top of page
turkmen3
turkmen16
turkmen21
turkmen1

Praktische informatie Turkmenistan 10 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3* en 4* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning.

Vliegreis
Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Ashgabat. Voor deze reis zou je gebruik kunnen maken van de vluchten van Turkish Airlines.
Vluchtschema (wijzigingen voorbehouden):

Vlucht                                            Vertrek                        Aankomst

Amsterdam - Istanbul                   14.35                           19.05

Istanbul - Ashgabat                       21.10                           02.45

Ashgabat - Istanbul                       07.40                           09.50

Istanbul - Amsterdam                   11.05                           13.45


Vervoer
Tijdens deze reis reis je, afhankelijk van het aantal deelnemers, met een klein busje of een personenauto met chauffeur.  Soms wordt er gebruik gemaakt van four wheel drives. De trajecten Turkmenbashi - Ashgabat, Dashoguz - Ashgabat en Ashgabat - Mary worden afgelegd d.m.v. binnenlandse vluchten van Turkmenistan Airways.
 
Reisbegeleiding en gidsen
Voor de transfers vanaf het vliegveld naar je hotel en vice versa staat er een chauffeur en/of een medewerker van ons reisagentschap voor je klaar. In Turkmenistan reist er op dag 1 in Ashgabat een  Engelssprekende gids mee. We kunnen eventueel een extra gids regelen in Dashogush en in Mary/Merw, of tijdens de gehele reis. Je kunt dit bij boeking aangeven.  

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Turkmenistan een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit deze landen. Saffraan Reizen regelt de visumaanvraag voor je.

Geld
In Turkmenistan is de munteenheid de Turkmeense manat (1 manat = ca. € 0,28). Je kunt hier niet pinnen. Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd. Bij een aantal banken en hotels in de hoofdstad Ashgabat kun je wel met euro's terecht, maar Amerikaanse dollars kunnen makkelijker gewisseld worden. Deze dollars dienen bij voorkeur nieuw en onbeschadigd te zijn.
Kijk voor de actuele koersen op www.vreemdgelddirect.nl.

Kosten
Turkmenistan is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  Maaltijden zijn doorgaans niet duurder dan € 10,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijs van entreekaartjes varieert tussen de € 1,- en € 10,-. Voor het maken van foto’s worden vaak aparte fototickets verkocht.
Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel  hoeveel je uitgeeft, maar € 350,- p.p. per week voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is een indicatie.

Fooien
In Turkmenistan is het  gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Dat wil zeggen het hotelpersoneel, kofferdragers maar ook je chauffeur en gids.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je op eigen gelegenheid de Turkmeense keuken leren kennen en zijn er 2 diners inbegrepen, nl. 1x in Darwaza en 1x in Serdar. Op weg naar Darwaza is de lunch ook inbegrepen.
Het kraanwater is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Turkmenistan kent geen kledingvoorschriften. Wel toont het van respect voor het land en haar bewoners als je niet te bloot gekleed een moskee of mausoleum betreedt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om je heen te kunnen slaan.

Klimaat
Turkmenistan is een woestijnland en heeft een landklimaat. In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, het kan er dan wel 45°C worden, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen.  In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook in de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval. Bekijk deze website voor het weerbericht: www.klimaatinfo.nl/

Islam en de Ramadan
Turkmenistan is een gematigd islamitisch land. Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.


Voltage
In Turkmenistan is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tijdsverschil
In Turkmenistan is het in de zomer drie uur later en in de winter vier uur later dan in Nederland.

Communicatie
In Turkmenistan gaat het bellen en smssen met een GSM wat moeizaam. Internetmogelijkheden zijn er eigenlijk alleen in Ashgabat, en dan ook nog alleen de 5* hotels. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagage-gewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•       lichte kleding
•       trui, vest of jack
•      goede schoenen met voldoende profiel
•      zwemkleding
•      badslippers
•      iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•      geldbuidel (b.v. voor onder je kleren)
•      zonnebril
•      zonnebrandcrème
•      lippenbalsem
•      EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•      oordopjes, anti-muggenmiddel
•      wekker
•      zaklamp, reservebatterijen
•      zakmes
•      reisverzekering en de kopie van de polis
•      vaccinatieboekje
•      kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•      reisgids over Turkmenistan

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’).


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page