tajine
bazaar in shiraz
In de souq van Amman

Libanese okra

Libanees groentegerecht met okra

De Libanese keuken kent internationale faam. Bijna alle keukens uit het Midden-Oosten zijn hiervan afgeleid. De Libanezen eten graag seizoensgroenten maar ze conserveren ook veel groenten zodat hun favoriete maaltje ook in de andere seizoenen kan worden gegeten. Een voorbeeld van zo’n favoriet gerecht is gedroogde okra.

 

Okra is een groene groente die een beetje doet denken aan een minicourgette. Vooral de jonge, onrijpe vruchten van de plant worden gegeten als groente.  In de Arabische wereld heet het ‘Abu al mosk’ hetgeen ‘Vader van de muskus’ betekent. Dit refereert naar de okra-zaden die naar muskus ruiken. De planten kunnen wel 5 meter hoog worden. De okra wordt in de zomer geoogst en de vruchten kunnen worden gedroogd zodat ze ook in de winter kunnen worden gegeten.

Ingrediënten voor 4 personen:

- 1,5 kg. gedroogde okra

- 10 knoflookteentjes

- 3 uien

- scheutje olijfolie

- tomatenpuree

- 10 pruimtomaten, ontveld en in blokjes gesneden

- verse koriander

okra.jpg

 

Bereiding:

Doe de okra is een pan met ruim water. Laat het even koken totdat de okra's zacht zijn.

 

Giet het water af en laat de okra uitlekken.

Snijd de knoflook en ui fijn en bak ze in een scheutje olijfolie. Voeg een flinke eetlepel tomatenpuree toe en daarna de tomatenblokjes.

Laat de saus even koken. Voeg vervolgens de uitgelekte okra bij de saus.

Roer de verse koriander erdoor vlak voordat je de saus serveert.

 

Heerlijk met Turks brood of rijst.

Eet je dit groentegerecht liever met vlees. Voeg dan gegaarde of gebakken stukjes rundvlees toe.

 

Sahteen!