top of page
armenie kerk
armenie letterpark
Armenie Sevan lake

Praktische informatie Pasen in Armenië 7 daagse groepsrondreis

Praktische informatie


Reisgezelschap

Dit internationale reisgezelschap bestaat uit Engelssprekende deelnemers.

 

Accommodatie
Tijdens deze reis wordt gebruik gemaakt van een centraal gelegen, eenvoudig 3* hotel in Yerevan. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche.

Als je alleen reist kun je een éénpersoonskamer reserveren. Voor boeking van een éénpersoonskamer geldt een toeslag van € 210,- 

Vervoer 
Tijdens deze reis reizen we met een eigen bus door het land. Afhankelijk van het aantal deelnemers is dat een grote bus of een minibus.

 

Reisbegeleiding en gidsen
Er reist gedurende de hele reis een deskundige Engelssprekende gids en begeleider mee. De reisbegeleider is tevens gids en  is verantwoordelijk voor de organisatorische aspecten van de reis en regelt op de achtergrond dat de reis soepel verloopt.  Hij/zij weet de weg in  Armenië, geeft suggesties voor bv. restaurants en kan adviseren over de invulling van vrije tijd. Daarnaast geeft hij /zij  uitleg op de te bezoeken sites, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Armenië een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Armenië. Een visum is niet meer nodig.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De Armeense munteenheid is de Dram (AMD). Voor 100 Dram betaal je ca. € 0,20. Op de luchthaven in Yerevan kun je geld wisselen en/of pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats. We raden aan om ook cash euro’s mee te nemen. Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Armenië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Armenië is geen dure bestemming. Bij sommige musea en archeologische sites zijn de entrees wat aan de hoge kant. Entrees van de musea en sites die in het programma staan vermeld zijn bij de reissom inbegrepen.
De te bezoeken kerken zijn gratis toegankelijk. Het kan zijn dat er op sommige plaatsen geld wordt gevraagd voor het maken van foto’s. De maaltijden als vermeld in het programma zijn inbegrepen. Drankjes tijdens de maaltijd zijn niet inclusief. Maaltijden en niet-alcoholische-drankjes zijn over het algemeen niet duur. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 10,00 p.p.

Excursies
Alle excursies die in het programma staan aangegeven worden begeleid door een Engelssprekende gids.

Fooien
In  Armenië zijn de salarissen niet hoog en het is normaal om fooien te geven voor verleende diensten. Hierbij kun je denken aan een fooi in een restaurant, als iemand je koffer draagt, bij de broodbakkers, en een fooi voor je chauffeur en gids.

 

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering www.lcr.nl 
In het noordoosten van Armenië komt sporadisch malaria voor. Het is niet nodig om malariapillen te slikken,  een anti-muggenspray of gel is voldoende. Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
We adviseren om een middel tegen diarree mee te nemen en een zoutoplossing (ORS) tegen uitdroging. Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen. Een aantal maaltijden is inbegrepen. Overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je op eigen gelegenheid of samen met je medereizigers de Armeense keuken leren kennen. De reisbegeleider kan je vertellen waar de goede restaurants zijn.
Het kraanwater is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Armeniërs zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er tijdens kerkbezoek rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken. Voor vrouwen adviseren we standaard een hoofddoekje of sjaal bij zich te dragen voor het geval hoofdbedekking gewenst is. Voor de heren geldt dat blote benen, ook niet vanaf de knie, niet worden gewaardeerd in een kerk.

Klimaat
Armenië ligt in het Kaukasusgebied. Er heerst over het algemeen een landklimaat, dat door de vaak grote hoogte niet tot te hoge temperaturen leidt. De gemiddelde temperaturen in de zomermaanden liggen tussen de 25 - 30°C. In Yerevan, dat lager ligt, kunnen de temperaturen oplopen tot 40°C. In het voor- en najaar heb je te maken met temperaturen van gemiddeld 20°C. In de nachten kan het flink afkoelen. De winters zijn koud en grote delen van het land zijn maandenlang met sneeuw bedekt. We adviseren om in het vroege voorjaar ook warme kleding mee te nemen. Zie ook: www.klimaatinfo.nl.

Religie
In Armenië, het eerste christelijke land ter wereld, heeft godsdienst altijd een belangrijke plaats ingenomen. Bijna 95% van de bevolking behoort tot de Armeens-apostolische Kerk. 4% van de inwoners zijn o.a. Russisch-orthodox, Armeens katholiek of protestant. Yezidi’s vormen in beide landen een kleine minderheid.

Tijdens onze reis, vooral tijdens deze Paasreis,  worden er regelmatig kerken en kloosters bezocht. Het  wordt zeer op prijs gesteld als je er netjes gekleed bij loopt, d.w.z. schouders en bovenbenen bedekt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan. In sommige kerken bedekken dames hun haar met een klein sjaaltje. Deze sjaaltjes hangen in de kerken.

Elektriciteit
Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: https://electricaloutlet.org/type-c.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren,  je kunt dit het beste navragen bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Armenië twee uur later dan in Nederland. In de winter is er drie uur verschil. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack, in het vroege voorjaar ook warme kleding
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon
•    sjaal of hoofddoek voor kerkbezoek
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    lippencrème
•    zonnebrandcrème
•    tampons
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS, aspirine
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Georgië en Armenië

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’).

Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels, om politieke redenen of vanwege onverwachte weersomstandigheden,  worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de reisleiding of aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page