top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

Meet de Mullah

Op onze reizen door Iran bezoeken we ook de heilige stad Qom, een religieus bolwerk waar je veel shi'itische pelgrims tegenkomt en waar je bij wijze van spreken bijna over de bebaarde geestelijken, de mullah's, struikelt. 'n Gesprekje met zo'n mullah hoort er dan ook bij.

De Islamitische Republiek Iran is ongetwijfeld een religieus bolwerk met op elke straathoek een stoffige, oude, baardige geestelijke. Met zijn strenge blik handhaaft hij tucht en orde en slingert je na elke drie minuten met een wijsheid uit de heilige Koran om de oren. Niet dus. Oké er zijn er véél en ze hebben allemaal een baard maar die is allesbehalve stoffig. Met mijn reisgezelschap bezocht ik het 'Islamitische Vaticaan' Qom. Daar ontmoetten we bij de afdeling 'International Affairs' een uitermate vriendelijk ogende geestelijke die open stond voor al onze vragen. Hij deed me meer denken aan een wijze opa dan aan een orthodoxe kerkfanaat. We werden bijzonder hartelijk ontvangen met lekkere koele flesjes water en bakken vol snoepjes.


Alles mochten we vragen, want een goede mullah heeft per slot van rekening overal een antwoord op. Wat me het meest trof was de wereldwijsheid van de mullah. Naast een fantastische hoeveelheid bijbelkennis, waar wij met ons hele gezelschap niet aan konden tippen, bleek hij uitstekend op de hoogte van de actuele situatie in de wereld, ook in Nederland. Op onze vraag over het twijfelachtige democratische gehalte van Iran vroeg hij ons of de 200 miljoen dollar steun van de VS aan de Iraanse oppositie soms ons idee was van democratie.  En hij vroeg of we deze vraag ook stelden aan koninkrijken in de nabije omgeving waar het democratisch gehalte door de heersende monarchen werd bepaald en niet door de stembus. Overigens, waarom was ons eigen koningshuis zo’n dikke maatjes met die heersende monarchen? Nee, zo hadden we het nog niet bekeken. Goed idee om onze koning Willem en zijn Maxima hier eens nader op te bevragen. Ik ben overigens benieuwd of we daar ook zo hartelijk en openminded zouden worden ontvangen.


©Dionne Delnoy

voor VPRO


Was jij al eens in Iran of wil je er nog 'n keer naartoe? Bekijk al onze rondreizen naar Iran.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page