top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Praktische informatie Iran Noord én Zuid, cultuur én natuur, 15 daagse rondreis

 

Accommodatie
Tijdens deze reis maak je zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3* of 4* hotels. De hotelkamers hebben een eigen douche/toilet en airconditioning.

 

 

Vervoer
Tijdens deze reis maak je gebruik van een eigen auto of busje met chauffeur. De auto/bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de grootte van het gezelschap. Indien er sprake is van binnenlandse vluchten wordt er altijd gebruik gemaakt van Iran Air.

Reisbegeleiding en gidsen

Je reist met een lokale chauffeur. Indien gewenst kun je bij boeking om een lokale, Engelssprekende gids vragen. Deze kan eveneens je chauffeur zijn. De gids geeft inhoudelijke uitleg op de te bezoeken sites, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc. Ook kan hij of zij suggesties geven voor bv. restaurants en adviseren over de invulling van vrije dagen.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Iran een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Iran. Voor Iran reizen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland een aantal weken voor vertrek door Saffraan Reizen aangevraagd. De benodigde formulieren en het uit Teheran verkregen registratienummer hiervoor worden tijdig (ca. 4 weken voor vertrek) toegestuurd. Hiermee kun je dan zelf naar de Iraanse ambassade om het visum in je paspoort te laten zetten. 
Ook reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen een visum aanvragen via Saffraan Reizen. Er mag in je paspoort uit niets blijken dat je Israël hebt bezocht.

Geld
De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.vreemdgelddirect.nl. Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Je kunt het beste cash Euro’s of dollars meenemen en die teer plaatse wisselen. Hier is voldoende gelegenheid voor. Met een creditcard kun je grotere souvenirs zoals tapijten, goud/zilver of miniaturen kopen bij gerenommeerde zaken in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 350,- p.p. per week voor maaltijden en entrees is een indicatie. 

Kosten
Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  De kosten voor maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan € 10,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijzen van de entreekaartjes variëren tussen de € 2,- euro en € 7,-.

Fooien
Het is gebruikelijk om regelmatig fooien te geven aan mensen die diensten voor je verrichten. Dit kan  hotelpersoneel zijn, maar ook kofferdragers, je gids en je chauffeur.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen bij je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je op eigen gelegenheid de Iraanse keuken leren kennen. De reisbegeleiding kan je vertellen waar de goede restaurants zijn.Het kraanwater in Iran is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
In Iran zijn kledingvoorschriften. Voor de dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment van landing in Teheran. Het advies is om losse, wijde, niet al te fel gekleurde kleding te dragen. Bij voorkeur vallend tot over de billen. Chadors hoeven niet te worden meegenomen, die worden uitgereikt daar waar dat nodig is.
De heren mogen wel blouses dragen met korte mouwen maar geen korte broeken. Een stropdas wordt afgeraden.

Klimaat
Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris, met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er voor ons aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht. http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Islam en de Ramadan
Iran is een islamitisch land. 89% van de bevolking is shi'itisch, 9% is soennitisch (dit zijn voornamelijk Koerden en Turkmenen). Christenen, joden, zoroastriërs en hindoes vormen een kleine minderheid. De islam heeft een allesbepalende invloed op het leven in Iran.
Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om in het openbaar niet te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk om een taxi te krijgen. Iedereen wil tegen die tijd naar huis om te gaan eten. In de avond is het weer drukker op straat en er heerst een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.


Tijdsverschil
In Iran is ook een zomer- en wintertijd.
Het is in Iran dan 2,5 uur later dan in Nederland

Voltage
Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Misschien staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Bagage
Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Verder verdient het aanbeveling om de volgende artikelen mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    hoofddoek (voor vrouwen)
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Iran

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de reisleiding of aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

 

bottom of page