LEKKERE RECEPTEN

Fakhfakhina

Het woord ‘Fakhfakhina’ komt uit het Egyptische dialect en kun je vertalen als ‘cocktail’.

Het bestaat uit mangosap, fruit, ijs en noten en is een van de meest populaire sapjes in Egypte.

 

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 mango
- 1 appel
- ¼ ananas

- ‘n handje aardbeien

- 1 banaan

- 1 kop mangosap
- 4 bollen vanille ijs
- ca. 2 eetlepels gehakte noten (bv. pistache, amandelen, hazelnoten)

Bereiding:

Snijd het fruit in kleine stukjes. Doe het met het mangosap in een groot glas en voeg een bolletje ijs toe. Verdeel de noten erover en serveer direct.

N.B. Je kunt natuurlijk ook andere soorten fruit, ijs en vruchtensappen gebruiken.

Marokkaanse tajine met rundvlees en pruimen

 

Ingrediënten voor 4-6 personen:

​- 200 gr. gedroogde pruimen

- 1 kg. sucadelappen of runderriblappen in stukken

- 60 gr. boter

- 1 ui, in ringen

- 8 draadjes saffraan

- 1 tl gemberpoeder

​- 1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)

- zout & peper

- 1 el ras al hanout (Noord-Afrikaans specerijenmengsel)

- 3-5 dl vleesbouillon

- 100 gr. witte amandelen

- 2 el rozijnen

- 1 el honing

- 1 kaneelstokje

- evt. sesamzaad

Bereiding:

Week de pruimen ca. 1 uur in heet water.

 

Bak de sucadelappen in de boter in een tajine of braadpan rondom bruin. Bak de ui 4-5 min. mee. Meng de saffraan met de gember, koenjit, zout en peper en de ras al hanout en strooi de helft van het mengsel over het vlees.

Schenk de bouillon erover, sluit de tajine en laat het gerecht ca. 1 uur stoven op een laag vuur of in de oven (140 gr.). Voeg dan de uitgelekte pruimen, de amandelen, rozijnen, honing, kaneelstokje en de rest van het kruidenmengsel toe, sluit de tajine weer en laat het gerecht nog 1½-2 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg eventueel wat extra (heet) water toe als er te veel vocht verdampt. Breng op smaak met zout en peper en strooi er sesamzaad over.

Lekker met rijst, couscous of Marokkaans of Turks brood.

'Bastani',  Perzisch Saffraanijs

 

Ingrediënten:

​- 4 middelgrote eieren

- 250 ml. volle melk

- 300 ml. slagroom

- 1 vanillestokje

- snufje zout

- 1 tl saffraan

​- 200 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker

- 2 el rozenwater

- 125 gram ongezouten pistachenootjes

Bereiding:

Splits de eieren, je hebt alleen de eierdooiers nodig.

 

Verwarm de helft van de slagroom met de melk op laag vuur in een steelpannetje. Breng het tegen de kook aan en voeg het vanillestokje en het zout toe.  Voeg daarna de saffraan toe en laat het mengsel minimaal een half uur trekken.

 

Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop dit mengsel tot het romig is. Wanneer de saffraanmelk afgekoeld is, kun je deze in kleine scheutjes toevoegen. Blijf goed kloppen zodat het mengsel romig en schuimig wordt.

Wanneer alle saffraanmelk door het mengsel van de eierdooiers en de suiker is geklopt, ga je de rest van de slagroom kloppen.

Wanneer de slagroom bijna stijf is, spatel je dat door het saffraanmengsel. Nu is het klaar om de vriezer in te gaan. Doe het mengsel in een diepvriesbakje met deksel en zet het in de vriezer.

 

Als het mengsel goed is afgekoeld roer je het goed door en voeg je 2 eetlepels rozenwater toe en 125 gram gehakte pistache nootjes.

Roer het mengsel minimaal 2 keer per uur door om te voorkomen dat er ijskristallen vormen.

 

Wanneer het ijs klaar is, hoef je er geen vruchten, slagroom of andere dingen bij te doen, het is al verrukkelijk van zichzelf. Je zou het nog kunnen garneren met wat rozenblaadjes.

In Iran eten ze dit ijsje ook wel tussen twee wafels: Bastani–e nooni! (ijs sandwich).

 

Geniet ervan!

Libanees groentegerecht met okra

 

De Libanese keuken kent internationale faam. Bijna alle keukens uit het Midden-Oosten zijn hiervan afgeleid. De Libanezen eten graag seizoensgroenten maar ze conserveren ook veel groenten zodat hun favoriete maaltje ook in de andere seizoenen kan worden gegeten. Een voorbeeld van zo’n favoriet gerecht is gedroogde okra.

 

Okra is een groene groente die een beetje doet denken aan een minicourgette. Vooral de jonge, onrijpe vruchten van de plant worden gegeten als groente.  In de Arabische wereld heet het ‘Abu al mosk’ hetgeen ‘Vader van de muskus’ betekent. Dit refereert naar de okra-zaden die naar muskus ruiken. De planten kunnen wel 5 meter hoog worden. De okra wordt in de zomer geoogst en de vruchten kunnen worden gedroogd zodat ze ook in de winter kunnen worden gegeten.

Ingrediënten voor 4 personen:

- 1,5 kg. gedroogde okra

- 10 tenen knoflook

- 3 uien

- scheutje olijfolie

- tomatenpuree

- 10 pruimtomaten, ontveld en in blokjes gesneden

- verse koriander

Bereiding:

Doe de okra is een pan met ruim water. Laat het even koken totdat de okra's zacht zijn.

 

Giet het water af en laat de okra uitlekken.

Snijd de knoflook en ui fijn en bak ze in een scheutje olijfolie. Voeg een flinke eetlepel tomatenpuree toe en daarna de tomatenblokjes.

Laat de saus even koken. Voeg vervolgens de uitgelekte okra bij de saus.

Roer de verse koriander erdoor vlak voordat je de saus serveert.

 

Heerlijk met Turks brood of rijst.

Eet je dit groentegerecht liever met vlees. Voeg dan gegaarde of gebakken stukjes rundvlees toe.

 

Sahteen!

Panna cotta met saffraan en sinaasappelsiroop

 

Ingrediënten voor 4 personen:

- 4 blaadjes gelatine

- 800 ml vloeibare slagroom

- 1 mespunt saffraan of 'n paar saffraandraadjes

- 1 kaneelstokje

- 75 gram suiker

- 1 zakje vanillesuiker

Voor de siroop:

- 2 sinaasappels (schoongeboend)

- 2 eetlepels suiker

Benodigdheden:

- 4 eenpersoons puddingvormpjes of glazen

Bereiding:

Week de gelatine in een laagje koud water. Verwarm de room met de saffraan, kaneel, suiker en vanillesuiker tot het kookpunt en laat de suiker al roerend helemaal oplossen. Verwijder het kaneelstokje. Knijp de gelatine uit en los al roerend op in de warme room. Spoel de vormpjes om met koud water en laat uitlekken. Giet de room in de vormpjes of glaasjes en laat helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Laat in de koelkast nog minimaal 2 uur opstijven.

 

Afwerking:

  1. Schil voor de siroop 1 sinaasappel dun en snijd deze oranje schil in dunne reepjes.

  2. Pers beide sinaasappels uit en breng het sap met de schilletjes en suiker aan de kook. Laat even koken tot alle suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen.

  3. Doop de vormpjes met panna cotta kort in een laagje heet water en stort op bordjes. Giet een straaltje van de siroop erover en garneer de panna cotta met een paar sinaasappelschilletjes. Als je glaasjes gebruikt hoef je de puddinkjes natuurlijk niet te storten.

Shakshuka met saffraan

Ingrediënten voor 4 personen:

- 2 uien

- 2 rode paprika's

- 2 gele paprika's

- 6 takjes verse tijm

- 15 gram verse koriander

- 2 takjes verse platte peterselie

- 6 tomaten

- 1/2 tl komijn (djinten)

- 175 ml milde olijfolie

- 4 tl rietsuiker

- 2 gedroogde laurierblaadjes

- 1/2 tl saffraan

- 1 mespunt cayennepeper

- 250 ml kraanwater

- 8 middelgrote eieren

Bereiding: 

  1. Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.

  2. Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen. Voeg steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van pastasaus.

  3. Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.

Bron: Plenty, Yotam Ottolenghi

Bestemmingen

ggto.jpg

Uitgelicht
 

Op donderdag 7 november organiseert Saffraan Reizen samen met Dekker van de Vegt Boekverkopers het Reiscafé Nijmegen.  Van harte welkom!

DvdV Reiscafe3.jpg

Contact
 

Je kunt een e-mail sturen naar info@saffraanreizen.nl

Telefonisch zijn wij bereikbaar van
maandag t/m vrijdag  10:00 - 17:00 uur

024 2060898 of 0570 671299

Logo YouTube - Saffraan Reizen
Logo Twitter - Saffraan Reizen
Logo Facebook - Saffraan Reizen
01AGreenSeat_RGB.PNG