top of page
cypr nicos markt
Cypr birth afrodite
Cyprus Kouria
cypr haven polis
cypr zee

Praktische informatie Cyprus 10 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van centraal gelegen 2*, 3* en 4* hotels. De hotelkamers hebben een eigen douche/toilet en airconditioning.
Het is mogelijk de accommodaties te upgraden tot 5*.

Vliegreis
Individuele reizigers kunnen deze reis op elke gewenste dag in de week laten starten, mits er vliegtickets voorradig zijn. 
Het is mogelijk naar Cyprus te vliegen met diverse luchtvaartmaatschappijen. Je kunt de vliegtickets zelf boeken of deze boeking door ons laten verzorgen.

Vervoer 
Je kunt bij deze reis kiezen voor 'self drive' waarbij je gedurende de hele reis een huurauto tot je beschikking hebt. Ook kun je deze reis boeken met auto en chauffeur. In dit laatste geval is een meerprijs van toepassing.

Kies je voor 'self drive', dan staat er bij aankomst op de luchthaven een huurauto voor je klaar. Als je het land verlaat lever je hem daar ook weer in.
Op Cyprus wordt links gereden.

Programma
Als individuele reiziger kun je de door ons voorgestelde tour maken of samen met ons een programma opstellen dat geheel naar eigen wens is ingevuld.

Gids
In principe maak je deze reis zonder begeleiding, maar als je dat wenst kun je een lokale Engelssprekende gids mee laten reizen of op sommige plaatsen een gids inhuren.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Cyprus een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Nederland.  Er is voor Cyprus geen visum nodig. Ook niet voor het bezoek aan het noordelijke Turks-Cypriotische deel van het eiland.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De munteenheid in Cyprus is de Euro. In het noordelijke Turks-Cypriotische deel betaalt men met de Turkse Lira maar ook daar wordt de Euro geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Er zijn op Cyprus voldoende mogelijkheden om te pinnen of geld te wisselen. Ook de creditcard wordt op de meeste plaatsen geaccepteerd. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar  € 350,- p.p. per reis  voor maaltijden en entrees is een indicatie. Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/landen/cyprus.

Kosten
Cyprus is niet een heel goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud. Er zijn voldoende supermarkten om goedkoop inkopen te doen. Uit eten kan redelijk goed voor een goede prijs. De gemiddelde  kosten van de maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan € 15,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijs van entreekaartjes varieert tussen de € 1,50 en  € 5,-.

Fooien
Het is gebruikelijk  om een fooi te geven als je tevreden bent over de diensten die je geboden zijn. Dat geldt met name in hotels, voor een eventuele chauffeur en/of gids.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie. Of bekijk de site van de LCR:  www.lcr.nl.
Als het warm is verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water (geen kraanwater) bij je te dragen en zo vaak en zoveel mogelijk te drinken.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Het kraanwater in Cyprus is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Op Cyprus gelden geen strikte kledingregels. In sommige orthodoxe kerken en moskeeën wordt gepaste kleding verwacht. Voor zowel mannen als vrouwen betekent dit geen blote benen. Bij sommige moskeeën bevindt zich vooraan in het gebouw een rek met hoofddoeken en overjassen. In het Kykkos klooster staat ook een rek met omslagdoeken voor mannen.

Klimaat
Het klimaat in Cyrpus kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het kustgebied en het berggebied. Over het algemeen zijn de winters fris, met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Cyprus te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er voor ons aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht: www.klimaatinfo.nl.

Religie
De Cypriotisch-orthodoxe Kerk  is een onafhankelijke kerk en domineert op het zuiden van het eiland. Regelmatig zullen in lange zwarte gewaden geklede orthodoxe priesters te zien zijn. Op zaterdag- en zondagavond vinden de meeste orthodoxe diensten in de kerk plaats. Ze duren doorgaans zo’n 3 uur. In  het noordelijk deel van Cyprus is de bevolking voornamelijk islamitisch. Alle plaatsen hebben moskeeën van waaruit, volgens soennitisch gebruik, de mu'ezzin vijf maal per dag de gebedsoproep laat klinken. In sommige moskeeën worden toeristen tijdens het vrijdagmiddaggebed gevraagd om even te wachten met het bezoek totdat de dienst is afgelopen.

Elektriciteit
De netspanning op het eiland is  220/240 volt. De stekkers hebben 3 pinnen.  Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Sommige hotels hebben aparte adapters  in voorraad. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren in Cyprus, je kunt dit het beste navragen bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
Het is op Cyprus één uur later dan in Nederland. Van eind maart tot eind september is er zomertijd.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is verschillend per luchtvaartmaatschappij. Houd hier rekening mee als je zelf een vlucht gaat boeken. Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon
•    sjaal of hoofddoek voor kerk- en moskeebezoek
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    lippencrème
•    zonnebrandcrème
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS, aspirine

•    handdoek, vochtige tissues
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Cyprus 

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’)


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page