top of page
armenie kerk

VAKANTIE ARMENIË

Vakantie Armenië

Je vakantie in Armenië  begint in Yerevan waar voldoende tijd is ingepland om te genieten van de culturele hoogtepunten en het leven van alledag in de Armeense hoofdstad. In het schitterende landschap buiten Yerevan vind je onder meer oude kloostercomplexen, kerken, idyllische straatjes met dito huizen, mooie wandelroutes en de bijzonder vriendelijke Armeense bevolking.

 

In Yerevan zou je een  stadstour kunnen maken waarbij je onder andere het Matenadaran bezoekt, Moeder Armenië en de Cascade. In de middag ben je vrij om Yerevan zelf verder te ontdekken, maar je zou ook een facultatieve excursie kunnen maken naar de heilige stad Echmiadzin.

In Garni vind je, mooi gelegen op een rotspunt boven de Azat rivier, de Hellenistische zonnetempel van de God Mythras. Hier maak je een wandeling door een spectaculaire kloof. Niet ver van Garni ligt het Geghard kloostercomplex. Binnen de muren van dit complex staan verschillende kerken en graven. Je kunt er de bidcel van de Heilige Gregorius (de Verlichter) bekijken, proeven van het heilige water en de bijzondere akoestiek uitproberen.

Zo’n 30 km. van de hoofdstad, bij de Turks-Armeense grens, staat het klooster Khor Virap dat een beroemde pelgrimsplaats is. Hier zat Gregorius de Verlichter 13 jaar gevangen. Nadat hij koning Tiridates op wonderlijke wijze van zijn krankzinnigheid genezen had, liet deze zich dopen en werd Armenië het eerste land dat het christendom als staatsgodsdienst aannam. Khor Virap is ook de plaats vanwaar je de meeste kans hebt het nationale symbool van Armenië te zien: de berg Ararat. 

Via een bergachtig gebied kom je  aan in Noravank. Behalve lunchen kun je hier de rode stenen kerkjes bekijken. Vervolgens breng je een bezoek Zorats Karer, ook wel bekend als Karahunj. Archeologen en astronomen zijn het nog steeds niet eens over hoe lang de stenen er staan en waarom, maar erkennen hun gelijkenis met de menhirs en stenenkringen in andere landen in Eurazië zoals in Stonehenge. ’n Mysterieuze plek dus. In Tatev maak je een 5 km. lang ritje met de kabelbaan en klim je tot een hoogte van 1500 meter. Het uitzicht vanuit de grote cabine over de bergen en de diepe kloof is adembenemend. Aan het einde van de kabelbaan wacht het klooster van Tatev. Het is heerlijk om hier even rond te wandelen en te genieten van de frisse berglucht en de mooie panorama's.

Via de Selimpas (2140 meter) en het oude dorpje Noraduz  het kerkhof met de vele prachtige khachkars,  bereik je het Sevanmeer. 

Het Sevanmeer is een prima plaats om te relaxen, een bootje of een fiets huren of gewoon lekker wandelen. Uiteraard zijn ook hier kerkjes te vinden. Na de beklimming van de 225 treden op het schiereiland tref je een paar mooie kerken uit de 9de eeuw. 

Vanuit Sevan is het een kort ritje naar Dilijan, ook wel ‘het Zwitserland van Armenië’ genoemd. Het idyllische stadje is prachtig gelegen in een groen, heuvelachtig nationaal park. Je kunt ervoor kiezen het stadje zelf te gaan bekijken. De straatjes in het historische centrum zijn met kinderkopjes geplaveid en de huizen hebben kleurrijke houten balkonnetjes. Er zijn een paar kleine musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar misschien wil je liever in de natuur wandelen en kies je voor een van de uitgezette wandelroutes. Op een kleine 5 kilometer van Dilijan bijvoorbeeld ligt het klooster van Haghartsin verscholen tussen de bomen. Het complex herbergt drie kerken en een aantal schitterende khachkars. 'n Wandeling van 8 à 9 kilometer leidt je naar het kloostercomplex van Goshavank in het bergdorp Gosh. Net als het klooster van Haghartsin is ook dit in de 12e eeuw gebouwd. Van wandelen krijg je trek en die heerlijke Armeense maaltijd zal er ’s avonds best weer ingaan. 

Vanuit Dilijan kun je  twee interessante kloostercomplexen in de omgeving bezoeken. Het oudste deel van het met mos bedekte klooster van Sanahin dateert van 928.  Het klooster stond bekend om zijn kalligrafen en illuminatoren. Deze laatsten voorzagen de boeken van mooie decoraties. Vanaf Sanahin kun je in zo’n 3 uur wandelen naar het klooster-complex in Haghpat, maar je kunt je er ook door je chauffeur naartoe laten rijden. Beide complexen staan op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Vele mythische verhalen doen over de hoogste berg van Armenië, het groene landschap van Aragats Valley. de Aragats, de ronde. Het is zonde om dit heuvelachtige gebied alleen maar vanuit de auto te bekijken en het laatste stuk naar Fort Amberd kun je dan ook te voet afleggen.

Goshavank1.jpg

 

Wil je op vakantie naar Armenië in je eentje, met z'n tweeën of met je eigen groepje, neem dan direct contact met ons op door een e-mail te sturen of ons te bellen.  We stellen dan een mooie rondreis samen met jou  op waarbij alle ruimete is voor je eigen reiswensen. Je kunt natuurlijk ook het offerteformulier invullen.

bottom of page