top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Iran Noord én Zuid, cultuur én natuur 15 daagse rondreis

Programma

Dag 01   
Amsterdam - Teheran
Dag 02    Teheran - Lahijan - Bandar-e Anzali
Dag 03    Bandar-e Anzali
Dag 04    Bandar-e Anzali - Fuman - Masuleh - Sara'eyn
Dag 05    Sara'eyn - Tabriz
Dag 06    Tabriz
Dag 07    Tabriz - Shiraz
Dag 08    Shiraz
Dag 09    Excursie naar Persepolis en Naqsh-e Rostam
Dag 10    Shiraz - Isfahan
Dag 11    Isfahan
Dag 12    Isfahan
Dag 13    Isfahan - Kashan
Dag 14    Kashan - Teheran
Dag 15    Teheran - Amsterdam

 

• Cultuur én natuur
• Boottochtje Anzali Lagune bij de Kaspische Zee
• Tabriz en Persepolis
• 2 volle dagen Isfahan
• Reizen met je eigen gezelschap

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

 


Het Perzische Rijk was ooit onmetelijk groot. Het huidige Iran heeft in de loop der eeuwen nogal wat grondgebied ingeleverd maar is nog steeds zo groot als half Europa. Geen wonder dat er zoveel variatie is in landschap, cultuur en historisch erfgoed. Deze 15 daagse rondreis heeft een balans gevonden tussen de rijke verscheidenheid in de natuur én de cultuurhistorische erfstukken van de beroemde steden.  In het noorden zie je het vruchtbare Alborzgebergte en de rijst- en theevelden langs de Kaspische Zee. In het zuiden zie je de woestijn- en steppegebieden. Het dorre woestijnlandschap waar dankzij ingenieuze lucht- en watersystemen al duizenden jaren leven is. Het oude Perzië wordt wel beschouwd als de bakermat van de beschaving. Het dichterlijke Shiraz, de eeuwenoude schoonheid van Persepolis,  het mondaine Teheran, en natuurlijk het sprookjesachtige Isfahan. Alles komt voorbij in deze reis.  En overal kom je de gastvrije en vriendelijke Iraniër tegen die ongetwijfeld bij zal dragen aan een voor jou onvergetelijke reis.


Dag 1    Amsterdam - Teheran

Je vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Welkom in het  oude Perzië ofwel het moderne Iran.  Op de internationale luchthaven staat je chauffeur voor je klaar om je naar het hotel in de binnenstad van Teheran te brengen.  

Dag 2    Teheran - Lahijan - Bandar-e Anzali (door het  Alborz gebergte langs rijst en theeplantages)     
Je verlaat het drukke stadsgewoel van Teheran en rijdt meteen de landelijke provincie Gilan in op weg naar de Kaspische Zee. Voordat je daar aankomt rijd je dwars door het Alborzgebergte. Ongetwijfeld zul je ook de hoogste berg van Iran zien: de Damarvand. Dit gebied is populair bij de Iraniërs die hier in de zomer komen genieten van de koelte, en in de winter van de sneeuw.
Tussen de zanderige kust van de Kaspische Zee en het ruige Alborzgebergte toont Iran zich in al haar diversiteit; zee, zand, landelijke weide- en bosgebieden. De vruchtbare grond, het milde klimaat en de verse waterbronnen maakten het gebied rond Lahijan eens tot de grootste theeproducent van Iran. De theeplantages herinneren je hieraan. Flaneren aan de boulevard langs de Kaspische Zee. Voor de liefhebbers staat er vandaag verse vis op het menu!

Dag 3    Bandar-e Anzali, boottocht Anzali Lagoon
Een dagje bijkomen aan de Kaspische zee. Om volop te genieten van het buitenleven en de natuur pak je de boot om de Anzali Lagune op te varen. Een biotoop van planten en vogels. Er is voldoende tijd om te wandelen langs de Kaspische zee en het havengebied te bekijken.

Dag 4    Bandar-e Anzali - Fuman - Masuleh - Sara'eyn
Langs de prachtige kuststrook rijd je in rustig tempo naar Sara'eyn.  De eerste stop maak je in Fuman. Bij het theedrinken moet je niet vergeten de lokale walnootkoekjes te proeven.
Ook kun je het pittoreske bergdorp Masuleh bezoeken dat bekend is om haar unieke architectuur. Aan het eind van de middag arriveer je in het 'Spa' van Noord-Iran: Sara'eyn.

 

Iran Masouleh Saffraan Reizen


Dag 5    Via de warmwaterbronnen van Sara'eyn naar Tabriz
Voordat je doorrijdt naar de westelijk gelegen stad Tabriz bezoek je de  medicinale waterbronnen en het natuurgebied rond Sara'eyn. Als er voldoende tijd is kun je ook een bezoek brengen aan Kandovan. Dit  dorp ten zuiden van Tabriz doet met zijn langgerekte tufstenen vormen denken aan  het Turkse Cappadocië.

Dag 6    Tabriz stadstour
Tabriz is altijd een voorname stad geweest omdat het aan de belangrijkste oude handelsroutes lag.  Er is veel te zien en je zult al je tijd dan ook nodig hebben om al het moois te gaan bekijken.
Al in de 8e eeuw was Tabriz een belangrijk knooppunt op de noordelijke Zijderoute richting het Turkse Trabzon aan de Zwarte Zee. In de 13e eeuw werd het de hofstad van de toenmalige Shah Ghazan Khan. Strategisch gezien lag Tabriz in een kwetsbaar gebied en later is de hoofdstad dan ook verplaatst (via Qazvin) naar Isfahan. In de stad vind je enkele historische en culturele musea, talloze moskeeën, kerken en veel historische architectuur. De blauwe moskee van Tabriz is wellicht de belangrijkste moskee van de regio en die zul je dan ook zeker gaan bekijken.
Verder staat de stad bekend om zijn bazaars. De bazaar van Tabriz is de grootste en één van de mooiste van het land.  Naast de handelswaar vind je er moskeeën, veilinghuizen en talloze ambachten. In 2010 is de bazaar toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Voordat je gaat slapen kun je je te goed doen aan een regionale kebab of aan een van de verrukkelijke stoofpotjes.

Dag 7    Per binnenlandse vlucht naar Shiraz
Vandaag verlaat je Noord-Iran en neem je een binnenlandse vlucht die je naar het zuidelijk gelegen Shiraz zal brengen. De stad van rozen, poëzie en nachtegalen. Hier blijf je drie nachten.

Dag 8    Shiraz stadstour
Tijdens de stadstour zul je zien dat Shiraz haar poëtische status eer aandoet.  Je bezoekt onder meer de botanische paleistuin Eram Garden en ervaart de poëtische kant van de Iraniërs bij het schitterende graf van de dichter Hafez. In de oude binnenstad van Shiraz bekijk je een van de mooiste moskeeën uit de Safavidentijd en vandaaruit loop je gemakkelijk via de kleurrijke bazaar naar Shiraz’s mooiste theehuis: Sharzade.
Maak voor de middag een keuze uit de talrijke bezienswaardigheden die deze aangename stad rijk is.  Lees meer over Shiraz.

 

 

Dag 9    Shiraz - Persepolis - Naqsh-e Rostam - Shiraz
Er wordt een hele dag uitgetrokken voor een uitstapje naar Persepolis; de indrukwekkende ruïne van bouwwerken waar koning Darius reeds in 500 voor Chr.  mee begon.  Persepolis werd gebouwd om 'Nowrouz', het Perzische Nieuwjaar, te vieren. Volkeren uit de wijde omtrek bezochten deze plaats en brachten geschenken mee voor de zittende vorsten. Dit is nog steeds goed te zien in de talrijke schitterende reliëfs die de ruïnestad telt. Na de lunch bezoek je de imposante, uit rotsen gehouwen koningsgraven van Naqsh-e Rostam.

Dag 10    Shiraz - Isfahan
Je legt vandaag een lange, maar mooie route af die je naar het noordelijker gelegen Isfahan zal brengen. Onderweg maak je stops in de kleine dorpen en geniet je van de mooie panorama‘s die het Zagrosgebergte biedt. In het begin van de avond kom je aan in de betoverende stad Isfahan.

Dag 11    Isfahan
Vandaag en morgen is er alle tijd om de kunstschatten van Isfahan uitgebreid te bekijken.
Op de eerste ochtend bezoek je uiteraard het majestueuze plein van Sjah Abbas met zijn Ali Qapu paleis, de immense Imam moskee en de Lotfollah moskee die hij voor zijn vrouwelijke familieleden liet bouwen.
Isfahan heeft veel te bieden. Bekijk hier de sites en musea  van Isfahan  en maak een keuze uit  de bezienswaardigheden die passen in jouw interessegebied. De middag is vrij te besteden.

Dag 12    Isfahan
Deze dag bezoek je de Armeense wijk 'Jolfa' met de 17e eeuwse Vank kathedraal die rijkelijk is versierd met christelijke muurschilderingen. Ook bekijk je de oudste moskee van Isfahan: de kolossale 'Jameh mosque'. Onderweg passeer je een  aantal van de historische  bruggen die Isfahan rijk is.

Dag 13    Isfahan - Kashan, bezoek Tabatabei en Bagh-e Fin
In de ochtend rijd je naar Kashan. Rond het middaguur kom je aan bij de oude lemen stadswallen van Kashan. Vandaaruit wandel je naar Khan Tabatabei, een historisch koopmanshuis uit de 19e eeuw. Ook kun je vandaag nog de Bagh-e Fin tuin bezoeken,  de koninklijke tuinen met hun kabbelende fonteinen, mooie planten, gedecoreerde plafonds en blauwbetegelde badhuis. 

Dag 14    Kashan, bezoek hammam en bazaar. Naar Teheran
In de ochtend is er nog voldoende tijd om de fraaie bazaar en hammam van Kashan te bekijken. Tegen lunchtijd of vlak daarna rijd je richting Teheran. Je kunt ervoor kiezen om naar de stad zelf terug te rijden of je eindigt je reis in een comfortabel  hotel vlakbij de luchthaven. 

Dag 15    Teheran - Amsterdam
In de vroege ochtend pak je je koffer vol mooie reiservaringen in en vlieg je terug naar Amsterdam.

 

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Iran en lees onze reisblogs.

Saffraan Reizen organiseert ook:
- een 15 daagse rondreis naar Iran
- een 15 daagse Perzië rondreis naar het klassieke Iran
- een 15 daagse rondreis naar het noorden van Iran
- Rondje Iran, een 11 daagse rondreis naar Iran
- Iran per trein, een 12 daagse rondreis naar Iran

-Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan
En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page