top of page

Marokko Noord 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01    Amsterdam - Tanger
Dag 02    Tanger
Dag 03    Tanger - Tétouan - Chefchaouen
Dag 04    Chefchaouen
Dag 05    Chefchaouen - Al Hoceima
Dag 06    Al Hoceima
Dag 07    Al Hoceima - Targuist - Fès
Dag 08    Fès
Dag 09    Fès, facultatief naar Meknès
Dag 10    Fès - Ouezanne - Ksar el Kebir - Larache
Dag 11    Larache
Dag 12    Larache - Asilah
Dag 13    Asilah
Dag 14    Asilah - Tanger
Dag 15    Tanger - Amsterdam

• Complete en ontspannen reis
• Het Moorse noorden van Marokko
• Blauwe stad Chefchaouen en het fraaie Tétouan
• Wandelen in de Rif   
• Ontspannen in kustplaatsje Asila                     
 
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Laat je verrassen door het relatief onontdekte noorden van Marokko met zijn prachtige mediterrane kustlijn en het bergachtige binnenland. De ligging van de witte stadjes aan de Middellandse Zee doet denken aan de Moorse sfeer in Zuid-Spanje en Portugal. Dat is niet zo vreemd want de Moren kwamen per slot van rekening uit Marokko. De uitgestrekte stranden, maar ook de ruigere delen van het Rifgebergte die je tijdens deze reis tegenkomt zullen de nodige aandacht krijgen. De typisch Marokkaanse stadjes Chefchaouen en Tétouan staan uiteraard op het programma en de route voert eveneens langs de kleurrijke koningsstad Fès. Deze reis biedt een uitgebalanceerde mix van natuur en cultuur maar zeker ook van relaxen en uitwaaien aan de Atlantische Oceaan.

Dag 1    Amsterdam - Tanger
Na nog geen drie uur zal Royal Air Maroc de daling inzetten voor de landing op het Ibn Batouta Airport in Tanger. Een medewerker van onze reisagent staat je op te wachten op de luchthaven en brengt je naar het hotel.

Dag 2    Tanger
Tanger is een van de oudste steden van het land en heette in de tijd voor de jaartelling ‘Tingis’. In de medina zul je nog veel van Tangers historie terugvinden. Hier zal een lokale Engelssprekende gids je begeleiden door de smalle straatjes van het oude stadscentrum dat begint bij de Bab Fahs, een van de stadspoorten. Je bezoekt de haven, de Mendoubia tuin met het gerechtsgebouw en loopt via de Bab el Marsa richting de Méditerranée. Het is even klimmen naar de Bab el-Aissa, de poort die je zal leiden naar de 17e eeuwse kasba.  Deze oude woonwijk is eigenlijk een versterkte burcht en biedt verschillende bezoekmogelijkheden zoals de Kasba moskee, het sultanpaleis Dar el Makhzen, of het kasbamuseum. De wandeling eindigt op de ‘grand Socco’, het grote plein  waar je vast een leuke  gelegenheid zult vinden om een lekkere muntthee te drinken. 
De middag is vrij te besteden. Bezoek in de Rue Riad Sultan de ambachtsmarkt of struin rond in de eindeloze souq.  Je kunt eventueel ook een kijkje nemen in het  moderne Tanger,  de ‘ville nouvelle’.
Lees meer over bezienswaardigheden in Tanger.


Dag 3    Tanger - Tétouan – Chefchaouen
De eerste stop op weg naar Chefchaouen is het blauw-wit gekleurde stadje Tétouan. Tétouan ligt in de westelijke uitlopers van het Rifgebergte, aan de voet van de berg Darsa. In de kleurige medina is de middeleeuwse Moors-Andalusische sfeer van alle kanten voelbaar. Hij staat zeker niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. Misschien dat je hier een  overheerlijke Marokkaanse harira  kunt eten voordat je in de loop van de middag naar Chefchaouen  vertrekt.

Dag 4    Chefchaouen
Je hebt de hele dag de tijd om een van de mooiste stadjes van Noord-Marokko te gaan ontdekken.  Chefchaouen is in de 15e eeuw gesticht door afstammelingen van de profeet Mohammed en wordt wel de heilige stad genoemd. Het is niet verwonderlijk dat er daarom veel moskeeën en  gebedshuizen van soefi’s te vinden zijn. Nadat de christenen in Zuid-Spanje de moslims verdreven hebben veel Moren zich gevestigd in Chefchaouen. Dat is nog goed te zien aan de architectuur van de stad. Bezienswaardigheden in Chefchaouen.

Dag 5    Chefchaouen – via de kust naar Al Hoceima
De zogenaamde ‘route du Rif’ is de weg die je zult volgen op weg naar Al Hoceima. Het eerste stuk is bergachtig met uitzicht op de zanderige heuvels, bezaaid met groene toefjes van de bomen. In het Rif  dorp Cherafat heb je de tijd om de lieflijke sfeer van de huisjes met  strooien daken in je op te nemen.  Langzaamaan wordt het landschap platter, je nadert de kuststrook. Onderweg is er voldoende gelegenheid om even te stoppen aan de kust voor een lunch of zelfs voor een wandelingetje aan een van de baaien aan de zee.

Dag 6    Al Hoceima
Aan de voet van een rotsachtige berg ligt de bijzonder fraai gelegen stad Al Hoceima. Zo dicht aan de Mediterranée heeft deze stad uiteraard een belangrijke havenfunctie. Vanwege deze haven, maar ook vanwege de nauwe relatie met Spanje heeft deze stad altijd een multicultureel karakter gehad. Veel Nederlandse Marokkanen komen uit Al Hoceima of uit de nabije omgeving. 
Je bent de hele dag vrij om de stad zelf of een van haar stranden te bekijken, of om het nabijgelegen National Park te gaan bezoeken. Dit park omvat een gebied van ruim 400 vierkante kilometer waar je al wandelend of fietsend door de Thuja bossen een aantal Berberdorpen kunt aantreffen. Al Hoceima is natuurlijk dé plek om een lekker vers visje te gaan eten.

 

marokko Rifgebergte Saffraan Reizen

Dag 7     Al Hoceima - Targuist - Fès
Een groot gedeelte van het Rif is bedekt met cederbebossing. Op weg naar Fès zul je dit zeker tegenkomen.  Het is een lange reisdag maar hij wordt goed besteed. Je eerste stop is bij de nederzettingen van Beni Ouriaghel in Targuist. In dit gebied woont de belangrijkste Berberstam van de Rif. Deze stam heeft een belangrijke rol gespeeld bij de onafhankelijkheidsstrijd in de jaren ‘60. De pottenbakkers uit deze regio zijn beroemd bij verzamelaars van aardewerk.
Via de ‘Route de l’Unité’ rijd je door naar Fès. Deze route is begin 60er jaren aangelegd en is zo genoemd om de mensen in het noorden en het zuiden met elkaar te verbinden.

Dag 8     Fès
In de ochtend is er een cityttour door Fès el Bali (het oude Fès) onder leiding van een Engelssprekende gids. Bij je eerste stop kun je genieten van het mooie uitzicht over de stad. Vervolgens bekijk je het koninklijk paleis met kleurige mozaïeken en de gouden deur met decoratief beslag. De gids kan je alles vertellen over de betekenis van de mozaïekkleuren en de inlegpatronen. De leerlooierijen en de verfbaden voor garen en wol zijn een van de highlights van de mooiste souq in Noord-Afrika. Je komt ogen tekort bij de oude smederijen en de bonte winkeltjes, maar ook bij de medersa’s en moskeeën met hun fraai uitgesneden hout- en marmerdecoraties. In een aantal van deze paleisachtige établissementen zijn tegenwoordig restaurants gevestigd waar je heerlijk traditioneel kunt eten. Een goede afsluiting van je stadswandeling.
Deze middag ben je vrij om zelf invulling te geven aan je programma. Lees meer over de bezienswaardigheden in Fès.

Dag 9    Fès,  facultatieve excursie naar Meknès
Nog ’n extra dag in deze stad waar genoeg te zien en te beleven is. De nieuwe wijk Fès el Jdid geeft weer een heel andere indruk. Een andere mogelijkheid is een facultatieve excursie naar de koningsstad Meknès en het pelgrimsoord Moulay Idriss en de Romeinse stad Volubilis.

Dag 10    Fès – Ouezanne - Ksar el Kebir – Larache 
De hoogste tijd om weer verder te trekken. Voordat je in Larache aankomt maak je twee stops. De eerste halte is in het heilige Ouezanne waar de soefi Moulay Abdallah wordt vereerd. Via de laan met de sinaasappelbomen kom je in het autovrije centrum waar je even rond kunt kijken of een glaasje thee kunt drinken. Een iets langere stop is mogelijk in Ksar el Kebir.  In de 15e eeuw was Ksar el Kebir een belangrijk handelscentrum en daardoor een gewilde stad om aan te vallen en te veroveren. Er zijn nu nog mooie foundouqs, herbergen en koopmanswoningen te zien uit de glorietijd van de stad.  Aan het eind van de middag kom je aan in Larache.

Dag 11    Larache
Door de poort Bab el Khemis kom je in de wit-blauw gekleurde medina. Daar vind je het mooiste marktplein van Marokko: de Socco de la Alcaiceria, oftewel de stoffensouq. Vanuit Larache kun je een aantal archeologische sites bezoeken, zoals de resten van de Romeinse stad Lixus uit het jaar 700 voor Chr. dat op een hoge kaap ligt. De vondsten van de opgravingen in Lixus zijn te bezichtigen in het Musée Archéologique.

Dag 12    Larache - Asilah
In de ochtend rijd je vanuit Larache in een uurtje of twee naar het pittoreske Asilah ofwel ‘de witte stad’.

Dag 13    Asilah
In  een ver verleden was Asilah een belangrijke havenstad. In de Middeleeuwen hebben de Portugezen de stad bijna honderd jaar bezet. Vooral de Portugese koning Alfonso V heeft er zijn sporen achtergelaten. De dikke vestingmuren en zijn wapen boven de poort Bab el Jebel horen bij de Portugese erfstukken.
Op deze vrije dag kun je lekker uitwaaien aan de Atlantische kust of door het Moorse stadje struinen. Wil je er liever op uit dan zou je een Romeinse opgraving kunnen bezoeken in Cotta dat 50 kilometer noordwaarts ligt. Asilah wordt ook wel de ‘stad van de kunsten’ genoemd vanwege de grote hoeveelheid hedendaagse kunst die er in de galerieën te zien is. 

Dag 14    Asilah - Tanger 
In de loop van de ochtend vertrek je naar de plek waar je de reis begonnen bent: Tanger. Na een uurtje rijden zie je de fiere vuurtoren van Cap Spartel opdoemen. Deze toren waakt al zo’n 150 jaar over zeelieden.  De toren zelf is niet te bezoeken, maar een fotostop om het mooie uitzicht vanaf deze plek te nemen is uiteraard zo geregeld. Na een kleine tien kilometer arriveer je in je hotel. In Tanger kun je eventueel je laatste inkopen doen op de markt of bijvoorbeeld nog een museum bekijken.

Dag 15    Tanger – Amsterdam
Veel nieuwe ervaringen rijker vlieg je in de ochtend rechtstreeks terug naar Amsterdam.



Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Marokko en lees onze reisblogs.



Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 16 daagse rondreis naar Marokko
- een 7 daagse rondreis naar het zuiden van Marokko

- een 9 daagse rondreis naar de Koningssteden
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

 

bottom of page