top of page

Iran Noord 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Amsterdam - Teheran 
Dag 02   
Teheran - Lahijan - Bandar-e Anzali
Dag 03    Bandar-e Anzali - Masuleh  
Dag 04    Bandar-e Anzali - Fuman - Sara'eyn
Dag 05    Sara'eyn - Ardabil - Sara'eyn
Dag 06    Sara'eyn - Tabriz
Dag 07    Tabriz 
Dag 08   
Tabriz – Takht-e Suleiman - Takab                         
Dag 09   
Takab - Sanandaj
Dag 10    Sanandaj
Dag 11    Sanandaj - Hamadan
Dag 12    Hamadan
Dag 13    Hamadan
Dag 14    Hamadan - Teheran
Dag 15   Teheran - Amsterdam

• 'Holy place' Ardabil
• Oude hoofdstad Tabriz
• Troon van Salomon bij Takab
• Het kleurige, Koerdische Sanadaj
• De legendarische oorden rond Hamadan
• Het 'spa' van Noord-Iran: Sara'eyn
• landelijke route door het Alborzgebergte
• Via de theeplantages naar de Kaspische Zee

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Iran is 44 maal groter dan Nederland. Eigenlijk ruim de helft van Europa. Dat regio's onderling sterk verschillen is daarom niet vreemd. Het hete zanderige zuiden vormt een wereld van verschil met het koelere groene noorden van het land. Bij de Iran Noord reis ligt de nadruk, naast de historische steden, op de natuurlijke omgeving. We doelen hiermee zowel op de imposante bergketens van het Alborzgebergte met de Damarvand als topper, maar ook op de vruchtbare kuststrook langs de Kaspische Zee en het groene akkerland rond Ardabil, Tabriz en Sanandaj. Het noorden heeft net als het zuiden een rijke geschiedenis. Tabriz als oude hoofdstad van het Perzische rijk met zijn blauwe moskee en historische sites, maar ook Sanandaj met zijn befaamde mausolea, en Hamadan de oudste Iraanse stad. Op cultureel gebied vinden we in het noorden de Koerdische stammen die uitblinken in kleur en traditie.  
Wat er ook voor culturele en landschappelijke verschillen mogen zijn, de warme gastvrije Iraniër vind je in het hele land!

Dag 1    Amsterdam - Teheran  

Je vliegt met Iran Air naar de hoofdstad Teheran. Op de luchthaven staat je chauffeur op je te wachten die je naar het hotel zal brengen. 
          
Dag 2    Teheran - Lahijan - Bandar-e Anzali     
Je verlaat het stadsgewoel van Teheran en rijdt meteen de landelijke provincie Mazandaran in op weg naar de Kaspische Zee. Voordat je daar aankomt rijd je dwars door het Alborzgebergte. Tussen de zanderige kust van de Kaspische Zee en dit ruige gebergte toont Iran zich in al haar diversiteit; zee, zand, landelijke weide- en bosgebieden. De vruchtbare grond, het milde klimaat en de verse waterbronnen maakten het gebied rond Lahijan tot de grootste theeproducent van Iran. De theeplantages herinneren ons hieraan. Ongetwijfeld zul je ook de hoogste berg van Iran zien: de Damarvand. Dit gebied is populair bij de Iraniërs die hier in de zomer komen genieten van de koelte en in de winter van de sneeuw.
Flaneren aan de boulevard langs de Kaspische Zee. Voor de liefhebbers staat vandaag verse vis op het menu!

Dag 3     Bandar-e Anzali
Vandaag ben je in de gelegenheid om het bergdorp Masuleh te bezoeken dat bekend is om haar unieke architectuur.  Blijf je liever aan de Kaspische zee dan kan dat ook. Bekijk de vissershaven of maak een mooie wandeling in de landelijke  omgeving.

Dag 4    Bandar-e Anzali - Fuman - Sara'eyn   (270 km.)    
Langs de prachtige kuststrook rijd je in rustig tempo naar Sara'eyn.  De eerste stop maak je in Fuman. Bij het theedrinken moet je niet vergeten de lokale walnootkoekjes te proeven.
De regio van Ardabil is gezegend met een prachtige natuur en mooie sites. Aan het eind van de middag kom je aan in het 'Spa' van Noord Iran: Sara'eyn.

Dag 5    Sara'eyn - Ardabil
De hele dag vrij om naar eigen interesse in te vullen. Je kunt ervoor kiezen om te gaan wandelen in het mooie glooiende landschap rond Ardabil of rond het meer van Shorabil. Dit gebied is bekend om zijn medicinale waterbronnen en is een paradijs voor vogelspotters. Je zou ook de historische stad Ardabil kunnen bezoeken. Het woord Ardabil betekent ‘holy place’. Het tombecomplex van Sheikh Safi al Din, de grondlegger van de Safaviden dynastie behoort tot het werelderfgoed. Vlakbij ligt eveneens het Ardabil Museum; oorspronkelijk een badhuis uit de vroeg Safavidische tijd en later omgebouwd tot antropologisch museum. De Saint Mary Church, een Armeense orthodoxe kerk uit 1870 en diverse historische bruggen zijn ook een bezoek waard. Lees meer over Ardabil.

Dag 6    Ardabil - Tabriz  (210 km.)         
Tabriz is altijd een voorname stad geweest omdat het aan de belangrijkste oude handelsroutes lag.  Er is veel te zien en je zult al je tijd dan ook nodig hebben om al het moois te gaan bekijken.
Al in de 8e eeuw was Tabriz een belangrijk knooppunt op de noordelijke Zijderoute richting het Turkse Trabzon aan de Zwarte Zee. In de 13e eeuw werd het de hofstad van de toenmalige Shah Ghazan Khan. Strategisch gezien lag Tabriz in een kwetsbaar gebied en later is de hoofdstad dan ook verplaatst (via Qazvin) naar Isfahan. In de stad zijn enkele historische en culturele musea, talloze moskeeën, kerken en veel historische architectuur. De blauwe moskee van Tabriz is wellicht de belangrijkste moskee van de regio en die zul je dan ook zeker gaan bekijken. Verder staat de stad bekend om zijn bazaars. De bazaar van Tabriz is de grootste en één van de mooiste van het land.  Naast de handelswaar vind je er moskeeën, veilinghuizen en talloze ambachten. In 2010 is de bazaar toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.  Lees meer over Tabriz.

Dag 7    Tabriz                         
Een volle dag om al het moois van Tabriz uitvoerig te gaan bekijken.
Voordat je gaat slapen kun je je te goed doen aan een regionale kebab of aan een van de verrukkelijke stoofpotjes.

Dag 8    Tabriz - Takht- e Suleiman - Takab  (200 km.)                       
Ruim 100 km. ten zuiden van Tabriz bevindt zich ‘de Troon van Salomon’ ofwel Takht-e Suleiman. Om dit historische complex goed te zien kun je de heuvel beklimmen. Het was een van de oudste zoroastristische vuurtempels tijdens de dynastie van de Sassaniden. Lees meer over het zoroastrisme.
Aan het einde van de middag kom je aan bij je eenvoudige overnachtingsadres in Takab.

Dag  9    Takab - Sanandaj   (200 km.)  
Vandaag rijd je door het authentieke en kleurrijke Koerdistan op weg naar de hoofdstad van deze provincie: Sanandaj. Je zult ongetwijfeld genieten van de mooie monumentale berggezichten die je onderweg tegenkomt. Uiteraard stop je regelmatig  om de natuurlijke pracht vast te leggen, maar ook om lekker te picknicken.

Dag 10    Sanandaj
Sanandaj, de hoofstad van de provincie Koerdistan, wordt ook wel ‘Senna’ genoemd en ligt in de vruchtbare vallei van het Zagros gebergte. Dat vraagt om buitenactiviteiten. Abidar Mountain, in het westen van de stad,  is een populair wandelgebied voor de Iraniërs en is omringd door parken.  Het is mogelijk een excursie te maken naar het naburige dorp Kilaneh waar je kunt genieten van de natuur bij de ‘hot springs’, de koele meren of imposante grotten.
Ook de stad zelf herbergt een aantal interessante bezienswaardigheden. Er is een aantal ruïnes uit de 11e en 12e eeuw. Een bezoek aan de bazaar is zeker een aanrader want juist hier kom je de kleurrijke Koerden tegen. Naast levensmiddelen vind je er ook ambachten en typische Koerdische houtbewerking.

Dag 11    Sanandaj - Hamadan  (164 km.)
Op weg naar Hamadan maak je een stop bij de medicinale waterbronnen van Baba Gorgor en bezoek je het  historische, fraai betegelde badhuis van Serish Abud.

Dag 12    Hamadan  
Hamadan is een van de oudste steden in het westen van Iran, sommigen zeggen zelfs de oudste stad van de wereld. In vroegere tijden heette de stad Echatana, wat ‘verzamelplaats’ betekent. Het was toen, maar ook vandaag nog het kruispunt op de weg tussen Teheran en Baghdad. Je bekijkt het centrum van de stad met zijn grote plein en in een van de zijstraatjes bezoek je het mausoleum van Esther en Mordechai. Tot aan de revolutie van 1979 was dit een belangrijk joods pelgrimsoord.  Lees het verhaal van Esther.
Ten zuiden van het centrale plein ligt het graf van de filosoof en wetenschapper Bu Ali Sina, die wij beter kennen als  Avicenna.
In Ganjnameh, ongeveer 10 km. van het stadscentrum ligt de koele Abbas Abadvallei. Menig Iraniër zoekt daar de frisheid van de bossen. Een goede optie voor een picknick-uitstapje. Bekijk hier zeker ook de in een rots uitgehouwen spijkerschrift inscripties van koning Darius I en zijn zoon Xerxes uit 500 voor Chr.
   
Dag 13    Hamadan   
Een vrije dag in Hamadan. Een goede gelegenheid om de grotten van 'Ali Sadr' te bezoeken die ongeveer 60 km. verderop liggen. Met een boot bezoek je deze langste watergrot ter wereld met zijn miljoen jaren oude stalactieten en stalacmieten. Niet voor niets is dit grottencomplex toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.  Natuurlijk kun je je vrije dag ook gebruiken om je laatste souvenirs in te slaan in de 400 jaar oude Qajar bazaar van Hamadan.

Dag 14    Hamadan - Teheran  (300 km.)            
De laatste etappe. Op weg naar Teheran bezoek je het megalomane mausoleum van de groot ayatollah Khomeini. Bij aankomst in Teheran is er wellicht nog tijd om de bazaar te bezoeken of één van de vele musea die Teheran rijk is.

Dag 15    Teheran - Amsterdam 
In de vroege ochtend vlieg je met veel mooie nieuwe ervaringen in je koffer weer richting Amsterdam.

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Iran en lees onze reisblogs.



Saffraan Reizen organiseert ook:

- een 15 daagse rondreis naar Iran

- een 15 daagse Perzië rondreis naar het klassieke Iran

- Rondje Iran, een 11 daagse rondreis naar Iran

- Iran per trein, een 12 daagse rondreis naar Iran

- Hoogtepunten van de Zijderoute, rondreis door Iran, Turkmenistan en Oezbekistan

- Iran Noord én Zuid, cultuur én natuur, 15 daagse groepsrondreis

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page