top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Rondje Iran, 11 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01    Amsterdam - Teheran
Dag 02    Teheran - Shiraz
Dag 03    Shiraz
Dag 04    Shiraz - Persepolis - Shiraz
Dag 05    Shiraz - Pasargade - Yazd
Dag 06    Yazd
Dag 07    Yazd - Na'in - Isfahan
Dag 08    Isfahan
Dag 09    Isfahan - Kashan
Dag 10    Kashan - Teheran
Dag 11    Teheran - Amsterdam

• De Perzische steden Isfahan, Shiraz, Yazd, Kashan en Teheran in één reis
• Veel zien op ontspannen wijze

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Maak een mooie reis door dit kleurrijke land met zijn rijke culturele geschiedenis en bijzondere tradities. Alle hoogtepunten komen aan bod tijdens deze korte Iran reis. Ervaar de bijzondere geschiedenis van de Perzen in een wereld van turquoise mozaïeken, paleistuinen, leem- architectuur en poëzie. De ontmoetingen met de vele hartelijke Iraniërs zullen een onvergetelijke indruk achterlaten.

Dag 1    Amsterdam - Teheran
Met een comfortabele vlucht van Iran Air kom je aan het begin van de avond aan op de luchthaven van Teheran. Nadat je je bagage hebt gehaald en de grensformaliteiten achter de rug zijn, brengt een vertegenwoordiger van onze reisagent je naar je hotel in de stad. Onderweg passeer je het kleurig verlichte mausoleum van Ayatollah Khomeini.

Dag 2    Teheran - Shiraz
Na je eerste ontbijt in Iran vertrek je naar het centrum van de stad waar je meteen in de Iraanse stemming zult komen bij het Golestanpaleis, ofwel de 'rozentuin'. Hier zetelde onder meer de laatste sjah van de Qajar-dynastie, Nasr Al Din Shah. Na de lunch is het mogelijk de exorbitante juwelencollectie van de verschillende dynastieën bekijken in het juwelenmuseum. Aan het eind van de middag vlieg je met een binnenlandse vlucht naar het zuidelijk gelegen Shiraz, de stad van rozen, nachtegalen en poëzie.

Dag 3    Shiraz
Na je ontbijt is het mogelijk een aantal fraaie hoogtepunten van de stad te bekijken. Dit kun je doen onder leiding van een lokale Engelssprekende gids of op eigen gelegenheid. Het is een goed idee te beginnen met de altijd bloeiende paleistuin: Eramgarden. Ook een bezoek aan het mausoleum van een van Perzië's grootste dichters, Hafez, mag in de tour niet ontbreken. In het stadscentrum bezoek je de intieme, maar prachtig gedecoreerde Nasr al Molk moskee. De middag is in te vullen naar je eigen voorkeur.  Kies uit een van de vele opties die Shiraz biedt. Lees meer over Shiraz.

Dag 4    Shiraz – Persepolis - Shiraz
Een van de mooiste oudheidkundige sites van het Midden-Oosten is ongetwijfeld Persepolis. ‘De stad van de Perzen' die 500 jaar voor Christus is gesticht om volkeren van over de hele wereld in de gelegenheid te stellen de koningen te eren gedurende de nieuwjaarsvieringen van 'Nowruz'. Als je wilt kun je Persepolis ook onder leiding van een Engelssprekende gids bezoeken.
Aansluitend bezoek je Naqsh-e Rostam de uit rotsen gehouwen koningsgraven van onder meer Darius en Xerxes.

Dag 5    Shiraz - Yazd
Vandaag vroeg uit de veren want je gaat op weg naar Yazd. Onderweg zijn verschillende stops mogelijk. Te denken valt aan de tombe van Perzisch eerste koning Cyrus 1. Deze heerser heeft Perzie groot gemaakt en heeft de eerste 'verklaring van de rechten van de mens' opgesteld. Ook wordt het wellicht tijd om het picknickkleed uit te leggen op een koele plek in een van de vele Iraanse parken.
Aan het einde van de dag kom je aan in de vriendelijkste stad van Iran: Yazd.
Lees meer over bezienswaardigheden in Yazd.

Dag 6    Yazd
Yazd is een woestijnstad en heeft door de eeuwen altijd moeten vechten tegen droogte en hitte. Ingenieuze koeling- en watersystemen dateren van 3000 jaar geleden en functioneren tot op de dag van vandaag.
Met of zonder begeleiding van een gids wandel je door de eeuwenoude lemen straatjes van de binnenstad. Voordat de islam zijn intrede deed was de gehele Perzische bevolking aanhanger van het zoroastrisme. Er zijn nog veel gebruiken van deze 'vuuraanbidders' te vinden in Yazd. Zo zou je de 'stille torens' kunnen bezoeken, de plaats waar de overledenen naartoe werden gebracht. Of bekijk de tempel waar het eeuwige vuur van de Zoroasters brandt. Lees meer over het zoroastrisme. Proef de sfeer van deze relaxte stad en proef vooral ook de beroemdste koekjes van Iran in de 'sweetshop' van het fraaie stadscentrum. 

 

Dag 7    Yazd - Na'in - Isfahan
Je verlaat deze aangename stad op weg naar een volgend cultureel hoogstandje uit Iran: Isfahan. Voordat je daar aankomt breng je eerst een bezoek aan de tapijtstad Na’in. Hier zou je de lunch kunnen gebruiken en een kijkje kunnen nemen in het etnografisch museum dat een goed beeld geeft van de leefwijze en tradities van de bevolking in deze regio. Aan het eind van de middag kom je aan in de stad van de turquoise koepels, Isfahan. De stad van het gedicht 'De tuinman en de dood':

Dag 8    Isfahan
Isfahan heeft veel te bieden. Op de eerste plaats natuurlijk het grote stadsplein van Sjah Abbas met de hemelsblauwe koepels en minaretten van de Eram-moskee, en de kunstzinnige tegeltableaus van de Lotfolla moskee. Ook het 5 verdiepingen hoge Ali Qapu paleis van deze Sjah is een juweeltje van architectuur en decoratie.
In de middag, na bijvoorbeeld een heerlijke lunch in het Abassi hotel of thee in het uitbundig gedecoreerde Azedagan theehuis aan het plein, kun je een keuze maken uit het grote culturele aanbod van deze sprookjesachtige stad. Bezienswaardigheden in Isfahan.

Dag 9    Isfahan - Kashan
Vandaag heb je nog ruim de tijd om bijvoorbeeld de christelijke wijk Jolfa te bezoeken of om de oudste moskee van Isfahan, de Jameh Moskee in al zijn glorie te gaan bekijken. Na de lunch vertrek je naar de stad waar naar verluid de bijbelse 'drie wijzen' vandaan komen: Kashan. Op weg ernaartoe kun je je alvast voorbereiden op de vele cultureel historische hoogstandjes die je daar zult aantreffen.

Dag 10    Kashan  – Teheran
Je zou de ochtend kunnen beginnen met een wandeling vanaf de oude lemen stadswallen. Deze wallen dienden als bescherming voor het Seljuk fort dat sultan Malik Sjah hier liet bouwen in de 11e eeuw. Hierachter ligt een soort lemen piramide die in de oudheid werd gebruikt als koelhuis. Kashan was tot ver na de periode van de Zijderoute een belangrijk knooppunt van handel. Dit is nog duidelijk te zien aan het oude stadscentrum waar een aantal prachtige stijlvolle handelshuizen is gebouwd. Tabatabei uit de 18e eeuw is met zijn eindeloze spiegelmuren, uitgesneden reliëfs en glas in lood het meest fraaie exemplaar uit de Qajarperiode. De mooie paleistuin 'Bagh-e Fin’ mag je zeker ook niet overslaan. Een frisse kleurige oase in het droge, zanderige Kashan.
Na de lunch rijd je door naar waar je je rondreis bent begonnen: Teheran, waar je je laatste Iraanse avond zou  kunnen doorbrengen in een traditioneel restaurant in de stad. 

Dag 11    Teheran - Amsterdam
Met je koffer volgepakt met nieuwe ervaringen en heel veel souvenirs word je vroeg in de ochtend naar de luchthaven gebracht. Tegen de middag arriveer je op Schiphol.

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Iran en lees onze reisblogs.Saffraan Reizen organiseert ook:

- een 15 daagse rondreis naar Iran

- een 15 daagse Perzië rondreis naar het klassieke Iran

- een 15 daagse rondreis naar het noorden van Iran

- Iran per trein, een 12 daagse rondreis naar Iran

- Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

- Iran Noord én Zuid, cultuur én natuur, 15 daagse rondreis

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page