top of page
Djerbahood
Tunesie Dougga
Tunesie Qsar Azzahra4
Tunesie Chott el Jerid2

  Tunesië 13 daagse Jubileumgroepsreis

Programma
 

Dag 01    Aankomst op de luchthaven van Tunis. Transfer naar het hotel

Dag 02    Carthago per fiets en bezoek aan Sidi Bou Saïd

Dag 03    Via Dougga naar Kairouan

Dag 04    Kairouan

Dag 05    Via de oases naar Tozeur

Dag 06    Tozeur

Dag 07    Via Chott el Jerid naar Douz. Overnachting in woestijnkamp

Dag 08    Einde woestijntrip. Naar Matmata  en omgeving

Dag 09    Via Toujane, Ksar Hallouf en Chenini naar Douiret

Dag 10    Via Tataouine en de ksour naar Djerba

Dag 11    Djerbahood, El Ghriba synagoge, Guellala, Houmt Souq

Dag 12    Vrije dag

Dag 13    Naar huis          

Tunesië, 13 daagse rondreis.jpg

• Romeinse en Fenicische opgravingen
• Overnachting in de woestijn
• Berber architectuur
• Cultuur en ontspanning op Djerba

• Reizen in een kleine groep (8-12 personen)
• Engelssprekende gids
• Deskundige Nederlandse begeleiding

Bij deze jubileumrondreis gaan we naast Romeinse- en Fenicische cultuur ook op zoek naar de Berbercultuur in het zuiden. De ruïnes van het oude Carthago bekijken we per fiets. Via de heilige stad Kairouan rijden we naar het woestijngebied om daar Tozeur en de palmoases te bezoeken. Na een overnachting in de woestijn is het tijd voor een verkenning van de Dahar regio met zijn typische Berberarchitectuur en bekijken we bergdorpjes, holwoningen en oude graanopslagplaatsen. Ons Tunesië avontuur eindigt met sightseeing en ontspanning op het eiland Djerba. Tijdens de reis verblijven we in sfeervolle accommodaties en slapen één nacht in de Sahara onder de sterrenhemel.

 

Dag 1    Naar Tunis

Na aankomst in de Tunesische hoofdstad Tunis maken we kennis met onze chauffeur en gids van de komende dagen en worden we naar het hart van de stad gebracht waar we in een comfortabel hotel zullen verblijven. Een wandeling door de medina met de vele souqs, moskeeën, medersa’s en oude huizen is een goed begin van onze reis.

 

Dag 2    Fietstocht door Carthago met gids, bezoek aan Sidi Bou Saïd

Carthago, ooit de hoofdstad van de Feniciërs, is nu een van de rustige voorsteden van Tunis. Tussen de villa’s liggen de ruïnes van wat ooit een machtig rijk was, her en der verspreid. We bezoeken een aantal van deze opgravingen per fiets.

Daarna worden we naar het nabijgelegen Sidi Bou Saïd gebracht, beroemd om zijn schilderachtige witte huisjes met kleurrijke deuren en luiken. Het is er heerlijk dwalen door de smalle straatjes en naar een gezellig terrasje hoef je niet lang te zoeken.

 

Dag 3    Via Dougga naar Kairouan

We checken uit bij ons hotel in Tunis en rijden via de Medjerda-vallei naar Dougga, het oude Thugga, één van de mooiste en grootste Romeinse steden van Noord-Afrika.

Vervolgens is het nog zo’n 2,5 uur rijden naar Kairouan, het einddoel van vandaag. Na Mekka, Medina en Jeruzalem is dit de vierde heilige stad voor soennitische moslims. Lange tijd was het verboden terrein, maar tegenwoordig mogen ook niet-moslims de stad betreden.

De komende twee nachten logeren we in een hotel dat zich dicht bij de medina van Kairouan bevindt.

 

Dag 4    Kairouan

Genoeg te zien vandaag. In de ochtend gaan we met de gids op pad en lopen we de medina in via de reusachtige 9e eeuwse Aghlabidenbekkens die de stad in vroeger tijden van water voorzagen. De Grote Moskee, genoemd naar de stichter van de stad, Sidi Uqba, bevindt zich in de medina en is doorgaans tot het middaguur te bezichtigen. De gebedszaal is alleen voor moslims toegankelijk, maar door de openstaande cederhouten deuren kun je naar binnen kijken. De binnenhof met de mooi gevormde watercysterne en de zuilengalerijen is zeker zo bijzonder.

In de zaouia (soefi-leerschool) van Sidi Abid el Ghariani zie je prachtig hout- en stucwerk, en de Moskee van de Drie Deuren heeft een mooie façade met bloemmotieven en kalligrafie.

En verder is het natuurlijk heerlijk om je tussen de Tunesiërs te begeven die hier in de medina hun boodschappen doen.

Na dit alles een verfrissende duik in het hotelzwembad?

 

Moskee in Kairouan.jpg

 

Dag 5    Kairouan – Midès, Tamerza en Chebika – Tozeur

’n Lange reisdag vandaag naar het woestijnachtige zuiden, wel met interessante stops. Voordat we Tozeur bereiken bezoeken we drie berberdorpjes. In Midès kom je via dadelpalmen, cactussen en oude, niet meer bewoonde huisjes bij de rand van een enorme kloof en prachtig geërodeerde rotsen.  In Tamerza voorziet een waterval de palmoase en de oude stad van water. In Chebika tenslotte kun je een korte wandeling maken. Het pad gaat via een kaal gebied langs het oude, verlaten dorp omhoog en eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het gebied. De weg omlaag is een stuk groener; met een waterval die samen met een kabbelend beekje en veel palmbomen zorgt voor een idyllisch tafereel.

Aan het einde van de dag nemen we onze intrek in het door uitgestrekte palmoases omringde Tozeur.

 

Dag 6   Tozeur

Met de gids wordt de oasestad in de ochtend verkend. ’n Bezoek aan ‘Ouled el Hadef’ (oude wijk) met overdekte straatjes en pleintjes staat uiteraard op het programma, evenals een wandelingetje door de palmeraie.

Verder zijn er ook wat interessante musea die je zou kunnen bezoeken. In de middag is er een tocht gepland door de nabijgelegen woestijn per 4 wheel drive. We kunnen daar o.a. de rots Ong al Jimal (‘de nek van de kameel’) beklimmen en Mos Espa, de meest intacte van de vele sets uit Star Wars bekijken.

Daarna rijden we naar het soefi stadje Nefta waar we de oude wijk Ouled ech Cherif bezoeken. Tegen zonsondergang is het hier heerlijk ronddwalen door smalle steegjes waar je, net zoals in Tozeur, kunstig gemetselde gevels ziet.

 

Dag 7    Tozeur – Chott el Jerid – Douz, overnachting in de woestijn

Naar Douz. Maar om daar te komen moeten we eerst het grootste zoutmeer van Tunesië, Chott el Jerid, oversteken. Onderweg maken we natuurlijk een stop om dit wonderlijke fenomeen van dichtbij te bekijken. We zijn nu al ’n paar dagen in woestijngebied, maar het echte woestijngevoel gaan we vandaag ervaren. In Douz, ook wel de Poort van de Sahara genoemd, stappen we over op four wheel drives en gaan dieper de woestijn in. Vanavond dineren en slapen we in een woestijnkamp.

 

Dag 8    Douz – Tamezret - Matmata – Zammour

Na een nacht onder de sterren rijden we terug naar de bewoonde wereld en brengt onze bus ons naar de prachtige Dahar regio, een gebied met veel oases, oude dorpjes en mooie uitzichten. In het berberdorpje Tamezret maken we een wandeling  naar de heuveltop van het oude dorp, waar nog steeds Tamazight (de taal van de Berbers) wordt gesproken. In de omgeving van het dorp Haddèj lunchen we in een berberholwoning. Leuk weetje: in Haddèj is de kruisigingsscène van Monthy Python’s Life of Brian gefilmd.

Matmata staat bekend om haar ondergrondse woningen, sommige zijn nog bewoond, en vanwege het feit dat hier scènes voor ‘Star Wars’ werden opgenomen. Hotel Sidi Driss is een trekpleister voor Star Warsfans.

Verderop ligt het dorp Toujane dat bekend staat om haar tapijten. Mocht je een tapijt willen aanschaffen, dan is dit een prima plek.

We overnachten in het gebied van de graanopslagplaatsen, in Tunesië ‘ksour’ genoemd (enkelvoud: ‘ksar’), sterker nog, ons hotel ís een ksar, weliswaar geen authentieke, maar tóch! Ook het diner is hier voor ons gereserveerd.

Toujane, kleden.jpg

 

Dag 9    Naar Douiret

In deze streek kun je niet om de ksour heen en we gaan er zeker ’n paar bezoeken. Het bergdorp Chenini leent zich prima voor een wandeling. In tegenstelling tot Chenini is het 12e eeuwse Douiret nauwelijks nog bewoond. De witte ‘Jama’a al Nakhla’ (de Moskee van de Palmboom) steekt fel af tegen de bruine bergwand en dito gebouwen. Vlakbij deze moskee is ook de plaats waar we vandaag dineren en overnachten.

 

Dag 10    Via Tataouine naar Djerba

Ten zuidoosten van de stad Tataouine vinden we nog een aantal ksour, waarvan Ksar Ouled Soltane en Ksar Ezzahra de mooiste zijn.

De stad Tataouine zelf heeft niet heel veel interessants te bieden, maar we zouden er in een van de vele patisserieën een ‘Kab el Ghazal’ (‘gazellehoorn’) kunnen proeven, een zoete lekkernij waar deze streek om beroemd staat.

Via het gehucht El Kantara rijden we in de middag over de Romeinse dam naar het eiland Djerba. Waar we onze intrek nemen in een mooi en sfeervol hotel.

 

Dag 11    Verkenning van Djerba

Behalve zon, zee en strand is op Djerba genoeg te doen en te zien.

Houmt Souq (letterlijk vertaald betekent dit ‘Marktstad’) is de grootste stad op Djerba. Je vindt hier overdekte souqs, mooie islamitische monumenten, pleinen, café’s en restaurants. Ook is er een vismarkt waar doorgaans aan het einde van de ochtend veel reuring is. De nabijgelegen kruidenmarkt en groenten-en fruitmarkt zijn eveneens ’n bezoekje waard.

In het dorp Erriadh (‘Hara Saghira’) wandelen we door ‘Djerbahood’, een wijkje met vele muurschilderingen. Ook vind je in dit dorp de oudste synagoge van Noord-Afrika; El Ghriba, die je zeker niet mag missen.

Meer naar het zuiden ligt het pottenbakkersdorp Guellala met een museum en vele ateliers. Wil je verzekerd zijn van authentiek Tunesisch keramiek, dan ben je hier aan het juiste adres. De moskee aan het water is ’n mooie plek voor de zonsondergang.

Djerbahood, Erriadh.jpg

Dag 12     Djerba, vrije dag

’n Dag om te doen wat je zelf wilt. Lekker naar het strand, op souvenirjacht of gewoon luieren bij je hotel. Het eiland is vlak en leent zich prima voor ’n fietstochtje.

 

 

Dag 13    Terug naar huis

De reis is ten einde en we nemen afscheid van Tunesië, onze gids en de chauffeur. Vanaf luchthaven Zarzis vliegen we terug naar huis.Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Tunesië.


Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 15 daagse rondreis naar Tunesië
- een 11 daagse rondreis naar Tunesië
- een 11 daagse rondreis naar de klassieke hoogtepunten van Tunesië
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen!

bottom of page