liever aan wal; ook dan is er genoeg te beleven in deze havenstad. Het heeft een gezellig centrum waar je naar hartelust rondstruint, de heerlijke geuren van kruiden en specerijen opsnuift en vanaf terrasjes naar het lokale leven kijkt, onder het genot van een glaasje thee of een grote pul vers vruchtensap. 's Avonds kun je desgewenst dineren met verse vis.

Dag 7    De grens over met Saoedi-Arabië, via Wadi Hisma naar Tabuk

Vanochtend is er een transfer naar de grensplaats Durra. Je neemt afscheid van Jordanië en gaat Saoedi-Arabië binnen via de plaats Haql. Daar maak je kennis met je Saoedische chauffeur. Hij brengt je via Wadi Hisma, het 'zusje' van Wadi Rum, naar de stad Tabuk, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Tabuk was een belangrijke stop voor moslimpelgrims op weg naar Mekka en Medina.  Zij kwamen hier om 'bij te tanken' bij de aanwezige waterbronnen.  'n Bezoekje aan het Hejaz Railway Station is een aanrader als er nog tijd is, en ook zou je het 16e eeuwse fort in het centrum kunnen bezoeken. Binnen vind je onder andere twee moskeeën en een klein museum waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad en het fort. 

Wadi  al Disah

 

Dag 8    Tabuk - Wadi al Disah - Al 'Ula

Via de Wadi al Disah rijd je dieper Saoedi-Arabië in. In deze prachtige, 15 kilometer lange canyon vind je door de wind gevormde kolommen van zandsteen, groene oases en palmbomen. De Nabateeërs waren je voor en dat is te zien aan de rotsgraven en inscripties. 'n Heerlijke plek voor een wandeling en een lunch.

 

De komende twee nachten logeer je in een comfortabel 'farm camp' nabij de oaseplaats Al 'Ula waar ook voor de inwendige mens  goed gezorgd wordt.

Dag 9    Excursie naar Mada'in Saleh en Dedan

In Jordanië heb je de Petra, de hoofdstad van de Nabateeërs bezocht; in buurland Saoedi-Arabië ga je de op één na grootste stad van het Nabatese koninkrijk bekijken. Destijds werd het 'Hejra' of 'Hegra' genoemd, nu is het beter bekend als Mada'in Saleh. Er zijn ruim 100 graven en de meeste daarvan zijn prachtig gedecoreerd. Een bezoek aan deze site is tot in de puntjes gereguleerd en vindt plaats onder leiding van een Engelssprekende gids.

De 'Elephant Rock' is een wonderlijk natuurverschijnsel waaraan geen Nabatees vakmanschap te pas is gekomen. Dit zandstenen wonder bekijk je vandaag ook, evenals de Jabal Ikmah, oftewel de Ikmah berg, bij de stad Dedan. In deze berg vind je duizenden inscripties in onder andere Aramees, Dedanitisch, Thamudisch en Nabatees schrift. Van ca. 600 tot 200 vóór Christus was hier een uitgestrekt rijk dat geregeerd werd door de koningen van Dedan en Lihyan. Er zijn ruïnes te vinden van een gefortificeerde stad en iets ten zuiden van de stad vind je de hooggelegen Leeuwengraven.

 

Dag 10    Al 'Ula - Medina

Het is 'n kleine 300 kilometer rijden van Al 'Ula naar Medina, de stad die sinds kort is opengesteld voor niet-moslims. De Moskee van de Profeet, waar volgens de overlevering de Profeet Mohammed is begraven, is aan de buitenkant te bezichtigen. Andere bezienswaardigheden in deze tweede heilige stad voor moslims zijn het Hejaz Railway Museum en Qiba Street. Deze straat verbindt de twee belangrijkste moskeeën van Medina, nl. de Moskee van de Profeet en de Qiba Moskee. Deze laatste moskee is de allereerste moskee ooit gebouwd. Verder kun je ook een bezoek brengen aan de Uhud berg waar in 625 na Christus een belangrijke slag plaatsvond tussen de Mekkanen en de moslims.

Dag 11    Naar huis

Een reis met veel bijzondere indrukken komt ten einde. Vanaf de luchthaven van Medina vlieg je naar huis. 

Je kunt je reis ook verlengen met  een bezoek aan Jeddah en de hoofdstad Riyadh, of de regio rond Abha tegen de Jemenitische grens.

 

Saffraan Reizen organiseert ook:

- een 10 daagse privérondreis naar Saoedi-Arabië

- een 9 daagse rondreis door Jordanië

- een 13 daagse rondreis naar Jordanië

- een 10 daagse fotoreis naar Jordanië

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!

 

                                              
 

bottom of page