top of page
Ushaiger3
Jeddah huizen
Mada'in Saleh, Saoedi-Arabië
Al Balad Jeddah

Praktische informatie Saoedi-Arabië 10 daagse jubileumrondreis

Accommodatie
Tijdens deze reis wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van centraal gelegen 3* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. Er worden twee nachten geslapen in een zogenaamde 'local farm'. Dit zijn luxe tenten in een oasegebied met gedeeld sanitair. Bedden, kussens en dekens zijn aanwezig.  Prive-sanitair is apart bij te boeken. 

Vervoer 
Het vervoer vindt voornamelijk plaats met 'four wheel drives' (4WD’s) die geschikt zijn om door het rulle woestijnzand te rijden. Doorgaans zitten 2 personen achterin en 1 persoon voorin de wagen. De bestuurder is een lokale chauffeur.

Reisbegeleiding
Onze lokale reispartner regelt in overleg met ons de hotels en transfers. Een lokale Engelssprekende tourleader begeleidt onze groepsreis. Ook is Nederlandse reisbegeleiding aanwezig. De tourleaders en de chauffeurs zijn  behulpzaam bij praktische kwesties. In Riyadh, Jeddah en Al 'Ula maken we gebruik van Engelssprekende gidsen. Deze geven inhoudelijk informatie over het land en haar cultuur.

In Al 'Ula wordt altijd 'georganiseerd' gereden en is een Engelssprekende gids aanwezig.
 
Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Saoedi-Arabië  een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Jeddah. In je paspoort moeten 2 lege pagina’s naast elkaar vrij zijn t.b.v. het visum.

 

Je kunt voorafgaand aan de reis online een visum aanvragen, maar ook bij aankomst op de luchthaven kun je een visum kopen. Een visum kost ca. $ 118,-.

Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Na boeking van je reis ontvang je meer informatie over de visumaanvraag.

 

Geld

De munteenheid in Saoedi-Arabië is de Saoedische Rial (SR). De valuta is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Bij aankomst kun je op de luchthaven geld wisselen. Dit kan verder in hotels en wisselkantoren in de grote plaatsen zoals Riyadh, Jeddah, Al 'Ula en Medina. We raden je aan om ook cash euro’s of dollars mee te nemen.  Pinnen is in de grote plaatsen ook mogelijk. Op veel plaatsen kun je met je creditcard betalen. Zie ook  https://www.wisselkoers.nl/
 

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Saoedi-Arabië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Saoedi-Arabië is geen goedkope bestemming. Prijzen van maaltijden en drankjes variëren zeer.  De maaltijden in de 'local farms' zijn inbegrepen. Voor extra maaltijden, entreegelden en persoonlijke uitgaven en facultatieve excursies rekenen we op een gemiddeld bedrag van ca. € 400,- p.p.

Fooien
In Saoedi-Arabië  is het normaal om fooien te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeur(s) etc. worden betaald.

Gezondheid
Het is niet verplicht, maar vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de plaatselijke GGD. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering;  https://www.lcr.nl/Landen
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dit betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Het water is wel te drinken maar is niet lekker. We raden daarom aan om water uit verzegelde flessen te drinken. We raden sowieso aan om altijd water bij je te hebben want het kan erg warm zijn.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, dit geldt ook voor de diners in de 'local farms' in de woestijn. De overige maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. Tijdens de reis kun je natuurlijk in het hotel eten, maar ook op eigen gelegenheid –en dat is veel leuker- de Saoedische keuken leren kennen. Als je een chauffeur hebt weet hij vast en zeker leuke plekjes te vinden.

Kleding
Saoedies zijn nog niet  gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Een hoofddoek is niet meer nodig maar we raden zowel vrouwen als mannen aan om traditioneel gekleed te gaan. Dat betekent armen en benen bedekt en 'loszittende' kleding dragen.  Tijdens moskeebezoek is een hoofddoek voor de dames wel verplicht. Korte broeken worden, ook door mannen, niet gedragen.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Over het algemeen heeft Saoedi-Arabië  een warm en droog klimaat met zeer weinig neerslag. In de kustgebieden is de luchtvochtigheidsgraad in de hete zomer hoog. In het binnenland is het juist erg droog. De temperaturen variëren tussen de 15° C. in de winter tot 48° C. in de zomer. In de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 54°C. In de avond kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Het voor- en het najaar zijn de beste periodes om te reizen in Saoedi-Arabië.  Zie ook www.klimaatinfo.nl/.

Islam en Ramadan
Saoedi-Arabië is een streng islamitisch land. De Islam is de officiële staatsgodsdienst en er is zuiver islamitische wetgeving.
We raden aan om niet tijdens de Ramadan en tijdens de Hadj periode te reizen. Dan zijn veel sites gesloten en staat het land in het teken van pelgrimage en religieuze aandacht.
In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart en de Hadj tussen 4 en 9 juni. In 2026 zal de Ramadan van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn en de Hadj tussen 24 en 29 mei.

Elektriciteit
Het is raadzaam een adapter mee te nemen omdat meestal een driepolig systeem gehanteerd wordt. Vaak kun je deze ook lenen in het hotel.
Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-g.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren in Saoedi-Arabië. Voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi. In het woestijnkamp is er geen internetverbinding.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Saoedi-Arabië twee uur later dan in Nederland. In de winter is er drie uur verschil.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•     lichte kleding
•    (warme) trui, vest of jack
•    in de winter evt. regenjas en paraplu
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers en/of waterschoenen
•    evt. snorkelspullen
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    evt. lakenzak voor overnachtingen in het bedoeïenenkamp
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    adapter met drie polen
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Saoedi-Arabië

 


Tot slot

 

​We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page