top of page
Chehel Setun, Isfahan

Rondreizen Iran

Onze voorbeeldreizen

 

Reis vanaf 2 personen of met je eigen gezelschap, 100% op maat

Bekijk onderstaande voorbeeldreizen naar Iran en gebruik deze als inspiratie voor je eigen reis. We passen de reis geheel aan jouw reiswensen aan.

Naqsh-e Jahan Imam plein, Isfahan

Historie én hedendaagse cultuur van Iran 

Met o.a. :

* 2 volle dagen in Shiraz én Isfahan

* Excursie naar Bam,  oudste lemen stad

* Zoroastrisme in Yazd

Prijs v.a. € 1.680,- p.p. (bij 2 personen)

Masuleh, Noord-Iran

Iran Noord & Zuid

15 daagse rondreis

Cultuur én natuur

Met o.a. :

* Teheran, Tabriz, Shiraz en Isfahan

* Kaspische Zee en Alborz gebergte

* Persepolis en Naqsh en Rostam

Prijs v.a. € 1.590,- p.p. (bij 2 personen)

Naar de oorsprong van het Perzische Rijk

Met o.a. :

* Bezoek aan Bishapur en Firuzabad

* Teheran, Shiraz en Isfahan

* Op zoek naar de Qashqai nomaden

Prijs v.a. € 1.660,- p.p. (bij 2 personen)

Iran per trein

 Met de trein langs de highlights van Iran

Met o.a. :

* Ontspannen reizen met de trein

* Teheran, Yazd, Shira en Isfahan

* Mashhad, het shi'itische Mekka van Iran

Prijs v.a. € 1.550,- p.p. (bij 2 personen)

Rondje Iran

11 daagse rondreis

Kort maar krachtig

Met o.a. :

* Teheran, Shiraz, Yazd, Isfahan en Kashan

* Persepolis en Naqsh-e Rostam

* Tombe van Cyrus de Grote in Pasargade

Prijs v.a. € 1.995,- p.p. (bij 2 personen)

Hamadan, graf van Esther en Mordechai_edited_edited.jpg

Reis door het groene deel van Iran

Met o.a. :

* Masuleh, Ardabil, Sara'eyn en Hamadan

* Het kleurige Koerdische Sanandaj

* Kaspische Zee en Alborz gebergte

Prijs v.a. € 1.885,- p.p.  (bij 2 personen)

Chor Minor met de turkooisen doppen in Buchara.JPG

Over karavaanroutes en oude culturen

Met o.a. :

* Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

* Bezoek aan Heilige stad Mashhad

* Compleet programma én vrije tijd

Prijs v.a. € 2.495,- p.p. (bij 2 personen)

Nasr al Molk moskee Shiraz, Iran
UNESCO mudbrick city Bam, Iran
iran groep
Qajar dynastie Teheran
Naqsh-e Jahan Imam plein, Isfahan
chehel setun
Persepolis paardenhoofd, Iran
Bazaar in Shiraz

Waarom Iran?

Alhoewel Iran er in de media meestal niet goed vanaf komt, komen de reizigers die er wél naartoe gaan altijd vol enthousiaste verhalen thuis. Het land heeft dan ook heel veel te bieden. Indrukwekkende steden uit vervlogen beschavingen, schitterende moskeeën en mausolea,  sfeervolle theetuinen, karavanserais en bazaars. Bovenal de uitermate vriendelijke, gastvrije bevolking maken een reis door Iran tot een onvergetelijke ervaring.
 

Wanneer kun je het beste naar Iran reizen? 

Eigenlijk kun je het hele jaar door naar Iran reizen, maar de beste tijd voor 'n rondreis is het voor- en najaar. Dan zijn de temperaturen voor ons, West-Europeanen het meest aangenaam. De zomers zijn heet, maar het is 'n droge warmte waardoor je ook in de maanden juni, juli, augustus prima kunt rondreizen. De meeste regen valt tussen november en maart en in de winter sneeuwt het met name in het noorden. Een skivakantie behoort daarom ook tot de mogelijkheden. 

De hoogtepunten van Iran

Shiraz

Je zou denken dat we als eerste Teheran zouden noemen maar we gaan voor Shiraz als absoluut hoogtepunt. Deze stad in de zuidelijke   'Fars' provincie is modern maar omvat 'n grote variatie aan highlights uit alle tijdperken van het oude Perzische Rijk. In onze programma's adviseren we om standaard 3 nachten in Shiraz te verblijven omdat je dan op ontspannen wijze al deze highlights goed kunt bekijken. Naast een typische Perzische paleistuin, huisvest Shiraz de mausolea van de beroemde dichters Hafez en Saadi. De Nasr al Molk moskee uit de Qajardynastie is een must. De grote bazaar is authentiek en heeft het mooiste theehuis van de regio met de lekkerste thee en ook het beroemde 'Shirazi ijs': 'Faloodeh'. Shiraz is ook een goede uitvalsbasis om het nabijgelegen Persepolis te bezoeken en de rotsgraven van de oude Perzische heersers in Naqsh-e Rostam.  Ook de tombe van Cyrus de Grote in Pasargade ligt op de route. Voor wie nog verder de geschiedenis in wil duiken is een dagtrip naar Firuzabad en de opgravingen en rotsreliëfs  van Shapur I een aanrader. 

Isfahan

Bij een reis naar Iran wordt Isfahan altijd genoemd als te bezoeken optie. En terecht, want deze stad met zijn talrijke blauwe koepels, moskeeën en prachtige musea is zeker iets wat onze reizigers moeten zien. Deze stad is bijna niet uit te leggen en moet je zeker zelf beleven. Elke keer als we aankomen op het  Naqsh-e Jahan, oftewel het Plein van de Imam schieten woorden tekort. De grote Eram moskee, de Lotfolla moskee en het Ali Qapu paleis zijn aan dit enorme plein gelegen. Theehuizen, restaurantjes en ambachtelijke werkplaatsen omlijsten de winkelgalerijen. Ook de Iraniërs zelf houden van dit plein en bezoeken het graag voor uitstapjes of om heerlijk te picknicken op het grasveld naast de feestelijke en verkoelende fonteinen.

Naast het plein zijn gerenommeerde musea te bekijken zoals Chehel Setun, een oud paleis met schitterende muurschilderingen en natuurlijk ook een fraaie tuin met theehuis. 

Yazd

Wie Yazd zegt, zegt Zoroastrisme; de oude religie die alom werd beleden voordat de islam zijn intrede deed in Perzië. Yazd is nog steeds de plek waar de meeste Zoroastristische uitingen zijn te vinden zoals de tempel van het eeuwige vuur en de 'stille torens'. Dat zijn de hoge torens waar de nabestaanden de stoffelijke resten neerlegden. Tijdens een wandeling door de steegjes van de oude  stad ervaar je echt hoe het leven in deze woestijnstad was en nog steeds is.  De lemen straten en huizen zijn uniek in hun soort.  De Perzen moesten 4000 jaar geleden al oplossingen vinden om te kunnen overleven in de hete droge zomers. Vernuftige watersystemen ('qanats') en windvangers ('badgirs') zijn nu nog overal zichtbaar en voelbaar.  Ook bezoek je de plaatselijke sportschool waar de krachtsport 'zurganeh' wordt beoefend. Een unieke belevenis!

 

Kerman en Bam

In het oosten van Iran ligt de historische stad Kerman. We bezoeken deze stad omdat hij nog zo authentiek is. Niet alleen vanwege de enorme bazaar maar meer omdat we het als uitvalbasis gebruiken om de oudste lemen stad ter wereld 'Bam' te bezoeken. Deze unieke stad is door een aardbeving in 2003 bijna volledig vernietigd. Jarenlang is er zowel door Iraniërs maar ook door hulp uit andere landen gewerkt om de stad weer in zijn oude glorie te herstellen; een geslaagd project. Ook bezoeken we bij Kerman de oude soefimoskee in Mahan waar de heilige Shah Nematollah Vali jarenlang zijn residentie had. De soefistische sfeer proef je meteen als je de moskeetuin binnenkomt. 

Waarom Iran?
Beste reistijd
Highlights
Meer inspiratie voor je reis naar Iran
Iran YouTube.jpg
Blog.png
fotogalerij iran_edited.jpg

"We hebben een TOP vakantie gehad! Wat een geweldig land is Iran, wat een geweldige mensen! We hebben een rollercoaster aan ervaringen gehad en hebben nog wel even een paar weken nodig om alle indrukken te verwerken. TOP TOP TOP om op deze wijze op pad te gaan, met zo'n klein 'groepje' dat toch iets meer vrijheid geeft, en met onze eigen auto en chauffeur. We zijn mega enthousiast over de vakantie dus dankjulliewel!!!!!"

HM.W., M.V. & G.S. & P.W.

"We konden zorgeloos op reis en hoefden alleen maar te genieten van al het moois dat we tegenkwamen. En ja, we hebben ze ontmoet, die geweldige gastvrije Iraniërs die we in ons hart hebben gesloten."

J.H. & P.v.D.

Reviews van reizigers
bottom of page