top of page

Praktische informatie Palestina 12 daagse wandelrondreis

'Van Nazareth naar Bethlehem'

Praktische informatie

 

Groep

Je reist in een internationaal gezelschap waarbij de voertaal Engels is. De reisleiding is Palestijns en spreekt eveneens Engels.


Accommodatie
Tijdens deze reis verblijven we grotendeels bij mensen thuis en soms in guesthouses en 3* hotels. In de guesthouses, de hotels en de meeste homestays zijn douches aanwezig. Verder wordt er twee nachten in bedoeïenententen geslapen. Bedden, matrassen, kussens en dekens zijn aanwezig.

Als je alleen reist kun je een éénpersoonskamer in Nazareth, Jenin en Nablus reserveren.  Voor boeking van een éénpersoonskamer geldt een toeslag. Je kunt er ook voor kiezen op indeling te boeken. Je deelt de kamer dan met een of meerdere medereizigers van hetzelfde geslacht. Mocht er onverhoopt niemand zijn om de kamer mee te delen, dan delen we de kosten.

Vliegreis
We vliegen bij voorkeur rechtstreeks met Transavia van Amsterdam naar Tel Aviv en vice versa.
 
Vervoer 
We reizen met een voor ons gereserveerde bus met airco. Tijdens de wandelingen wordt de bagage van de ene naar de andere slaapplaats vervoerd.

Reisbegeleiding en gidsen
Er gaan lokale Engelssprekende tourleaders/gidsen mee. Deze wisselen elkaar af. De tourleader is verantwoordelijk voor de organisatorische aspecten van de reis en regelt op de achtergrond dat de reis soepel verloopt.  Hij/zij weet de weg in Palestina, geeft suggesties voor bv. restaurants en kan adviseren over de invulling van vrije dagen.
Ook geeft hij/zij uitleg tijdens de wandelingen en op de te bezoeken sites, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Palestina en Israël een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Palestina/Israël. Bij aankomst op en vertrek van de luchthaven van Tel Aviv krijg je een apart velletje met het gratis toeristenvisum in je paspoort.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De munteenheid in Palestina is de Israëlische Shekel (ILS). Voor 100 ILS betaal je ca. € 25,-. Op de luchthaven kun je geld wisselen en pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Jeruzalem, Jericho, Nablus en Bethlehem.  Niet alle geldautomaten accepteren Nederlandse of Belgische bankpassen. We raden dus aan om ook cash euro's mee te nemen. 'n Creditcard is ook handig. Zie ook: www.vreemdgelddirect.nl/landen/israel.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Palestina en Israël dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Maaltijden en entrees zijn inbegrepen bij deze rondreis. Drankjes en overige uitgaven niet. Palestina is geen heel goedkope bestemming.

Fooien
In Palestina is het normaal om fooien (bakshiesh) te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeurs etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Veiligheid en flexibiliteit
Palestina staat bekend als 'n conflictueus gebied. Dat wil niet zeggen dat je er niet op een veilige manier doorheen kunt reizen. Veiligheid van onze reizigers staat voorop en mocht er zich een situatie voordoen waarbij de veiligheid in het geding komt dan zullen wij passende maatregelen nemen. Tijdens de reis kun je te maken krijgen met (politie)controles bij checkpoints en kun je bijvoorbeeld roadblocks tegenkomen. Dat kan tot vertraging van het reistraject leiden en vraagt van de reizigers een flexibele reishouding.

Gezondheid
Vaccinatie DTP is sinds 2022 verplicht. Hepatitis A wordt aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de
GGD.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Eten en drinken
De maaltijden tijdens de reis zijn inclusief. Drankjes zijn niet inbegrepen.
Het kraanwater in Palestina is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Palestijnen zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om in steden als Jeruzalem, Nablus en Hebron, maar ook in traditionele dorpen en stadjes netjes gekleed bij te lopen, zeker tijdens moskee, kerk- en kloosterbezoek.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Palestina heeft een mediterraan klimaat en woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en milde winters, al kan het in de wintermaanden behoorlijk sneeuwen. In vrijwel het hele land valt weinig tot geen regen. In het noorden kan in de wintermaanden wat regen vallen. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30-35 graden en soms nog hoger. De hitte is een droge hitte en over het algemeen goed te verdragen. In de wintermaanden varieert de temperatuur van 12 tot 25 graden. 's Avonds kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Palestina. Zie ook: www.klimaatinfo.nl/palestijnsegebieden/.

Religie
Palestina is een overwegend islamitisch land. Zo'n 2% van de bevolking belijdt het christelijk geloof.

Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2024 is de Ramadan van ongeveer 10 maart t/m 9 april. In 2025 zal dat van ongeveer 28 februari t/m 29 maart zijn.

Elektriciteit
Stopcontacten zijn niet overal hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt. Een adapter is aan te raden. Zie ook: https://electricaloutlet.org.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt, zeker tijdens je verblijf in de woestijn.

Communicatie
Met je mobiel kun je o.h.a. goed telefoneren in Palestina, je kunt dit het beste navragen bij je provider. Er zijn internetcafé's en de meeste hotels en guesthouses beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
Het is in Palestina één uur later dan in Nederland. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen iets van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    (warme) trui, vest of jack (fleece)
•    regenkleding, paraplu
•    goede schoenen met voldoende profiel, reserveveters
•    dagrugzakje
•    evt. wandelstok(ken)
•     blarenpleisters en gewone pleisters
•    evt. rekverband, knieband (bij knieproblemen)
•    Arnica of SRL gelei voor evt. kneuzingen en spierpijn
•     pijnstillers
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    zwemkleding
•    badslippers en/of waterschoenen
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    'n paar handdoeken, vochtige tissues
•    evt. lakenzak voor woestijnovernachting
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    toiletpapier (en afvalzakje)
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    reserve accu / batterijen voor foto- en filmapparatuur
•    evt. verrekijker
•    zakmes
•    boek, spelletje, muziek
•    snacks zoals koekrepen voor lichte trek onderweg
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    foto's van thuis (leuk als gespreksstarter!)
•    reisgids over Palestina

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina 'Films, boeken & handige links'.


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de reisleiding of aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page