![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|
Turkmenistan 10 daagse privérondreis
Voorbeeld programma
Dag 01 Ashgabat, citytour
Dag 02 Ashgabat - Nissa - Nohur - Serdar
Dag 03 Serdar - Turkmenbashi
Dag 04 Excursie naar Gozli Ata en Yangikala
Dag 05 Ochtendvlucht naar Dashoguz. Excursie naar Konye Urgench
Dag 06 Dashoguz - Darwaza - Ashgabat
Dag 07 Ashgabat - Mary (per trein of vliegtuig)
Dag 08 Excursie naar Merw
Dag 09 Mary - Abiverd - Ashgabat
Dag 10 Ashgabat - Amsterdam
• Compleet programma in ontspannen reis
• Kleurige rotsformaties van Yangikala
• Gaskrater in Darwaza
• Unesco sites Nissa, Konye Urgench en Merw
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding
Klik op de foto voor onze reisimpressie.
Het nog weinig bezochte Turkmenistan is een bijzondere bestemming. Gelegen aan de oude Zijderoute heeft het land een aantal mooie cultuurhistorische erfstukken. Vooral Merw en Konye Urgench spannen hierbij de oud-Perzische kroon. Een land van contrasten ook, want naast de oudheidkundige UNESCO sites is een stad als Ashgabat juist weer het toppunt van modernisme. Bijna volledig opgebouwd uit witmarmeren architectonische hoogstandjes, wordt de hoofdstad niet voor niets ‘de witte stad’ genoemd. Ook de Turkmeense natuur biedt een aantal bijzondere highlights. De gaskrater in Darwaza is er één van. Deze al 30 jaar vlammende krater is te bezoeken op weg naar de noordelijke stad Dashoguz. De pastelgekleurde rotsformaties in Yangikala vormen een prachtig cadeautje van moeder natuur.
Daartussendoor wonen de bijzonder vriendelijke en kleurrijke Turkmenen die je onderweg zult tegenkomen in de bazaars en in de nomadendorpjes.
Dag 1 Aankomst in Ashgabat
Een Engelssprekende gids laat je tijdens een stadstour de fraaiste gebouwen en monumenten van de ‘witte stad’ zien waaronder een bezoek aan Gypjak, de moskee en het mausoleum van de voormalige leider van het land, Turkmenbashi. Ook zien we het monument voor de gevallenen door de aardbeving van 1948, de neutraliteitsboog, het monument van de onafhankelijkheid en het Nationaal Museum. Je sluit de tour af met een bezoekje aan de Russische Bazaar.
Dag 2 Ashgabat - Nissa – Nohur – Serdar
Vandaag trek je het achterland van Ashgabat in. In het nomadendorp Nohur bevind je je in een heel andere wereld. Je wordt er verwelkomd door kleurig uitgedoste Turkmenen en zij gunnen je een kijkje in hun dagelijkse leven op het plattenland. Daarvóór bezoek je de eeuwenoude resten van Nissa. Deze UNESCO stad behoorde eens tot de Parthen die hier anderhalve eeuw voor Christus hebben geregeerd.
Aan het eind van de middag kom je aan in je eenvoudige hotel in Serdar.
Dag 3 Serdar – Turkmenbashi
Je vervolgt de landelijke route naar de Kaspische Zee. Het reisdoel van vandaag is de havenstad Turkmenbashi, vernoemd naar de Turkmeense leider die tot 2006 regeerde. Naast het havengebied bezoek je hier de Russisch Orthodoxe kerk en de bazaar.
Dag 4 Turkmenbashi - Gozli Ata - Yangikala - Turkmenbashi
Vandaag wordt de auto voor een four wheel drive verruild. Er staat namelijk een tour naar de fenomenale canyon van Yangikala op het programma. Het roze en oranje gesteente is miljoenen jaren geleden gevormd door de zee en vormt door hun geërodeerde uitlopers een spectaculair geheel. Onderweg breng je een bezoek aan de pelgrimsplaats Gozli Ata, de plaats waar de sufi geleerde Gozli sinds de 14e eeuw begraven ligt. Je kunt hier samen met de pelgrims picknicken maar je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om nog een wens te doen bij het mausoleum. Zou je ook willen overnachten in het pelgrimsoord geef dit dan aan op je offerteformulier. Je reist dan de volgende ochtend weer terug naar Turkmenbashi.
Dag 5 Turkmenbashi - Dashoguz - Konya Urgench
In de ochtend vlieg je naar Dashoguz en wordt het weer tijd voor cultuur in Konya Urgench. De hoofdstad van Khorezm in de 13e eeuw, Konye Urgench oftewel Gurganj, zoals de Perzen het noemden, was een glorieus handelscentrum in de 12e en 13e eeuw. Nu is er een groot aantal mausolea te bezoeken. Het belangrijkste is het mausoleum van Nejameddin Kubra, een soefi leraar en poëet die hier tot op vandaag wordt vereerd. Sinds 2005 staat Konye Urgench op de werelderfgoedlijst van Unesco.
