top of page
mongolie3
Mongolie kamelen
mongolie2
mongolie1
Mongolie ger

Mongolië 16 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01    Amsterdam - Ulaanbaatar, transfer naar hotel
Dag 02    Baga Gazriin Chuluu
Dag 03    Tsagaan Suvraga
Dag 04    Yoliin en Dungenee Am
Dag 05    Vrije dag 

Dag 06    Khongoriin Els
Dag 07    Bayanzag, Flaming Cliffs
Dag 08    Ongiin en Hoshuu klooster
Dag 09    Orkhon waterval
Dag 10    Tsenher Hot Springs en Hot Spa
Dag 11    Tsetserleg, Teerkhiin Tsagaan Nuur
Dag 12    Het ‘Witte Meer’ en de Khorgo vulkaan
Dag 13    Karakorum
Dag 14    Hustai National Park
Dag 15    Ulaanbaatar
Dag 16    Ulaanbaatar - Amsterdam

Route Mongolië rondreis - Saffraan Reizen

• Maak kennis met de kleurrijke Mongoolse bevolking,     hun rijke culturele erfgoed en nomadische levenswijze
• Adembenemende landschappen
• Offroad en slapen in de ger
• Cultuur, reizen én vrije tijd
                                         
• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Mongolië is een land van nomaden, uitgestrekte, adembenemende landschappen en natuur. Het heeft alle ingrediënten in zich voor een onvergetelijke reiservaring. Cultureel historisch gezien is Mongolië met zijn oeroude culturele erfenis uit het Mongoolse rijk van bijvoorbeeld Djengis Khan een rijk land. Maar ook geologisch gezien, qua uniek landschap en met zijn oeroude archeologische vondsten en (rots)tekeningen. De kleurrijke Mongoolse bevolking met haar vriendelijke inslag en haar relatie met de natuur, met de sjamanistische- en boeddhistische religie maken het land rijk aan unieke ervaringen. We passen ons aan het land aan en rijden in four wheel drives door het spectaculaire panorama en we verblijven uiteraard regelmatig in traditionele Mongoolse huisvesting, de ger. 


Dag 1    Aankomst in Ulaanbaatar

Bij aankomst op de luchthaven van Ulaanbaatar staat je contactpersoon voor deze reis door Mongolië op je te wachten. Hij brengt je naar het comfortabele hotel in het centrum van de stad.

De hoofdstad van Mongolië is een snel groeiende moderne stad met op dit moment 1,3 miljoen inwoners. Afhankelijk van de tijd van aankomst zou je een stadstour kunnen doen. Natuurlijk begin je bij het centraal gelegen Djengis Khan plein. Vervolgens bezoek je het Bogd Khan's Winter en Zomerpaleis waar zowel de achtst levende Boeddha en de laatste koning hebben gewoond. De paleizen geven een goed inkijkje in het leven van de koning  en zijn gevolg. Vele gebruiksvoorwerpen, fraaie koningskleding, kunst en de bijzondere verzamelingen van de laatste koning zijn te bewonderen. 
We stoppen bij de authentieke Gandantegchinlen Monastery. Dit is het grootste en meest imposante kloostercomplex van Mongolië. Het klooster is nog steeds actief en je zult er dan ook vele monniken en pelgrims tegenkomen. Ze bezoeken elkaar, maar ook het 82 meter hoge met goud beklede beeld van Migjid Janraisig.
Als er genoeg tijd is eindig je de stadstour bij Zaisan Hill waar je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad.
De folklorefans kunnen aanschuiven bij een professionele en kleurige voorstelling van keelzangers, Mongoolse traditionele muziek en dans. 
Vanavond maak je kennis met de Mongoolse keuken. 

Dag 2    Baga Gazriin Chuluu
Na het ontbijt ga je op weg naar de Mongoolse ‘countryside’. De eerste stop is in de mooie zuidelijk gelegen Baga Gazrin Chuluu regio. Hier zie je een enorme hoge granietformatie midden in de zanderige Mongoolse vlakte.
In de open vlakte bezoek je de restanten van het kleine klooster Delgeriin Choir. De hoge indrukwekkende, rijk gedecoreerde muren werden eeuwenlang bezocht door de monniken die hier op pelgrimage kwamen.
Tot aan het einde van de middag kun je wandelen in deze beschermde vlakte met zijn intrigerende rotsformaties. En ook al is deze omgeving eeuwenoud, het lijkt alsof de rotsen er gisteren zijn neergelegd.
Vannacht slaap je voor het eerst in een traditionele Mongoolse nomadentent: de 'ger'.

 

Mongolie Nomaden Yaks Safffraan Reizen


Dag 3    Tsagaan Suvraga
Tsagraan Suvraga is  een klif van ongeveer 30 meter hoog en 100 meter breed. De wind heeft de rotsformaties door de jaren heen geërodeerd tot prachtige sculpturen. Vanaf een afstand lijkt Tsagaan  op een ruïne van een oude stad. Er zijn interessante rotsinscripties, tekeningen en petroglyfen te vinden op de ruïnes en in de grotten. Grote kloven van soms wel 70 meter diep lopen van oost naar west door het gebergte tot aan de steppe.

Dag 4 en dag 5    Yoliin en Dungenee Am 

Vandaag rijd je door de diepe kloven van het imposante Altaj gebergte. Oude rivieren hebben groene valleien in het landschap gekerfd. Voordat je bij het Gobi Gurvansaikhan National Park aankomt, passeer je de enorme kloven van Yolliin Am en Dungenee Am. Deze kloven zijn vernoemd naar de lammergieren die hier al tijden wonen. Misschien zien we nog wilde schapen, Ibex woestijngazelles of een lammergier voorbijkomen. Wandelliefhebbers kunnen een fraaie wandeling door de kloof maken van ongeveer  5km .  Eventueel kun je het kleine museum in het park bekijken alwaar een interessante collectie dinosaurusbotten te bezichtigen is. 
Aan het eind van de middag kom je aan in een prachtig gelegen Gerkamp. Eventueel zou je bezoek aan beide kloven kunnen splitsen over 2 dagen. 
 
Dag 6    Khongoriin Els
Na een goed ontbijt rijd je 150 km. naar het westen, naar de zandduinen van Khongoriin Els. Deze indrukwekkende duinen zijn soms 275 meter hoog en strekken zich uit over een gebied van meer dan 100 km. Het is daarmee het grootste duingebied van Mongolië. Achter de duinenpartij zie je de zwarte, rotstachtige gesteenten van de Sevrey Mountain.

Dag 7    Bayanzag, Flaming Cliffs
Deze dag brengt je naar de zogenaamde ‘Flaming Cliffs’ van Bayanzag. Het hele landschap is een fraaie combinatie van rotspartijen: rood, oker en zandkleurig, en struiken. Palaeontologist Roy Chapman Andrews heeft hier in 1922 voor het eerst dinosaurusbotten en -eieren gevonden.

Dag 8    Ongiin en Hoshuu klooster
Je rijdt nog wat verder in noordwestelijke richting en bezoekt een rivier met aan de ene kant het 17e eeuwse Ongiin klooster, en het Hoshuu klooster aan de andere kant. hier kun je genieten van de rust en de schoonheid van de Delger Khangai Mountains. Toen de kloosters nog actief waren, woonden hier wel 1000 monniken. Er is een klein museum met restanten uit de oude kloosters.

Dag 9    Orkhon waterval
Een enorme vulkaanuitbarsting is de oorzaak van het spectaculaire landschap dat je vandaag gaat zien.  Het landschap is bedekt met een hoge laag basaltsteen.  De rivier die er doorheen stroomde heeft een indrukwekkende canyon bewerkstelligd. Een duik in de rivier of even opfrissen onder de enorme waterval is een aanrader.

Day 10    Tsenher Hot Springs en Hot Spa
Je eerste stop vandaag is bij het Tuvhun klooster dat is gesticht in 1650 door één van Mongolië’s meest gerespecteerde religieuze leiders: Zanabazar. Je kunt naar het klooster wandelen via een bospad van ongeveer 5km. Uiteraard kun je dit tochtje ook te paard afleggen. De houten gebouwen van het klooster vormen een eenheid met de natuurlijke grotten. Vanaf de heuveltop heb je een prachtig uitzicht over de Orkhon vallei en de nabijgelegen bossen.
Je rijdt verder naar het westen, door naar de 2500 meter hoge bergketen van Khangai. Dit gebergte bestaat uit graniet en zandsteen en is gevormd in de Paleozoische tijd. De hele bergketen is 800 km lang en het hele netwerk van riviertjes en akkers vormt een uitstekende voedingsbodem voor de kudden koeien, paarden en yaks.
Aan het eind van de middag kom je aan bij Tsenker en kun je genieten van openlucht warmwaterbaden in het park.

Dag 11    Tsetserleg, Teerkhiin Tsagaan Nuur
Even voor lunchtijd kom je aan in het kleine stadje Tsetserleg dat tussen het heuvelachtige boslandschap verscholen ligt. Je bezoekt hier een aantal fraaie kloosters en het kleine Arkhangai museum dat een collectie huisvest uit de tijd dat het stadje de hoofstad van de provincie was. Vanuit het Zayaiin Gegeenii klooster heb je een prachtig uitzicht over Tsetserleg en haar omgeving.
Na de lunch rijd je verder naar het mooiste meer van Mongolië: het Terkhiin Tsagaan meer. Het meer is omringd door vulkanisch gesteente en kraters. Het surrealistische landschap vormt het decor van deze avond en de rustdag van morgen aan het meer.

Dag 12    Het ‘Witte Meer’ en de Khorgo vulkaan
Voor wie een dagje wil relaxen aan het meer is dit een uitgelezen kans. Heb je toch zin om het vulkanische landschap nader te bekijken, loop dan mee naar de top van de Khorgo Uul vulkaan. Grotten, spelonken, basalten ‘gers’, kraters en bos; alles kom je tegen tijdens deze bijzondere excursie.

Dag 13    Karakorum
Vandaag vroeg uit de veren want je rijdt naar de oude hoofdstad van het Mongoolse rijk van Djengis Khan in de 13e eeuw. In die tijd was het een wereldse en tolerante stad. Nadat de leiders hun domicilie kozen in Beijing kwam de stad in verval. Eind 1500 heeft de derde Dalai Lama de Erdene Zuu tempels laten bouwen op de heilige resten van de stad. Je bezoekt de drie tempels die nog zijn overgebleven uit het enorme tempel- en kloostercomplex.
De liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het nieuwe Kharkhorin's archeologisch museum. In dit kleine, goed geoutilleerde museum zijn tal van regionale historische voorwerpen te vinden zowel uit de 13e en de 14e eeuw, als uit de prehistorie. Het meest interessante stuk van het museum is een maquette van oud Karakorum.

Dag 14    Hustai National Park
We hebben allemaal wel gehoord van het bijzondere paardenras ‘Przewalski’, ook wel 'Takhi' genoemd. Nadat het ras met uitsterven werd bedreigd zijn er in hun natuurlijke leefomgeving fokprogramma’s gestart om het ras te behouden. Het Khustai Nuruu National Park werd hiervoor ingericht als beschermd natuurlijk gebied waar de paarden in het wild konden leven. Naast de 400 paarden die hier nu leven zijn er tal van bijzondere planten en andere dieren in het park te vinden. Je hebt de hele middag om te genieten van dit gebied. Dit kan per jeep, lopend en natuurlijk per paard.

 


Dag 15    Ulaanbaatar
Je rijdt terug naar het beginpunt: Ulaanbaatar. daar heb je nog tijd om een museum of tempel te bezoeken, te shoppen op de zwarte markt of in de Mongoolse variant op de Bijenkorf: ‘The Ulaanbaatar Department Store’.

Dag 16    Ulaanbaatar - Amsterdam
Vandaag neem je afscheid van dit fascinerende land en reis je met mooie, nieuwe ervaringen in de koffer terug naar Nederland.


Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Mongolië en lees onze reisblogs.


 

Saffraan Reizen kan natuurlijk ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page