top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Iran 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01    Amsterdam - Teheran
Dag 02    Teheran
Dag 03    Teheran - Shiraz per nachttrein
Dag 04    Shiraz
Dag 05    Persepolis
Dag 06    Shiraz - Neyriz - Kerman
Dag 07    Mahan - Bam
Dag 08    Kerman - Yazd
Dag 09    Yazd
Dag 10    Yazd - Naïn - Isfahan
Dag 11    Isfahan
Dag 12    Isfahan
Dag 13    Isfahan - Kashan
Dag 14    Kashan - Qom -Teheran
Dag 15    Teheran - Amsterdam

• Excursie naar Persepolis en Naqsh-e Rostam
• Lemen citadel van Bam
• 2 volle dagen Isfahan
• Stadswandeling in lemen binnenstad van Yazd
• Paleistuinen van Eram, Bagh-e Fin en Golestan
• Religieuze stadshart van Qom

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Iran YouTube2.jpg

Klik op de foto voor onze reisimpressie.

 
Het oude Perzië en het moderne Iran, beide spraakmakend in hun eigen tijd. De Pers oftewel de Iraniër is echter door de eeuwen heen steeds hetzelfde gebleven; gastvrij, vriendelijk, vrolijk en trots op al het moois dat zijn land heeft voortgebracht. Tal van kunstschatten komen voorbij tijdens onze rondreis door dit fascinerende gebied; het mondaine Teheran, het dichterlijke Shiraz, de eeuwenoude schoonheid van Persepolis, het droge woestijnleven in Yazd, en natuurlijk het sprookjesachtige Isfahan.  Ervaar het allemaal zelf op deze mooie gevarieerde reis. 

Dag 1    Amsterdam - Teheran
Met Iran Air vlieg je naar Teheran. In de loop van de avond zul je op Khomeini Airport landen. Welkom in het oude Perzië, het moderne Iran.

Dag 2    Teheran
In de ochtend maak je een tour door de stad. Om even te acclimatiseren begin je in het noorden van de stad. Je wandelt in een parkachtige omgeving langs een aantal buitenverblijven van de Shah om vervolgens de weelderige kroonjuwelen van de oude Shah dynastieën te bekijken. Bezienswaardigheden in Teheran.

Dag 3    Teheran - Shiraz
In de ochtend bezoek je enkele van de culturele erfstukken van de stad zoals het Golestanpaleis; de paradijstuin van de populaire Nasr Al Din Shah. Ook bekijk je het Nationaal Museum waar je een goed overzicht zult krijgen van de culturele rijkdom van het land.
In de loop van de middag word je naar het treinstation gebracht voor de comfortabele nachttrein die je naar Shiraz zal rijden. Reis je liever met een binnenlandse vlucht naar Shiraz geef dit dan aan op je boekingsformulier, dan regelen we een binnenlandse vlucht voor je.

Dag 4    Shiraz
Je verblijft drie nachten in Shiraz, de stad van rozen, poëzie en nachtegalen. Tijdens de stadstour zul je zien dat het deze titel eer aandoet. Je  bezoekt onder meer de paradijselijke paleistuin; Eramgarden. Bij het schitterende graf van de dichter Hafez zul je de poëtische kant van de Iraniërs zeker ervaren. In de oude binnenstad van Shiraz bekijk je een van de mooiste moskeeën uit de Safavidentijd en loop je via de kleurrijke bazaar naar Shiraz’ mooiste theehuis: 'Sharzade'.
In de middag maak je een keuze uit de talrijke bezienswaardigheden die deze aangename stad rijk is. Lees meer over Shiraz.

Dag 5    Persepolis
Er wordt een hele dag uitgetrokken voor een uitstapje naar Persepolis, de indrukwekkende ruïne van bouwwerken waar koning Darius I in 500 voor Chr. al mee begon.  Persepolis werd gebouwd om 'Nowrouz', het Perzische Nieuwjaar, te vieren. Volkeren uit de wijde omtrek bezochten deze plaats en brachten geschenken mee voor de zittende vorsten. Dit is nog steeds goed te zien in de talrijke schitterende reliëfs die de ruïnestad telt. Na de lunch bezoek je de imposante uit rotsen gehouwen koningsgraven van Naqsh-e Rostam. 

Dag 6    Shiraz - Neyriz - Kerman
Vandaag reis je naar Kerman in het oosten van het land. Een lange, maar mooie reis door het ruige berglandschap. In Neyriz bezoek je een van de oudste moskeeën en zou je kunnen picknicken op een mooie locatie.

Dag 7    Excursie naar Mahan en Bam
Vanuit Kerman rijd je naar het kleine stadje Mahan waar je ook het authentieke mausoleum en de rijkgedecoreerde gebedsruimte van de soefi Shah Nematollah-e Vali kunt bekijken. Vanaf de minaretten heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Daarna rijden we door naar de lemen stad Bam. We herinneren ons Bam nog van de aardbeving in 2003 waarbij ruim 23.000 mensen omkwamen en de lemen stad voor een groot deel werd vernietigd. De afgelopen jaren is er hard gewekt om de oude stad te laten herleven en de citadel te herstellen. De restauraties zijn nog niet geheel afgerond maar de stad is weer te bezoeken .

Wellicht is er nog voldoende tijd om aan het einde van de middag de bazaar van Kerman te bezoeken.

Dag 8    Kerman - Yazd
Vandaag rijd je door de eindeloze pistachegaarden van Rafsanjan en bezoek je voor aankomst in Yazd de 'torens der stilte', de plaats waar de zoroasters afscheid namen van hun overledenen. Lees meer over het zoroastrisme. Aan het einde van de middag kom je aan in het hotel in Yazd.

Dag 9    Yazd
Deze aangename woestijnstad is om meerdere redenen bijzonder. Tot de 7e eeuw was het zoroastrisme de staatsreligie van het oude Perzië en Yazd was een van de religieuze bolwerken. Je zult de tempel waar het 'eeuwige vuur' naar verluid al 1500 jaar brandt zeker bezoeken.

Ondanks het droge en dorre woestijnklimaat heeft men in Yazd door de eeuwen heen kunnen overleven door slimme koel- en watersystemen. De talrijke 'windtorens' en de eeuwenoude qanats, sommigen zijn 3000 jaar oud,  zijn ook nu nog te bekijken. Tijdens je ochtendwandeling door het oude lemen centrum van de stad zul je er heel wat tegenkomen!
Aan het begin van de avond bestaat de mogelijkheid de sportschool te bezoeken om een training van de Iraanse krachtsport 'zurganeh' bij te wonen. Ongetwijfeld een unieke ervaring. 

In Yazd kun je deelnemen aan een workshop 'fesenjan bereiden'. Fesenjan is een traditioneel Iraans gerecht dat onder meer bestaat uit kip, granaatappel en walnoot. Lees meer over bezienswaardigheden in Yazd.

 
Dag 10    Naïn - Isfahan
In het stadje Naïn bekijk je een van de oudste moskeeën in Iran; de Vrijdagmoskee uit de 10e eeuw. Je kunt lunchen op een aangename picknickplaats of in het staatsrestaurant van Naïn. Aan het eind van de middag kom je aan in Isfahan; voor velen een hoogtepunt van de reis.

Dag 11    Isfahan
Vandaag  en morgen heb je  alle tijd om de kunstschatten van Isfahan uitgebreid te bekijken. Zowel op dag 11 als op dag 12 bieden we een begeleid ochtendprogramma aan waarbij je, al dan niet met een gids, een aantal highlights gaat bekijken. Je kunt dit programma uiteraard ook naar eigen inzicht invullen.
Op de eerste ochtend bezoek je uiteraard het majestueuze plein van Sjah Abbas waar zijn Ali Qapu paleis en de immense Imam moskee staan te pronken. Ook bekijk je de Lotfollah moskee die Sjah Abbas voor zijn vrouwelijke familieleden liet bouwen.
De middag is vrij te besteden. Maak een wandeling langs de bruggen van Isfahan of bezoek Museum Chehel Setun met zijn safavidische muurschilderingen uit de 16e eeuw. Struinen in de bazaar, tapijtwinkels, koperslagerijen, miniatuur workshops, relaxen in het Abassi Hotel met haar mooie interieur en tuin...

Dag 12    Isfahan
Ook deze ochtend wordt er voor de liefhebbers een gezamenlijk programma aangeboden onder leiding van een lokale gids (indien gewenst). je bezoekt de Armeense wijk met de 17e eeuwse Vank Kathedraal die rijkelijk is versierd met christelijke muurschilderingen. Ook zie je de oudste moskee van Isfahan, de kolossale 'Jameh mosque'. Onderweg passeer je een  aantal van de historische  bruggen die Isfahan rijk is. De middag is wederom vrij te besteden
Lees meer over bezienswaardigheden in Isfahan.

Dag 13    Isfahan –  Kashan
In de ochtend rijd je naar Kashan en heb je de tijd om je ervaringen van de afgelopen dagen te laten bezinken. Rond de middag kom je aan bij de lemen stadswallen van Kashan. Je wandelt naar Khan Tabatabiyeh, een historisch koopmanshuis uit de 19e eeuw. Nadat je bent ingecheckt in je hotel in Kashan kun je een wandeling maken naar de Bagh-e Fin, de koninklijke tuinen met hun kabbelende fonteinen, mooie planten, gedecoreerde plafonds en blauwbetegelde badhuis. 

Dag 14    Kashan - Qom - Teheran
Vanuit Kashan rijd je naar de heilige stad Qom. Heilig omdat dit het theologische centrum van het land is en de plaats waar Khomeini zetelde. Maar ook vanwege het mausoleum van Fatima Masumeh, de zuster van de vierde Imam. Je mag dit heiligdom uiteraard alleen betreden als je gepast gekleed bent.
Vlak voordat je Teheran binnenrijdt bekijk je het laatste mausoleum van de reis; het moderne heiligdom van ayatollah Khomeini.

Dag 15    Teheran - Amsterdam
In de vroege ochtend pak je je koffers vol mooie reiservaringen in en vlieg je terug naar Amsterdam.


 

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Iran en lees onze reisblogs.
 

Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 15 daagse Perzië rondreis naar het klassieke Iran
- een 15 daagse rondreis naar het noorden van Iran
- Rondje Iran, een 11 daagse rondreis naar Iran
- Iran per trein, een 12 daagse rondreis naar Iran
-'Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.
 

bottom of page