top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Perzië, reis naar het hart van Iran 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Amsterdam - Teheran
Dag 02    Teheran - Ahwaz
Dag 03    Ahwaz - Shush
Dag 04    Ahwaz - Yasuj
Dag 05    Yasuj - Kazerun
Dag 06    Kazerun - Shiraz
Dag 07    Shiraz
Dag 08    Shiraz - Persepolis - Naqsh-e Rostam - Shiraz
Dag 09    Shiraz - Pasargade - Yazd
Dag 10    Yazd
Dag 11    Yazd - Naïn - Isfahan
Dag 12     Isfahan
Dag 13     Isfahan
Dag 14     Isfahan - Teheran
Dag 15     Teheran - Amsterdam

• Elamitische rijk van Shush
• De piramide van Chogha Zanbil
• Dagexcursie naar Persepolis en Naqsh-e Rostam
• 2 volle dagen Isfahan
• Stadswandeling in lemen binnenstad van Yazd
• Paleisruïnes van Sassanidische koningen
• Qashqai nomaden
• Paleistuinen van Eram en Golestan
• Pasargade

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Het oude Perzië wordt wel beschouwd als de bakermat van de beschaving. Deze reis voert langs een aantal cultuurhistorische erfstukken van duizenden jaren geleden. Het historische Shush of Susa Usa en de piramide van Chogha Zanbil zijn twee voorbeelden van erfstukken die je tijdens de reis zult aandoen. Menig Perzische koning had zijn residentie in de plaatsen die je bezoekt tijdens de Perzië reis. Een aantal van hun indrukwekkende monumenten zijn nog te zien in Persepolis, maar ook Bishapur en Kazerun zijn toonbeelden van antieke decoraties en architectuur. Het dorre woestijnlandschap waar, dankzij ingenieuze lucht- en watersystemen al duizenden jaren leven is, maakt  langzaamaan plaats voor het blauw en de turquoise koepels van de sprookjesstad Isfahan.
Je gaat op zoek naar de Qashqai nomaden in hun primitieve leefomgeving, maar je komt ook overal waar je gaat de moderne, uitermate vriendelijke Iraniër tegen.Dag 1    Amsterdam - Teheran
Met Iran Air vlieg je naar Teheran. Eenmaal geland ontmoet je al snel onze reisagent die je  naar je hotel in het centrum van Teheran zal brengen. 

Dag 2    Teheran
Na je eerste Iraanse ontbijt bezoek je het Golestanpaleis, ofwel de 'rozentuin' van Nasser al Din Shah, de laatste Shah van de Qajardynastie. Na een lunch in de binnenstad bekijk je de enorme collectie Perzische kroonjuwelen die veilig opgeborgen liggen in een goed bewaakt bankgebouw. In de avond is er 'n binnenlandse vlucht naar Ahwaz.

Dag 3    Ahwaz - Shush 
Shush (Susa) was de hoofdstad van het Elamitische rijk en daarmee één van de oudste nederzettingen in de regio. Er zijn sporen van bewoning gevonden van 7000 jaar geleden. Susa wordt al genoemd in de Thora.  Esther is er koningin geweest en voorkwam een genocide op het joodse volk. Je bezoekt de tombe van Daniël en Chogha Zanbil, dat in 1250 jr voor Chr. is gebouwd als heilige stad van het Elamitische koninkrijk.

Dag 4    Ahwaz - Yasuj
Vandaag is een reisdag. Je wordt naar het in het Zagrosgebergte gelegen Yasuj gereden. Natuurlijk wordt er  onderweg gestopt om de mooie landelijke omgeving te fotograferen en lekker te lunchen.

Dag 5    Yasuj - Kazerun
Op weg naar Kazerun ga je op zoek naar de Qashqai nomaden om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van deze nomaden. Omdat ze steeds verkassen blijft het een verrassing waar je ze exact zult ontmoeten.
In de middag bezoek je de imposante rotsreliefs van koning Shapur I over zijn triomf op Rome. In Kazerun overnacht je in een eenvoudig hotel.
Lees meer over de Qashqai nomaden.

Dag 7    Shiraz  stadstour
Tijdens de kennismaking met Shiraz bekijk je Eram Garden; een paleistuin uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Eram betekent 'hemel', een uitstekende benaming voor deze tuin. Ook bezoek je het mausoleum van de Perzische dichter Hafez, die hier in 1389 is gestorven maar wiens gedichten tot op de dag van vandaag overal rond zijn graf worden gedeclameerd. Vervolgens ga je te voet naar de historische binnenstad van Shiraz en bekijkt de intieme en prachtig gedecoreerde Nasr al Molk Moskee uit de Qajar tijd. Je kunt lunchen in misschien wel het mooiste theehuis van Shiraz: Sharzeh.
De middag is vrij te besteden. Er is genoeg te zien in Shiraz.
Lees meer over bezienswaardigheden in Shiraz.

Dag 8    Shiraz – Persepolis – Naqsh-e Rostam - Shiraz
Een absolute must bij een bezoek aan Iran is de site Persepolis.  Een klein uurtje rijden van Shiraz ligt deze bijzondere stad, gebouwd door de nazaten van Cyrus I; Darius II en zijn zoon Xerxes.
Er is voldoende tijd om de hele site goed te bekijken. In de nabijgelegen tuin kun je lunchen.
In de middag bezoek je Naqsh-e Rostam, de uit rotsen uitgehouwen pronkgraven van de oude Perzische koningen.


Dag 9    Shiraz - Pasargade - Yazd
Je verlaat Shiraz en rijd naar de woestijnstad Yazd. Onderweg bezoek je het werelderfgoed Pasargade, waar de tombe van het eerste Perzische staatshoofd Cyrus I te vinden is. Aan het eind van de middag arriveer je in Yazd. Voordat je incheckt in je hotel bekijk je eerst de ‘stille torens’, de getuigen van de overlijdensrituelen van de zoroasters. 

Dag 10    Yazd
Je begint je ontdekkingstocht door Yazd met een stadswandeling door het zeer oude stadscentrum. De mengelmoes aan kleine straatjes met authentieke lemen behuizing wordt tot op vandaag bewoond. Je komt  niet alleen authentieke huizen tegen, maar ook de statige 'vrijdagmoskee'. Yazd is naast woestijnstad ook bekend om zijn zoroastristische  geschiedenis.  Samen met je chauffeur bezoek je de 'stille torens';  de stille getuigen van de begrafenisrituelen die tot 60 jaar geleden nog werden toegepast in Yazd. Vervolgens rijd je naar de tempel met  het  'het eeuwige vuur'. Lees meer over het zoroastrisme.
In de avond is gelegenheid de sportschool te bezoeken waar je een 'zurganeh' training kunt bijwonen. Een traditionele krachtsport  die alleen door mannen wordt uitgeoefend. Vrouwen mogen er wél naar kijken.

Dag 11    Yazd - Naïn - Isfahan
Tijd om het droge woestijnklimaat weer te verlaten en plaats te maken voor de betoverende stad Isfahan. Onderweg stop je in Naïn voor een bezoek aan een van de oudste moskeeën van het land. Om de hoek van de moskee ligt een lemen nederzetting die je uiteraard ook even bekijkt. Na de lunch rijd je verder op weg naar de ‘halve wereld’: Isfahan.

Dag 12 en 13    Isfahan
In de ochtend wordt een programma aangeboden waarbij je, al dan niet onder leiding van een gids, een aantal highlights  kunt bezoeken. Zo bekijk je op dag 12 het grote plein met het prachtige Ali Qapu Paleis, de Imam Moskee en de Lotfollah Moskee. De middag is vrij.
Lees meer over bezienswaardigheden en excursies in Isfahan.

Op dag 13 ga je in de ochtend  naar de oudste moskee van de stad, de Vrijdagmoskee. Ook doe je de christelijke wijk Jolfa aan met de Vank Kathedraal en de Bethlehemkerk. Op de weg terug naar het stadscentrum bezoek je de indrukwekkende begraafplaats waar martelaren uit de Iran - Irak oorlog  (1980 -  1988) hun laatste rustplaats hebben gevonden.
De middag is vrij te besteden, en ook in Isfahan zul je je zeker niet vervelen.

Dag 14    Isfahan - Teheran
Met een binnenlandse vlucht vlieg je terug naar Teheran. Afhankelijk van de vluchttijden kun je in Teheran nog één of meerdere musea bezoeken. Of wellicht wil je nog even struinen in de bazaar om de laatste souvenirs in te slaan.

Dag 15    Teheran - Amsterdam rechtstreekse vlucht met Iran Air
Vandaag vlieg je terug naar Amsterdam waar je in de vroege ochtend zult aankomen.
Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Iran en lees onze reisblogs.


Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 15 daagse rondreis naar Iran
- een 15 daagse rondreis naar het noorden van Iran
- Rondje Iran, een 11 daagse rondreis naar Iran
- Iran per trein, een 12 daagse rondreis naar Iran

- Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan
- Iran Noord én Zuid, cultuur én natuur, 15 daagse groepsrondreis
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.


  

bottom of page