top of page
mongolie2
jordanie wadi rum2
Oezb Samar
P1210591

Jordanië quiz

Doe mee met de Jordanië quiz!

De antwoorden op de meeste vragen kun je vinden op onze website, of weet je omdat je met ons op reis bent geweest.

Check je fotoboeken, bel je reisgenoten, of zoek de antwoorden op onze website. Tijd voor wat speurwerk dus.

Stuur je formulier uiterlijk 24 september 2021 in. De winnaar kan een leuk, kleurig presentje verwachten.

 

Veel succes en vooral veel plezier!

Tip: Noteer al je antwoorden op een vel papier en vul daarna het formulier in. Vergeet niet op de blauwe knop te klikken.

 

 

1. De Jordaanse hoofdstad doet met zijn hoogbouw en drukke wegen modern aan. Het nieuwe Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse Rijk hier een groep Tsjerkessische immigranten huisvestte. Met de komst van vele Palestijnen die vanwege het Arabisch-Israëlisch conflict vanaf 1948 naar Jordanië vluchtten, maakte de stad een grote groei door.

In het begin van onze jaartelling maakte de stad deel uit van de Dekapolis, de tienstedenbond waar o.a. ook Damascus deel van uit maakte.

Hoe heette Amman in die tijd? 

 

amman.jpg

 

 

2. Mount Nebo is de plaats waar Mozes ooit zijn beloofde land voor het eerst zag. Zoals je weet heeft Mozes een lange weg afgelegd en kwam hij veel hindernissen tegen tijdens uit zijn vlucht uit Egypte. 

Welke bekende Egyptische farao liet hem aanvankelijk niet zonder meer vertrekken uit zijn faraonische rijk?

 

Farao-en-Moses.jpg

 

 

3. De keuken van Jordanie is bijzonder gevarieerd, kleurrijk en smakelijk. Het is niet pittig maar wel lekker gekruid. Er is een speciale kruidenmix die in  de Jordaanse keuken wordt gebruikt  op brood, op de pizza (plat brood) of als ‘dip’. Het is een mengsel van wilde oregano (met de sterke smaak van tijm en oregano). Na het drogen van de kruiden wordt het gemengd met sumak (gedroogde besjes), sesamzaad en olijfolie.

Ken je de naam van dit smakelijke kruidenmengsel?

 

eten.jpg

 

 

4. Zo’n 50 kilometer ten noorden van Amman, in de groene heuvels, ligt Jerash, het vroegere Gerasa. In de eerste 500 jaar van onze jaartelling kende deze Grieks-Romeinse, en later Byzantijnse stad een grote bloei. Daarna was er een periode van verval en is er in de loop der tijden door vernielingen en aardbevingen veel van deze stad verwoest. Door het zand dat de stad daarna bedekte zijn veel gebouwen gelukkig goed bewaard gebleven. Zo vind je er er o.a. theaters, Byzantijnse kerken, en tempels.

Een aantal zuilen van de grootste tempel in Gerasa staat nog overeind.

Aan wie was deze tempel, die nóg groter was dan de tempel van oppergod Zeus, opgedragen?

 

tempel jerash.jpg

 

 

5. Petra werd in 312 voor Christus door de Nabateeërs gesticht als hoofdstad van hun rijk. Het heette toen ‘Raqmu’. De naam ‘Petra’ komt uit het Grieks en betekent steen. De stad was een belangrijk en goed te verdedigen knooppunt op de karavaanroutes. De heersers van Petra werden dan ook stinkend rijk van de belastingopbrengsten.

In welk jaar namen de Romeinen de stad van de Nabateeërs over?

 

treasury-man.jpg

 

 

6. In Wadi Rum logeren we bij de bedoeïenen. Na een mooie rit door het wonderlijke woestijngebied met zijn rode rotspartijen en nadat je hebt kunnen genieten van een prachtige zonsondergang, eten we doorgaans een overheerlijke bedoeïenenmaaltijd die die dag een paar uur onder de grond heeft staan te sudderen?

Wat is de naam van dit gerecht?

 

eten wadi rum.jpg
bottom of page