top of page
Mongolie kamelen
Oezb
Oezb streetmeeting
iran shiraz moskee
turkmnstn
Iran Kharanak

ZIJDEROUTE

Rondreizen over de Zijderoute

De oorspronkelijke Zijderoute van Peking tot Istanbul met al zijn vertakkingen over vele continenten bestaat helaas niet meer. Toch zijn er nog vele schatten van de Zijderoute te vinden in onze reisbestemmingen. Als reisspecialist weten wij waar je moet zijn oude Perzië bijvoorbeeld dat destijds landen als Mongolië, Iran, Oezbekistan, Turkmenistan en Jordanië omvatte. Ook Armenië en Georgië maakten onderdeel uit van de route.

De karavanen vervoerden niet alleen goederen zoals zilver, zijde en edelstenen, maar ze brachten ook kennis, vakmanschap en gebruiken mee die alom werden uitgewisseld.  De steden waar de karavanen aanlegden waren doorgaans erg rijk want ze hieven veel belasting voor de invoer en doorvoer. Deze inkomsten werden omgezet in architectonische hoogstandjes zoals moskeeën, badhuizen en madrassa's. De karavanserais  waren een soort hotels die werden aangedaan gedurende de handelsreizen. Deze zijn ook nog niet allemaal verdwenen. Sommigen zijn zelfs in hun oude eer hersteld.

Het blauwe en turquoise tegelwerk, de kunst en cultuur in ondermeer de Oezbeekse steden Bukhara en Samarkand of in het Iraanse Isfahan en Shiraz bezoeken we vandaag de dag nog met veel plezier

Wat in al die eeuwen niet is veranderd is de gastvrijheid. Als je ergens aankomt krijg je overal 'n warm welkom vergezeld van zoete thee, warm brood en heel veel verhalen. Wil je landen van de Zijderoute bezoeken zoals Oezbekistan, Turkmenistan of Iran neem dan contact met ons op voor jouw reis op maat. Kijk ter inspiratie naar de voorbeeldreizen op de website van Saffraan Reizen.

Turquoise koepels in Bukhara, Oezbekistan - Saffraan Reizen
bottom of page