top of page
petra
jerash
Graffiti in Amman
wadi rum
dana
Zoutafzettingen bij de Dode Zee

Praktische informatie Jordanië 10 daagse fotoreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maak je zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen,  3* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. Tijdens de overnachtingen in Wadi Rum worden douches en toiletten gedeeld. Er wordt twee nachten geslapen in tenten in bedoeïenenkampen. Bedden, matrassen, kussens en dekens zijn aanwezig.

Als je alleen reist kun je een éénpersoonskamer reserveren. Voor boeking van een éénpersoonskamer geldt een toeslag.


Vervoer 
Je reist met een privé-auto/busje met airco met voldoende beenruimte en ruimte voor de bagage.  In de woestijn maak je gebruik van four wheel drives.

Reisbegeleiding en gids
De fotografische begeleiding tijdens deze reis is in handen van Robert van Sluis. In Petra wordt gedurende een paar uur gebruik gemaakt van de diensten van een lokale Engelssprekende gids. Deze geeft uitleg en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Jordanië een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Jordanië. Het visum wordt van tevoren door Saffraan Reizen aangevraagd en bij aankomst op de luchthaven krijg je een visumstempel in je paspoort.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse Dinar (JD). Voor 100 JD betaal je ca. € 130,-. Op de luchthaven kun je geld wisselen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Amman, Madaba en Wadi Musa (Petra).  Pinnen is ook mogelijk in deze plaatsen, maar niet alle geldautomaten accepteren Nederlandse bankpassen. We raden dus aan om ook cash euro's mee te nemen.
Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/landen/jordanie.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Jordanië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Prijzen van maaltijden en drankjes variëren. Menukeuze en maaltijdbehoefte is uiteraard heel persoonlijk. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 15,- p.p.
Entrees zijn niet inbegrepen. De prijs van de entrees varieert en moskeebezoek is doorgaans gratis. De sites die we bezoeken variëren ook in prijs. Voor sommige sites betaal je 1 à 2 JD, Jerash kost 8 JD, in Petra betaal je 55 JD (ca. € 58,-) voor een ticket dat 2 dagen geldig is. Het is interessant een Jordan Pass aan te schaffen.

Fooien
In Jordanië is het normaal om fooien (bakshiesh) te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering: www.lcr.nl/Landen/Jordanie.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Houd er rekening mee dat je in veel gevallen je foto-uitrusting mee draagt. Vooral in Petra en Wadi Rum loop je veel en af en toe loop je naar een hoger gelegen uitzichtpunt. We gaan ervan uit dat je over een redelijke conditie beschikt om dit te kunnen.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inclusief. De overige maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. In de woestijn (Wadi Rum) is er sprake van volpension (m.u.v. drankjes). Hier ben je twee dagen. Tijdens de reis kun je eigen gelegenheid, de Jordaanse keuken leren kennen. De reisbegeleiding kan je vertellen waar de goede restaurants zijn.
Het kraanwater in Jordanië is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Jordaniërs zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om er in een stad als Amman, maar ook in traditionele dorpen en stadjes netjes gekleed bij te lopen, zeker tijdens moskeebezoek. In Petra en Wadi Rum kan het allemaal wat vrijer.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Jordanië heeft een mediterraan klimaat en woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en milde winters, al kan het in de wintermaanden ook sneeuwen.Het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Jordanië. In vrijwel het hele land valt weinig tot geen regen. In het noorden kan in de wintermaanden wat regen vallen. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30-35 graden en soms hoger. De hitte is een droge hitte en over het algemeen goed te verdragen. In de wintermaanden varieert de temperatuur van 12 tot 25 graden. 's Avonds kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot.  Zie ook: www.klimaatinfo.nl/jordanie.

Islam
Jordanië is een overwegend islamitisch land. 92% van de bevolking belijdt de soennitische islam. Christenen vormen de een na grootste groep gelovigen. Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is betekent dit niet dat er een zuiver islamitische wetgeving is.

 

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.

Elektriciteit
Stopcontacten zijn niet overal hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: http://electricaloutlet.org.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je o.h.a. goed telefoneren in Jordanië, je kunt dit het beste navragen bij je provider. Er zijn internetcafé's en de meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
Het is in Jordanië één uur later dan in Nederland.  De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen iets van Nederland.

Fotoapparatuur
Geschikte camera’s voor deze reis zijn bij voorkeur digitale spiegelreflexcamera’s, of digitale compactcamera’s / systeemcamera’s met een M-A-S-P of M-Av-Tv-P draaischijf op de body. Deze laatste twee zijn voor nachtfotografie iets minder geschikt. Neem voldoende reservebatterijen en geheugenkaartjes mee, omdat je veel gaat fotograferen en met name in de woestijn niet altijd over elektriciteit zult beschikken. Verder mogen niet ontbreken
•    reinigingsmiddelen voor camera en lenzen
•    statief en draadontspanner voor de nachtfotografie
•    polarisatiefilter
•    eventueel reportageflitser en kleurenfilters

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane ruimbagagegewicht is doorgaans 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om, naast je fotoapparatuur, voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    (warme) trui, vest of jack
•    evt. regenjas, paraplu
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    dagrugzakje
•    evt. wandelstok(ken)
•     blarenpleisters
•    evt. rekverband, knieband (bij knieproblemen)
•    Arnica of SRL gelei voor evt. kneuzingen en spierpijn
•    zwemkleding
•    badslippers en/of waterschoenen
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    'n paar handdoeken, vochtige tissues
•    toiletpapier, aansteker (om toiletpapier na gebruik in de woestijn te verbranden)
•    slaapzak en evt. lakenzak voor woestijnovernachtingen
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    reserve accu / batterijen voor foto- en filmapparatuur
•    eurostekker / adapter
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Jordanië

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina 'Films, boeken & handige links'


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de reisleiding of aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 


Lees ook de algemene reisvoorwaarden.
 

bottom of page