top of page
petra
jerash
Graffiti in Amman
wadi rum
dana
Zoutafzettingen bij de Dode Zee

Jordanië 13 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma
 

Dag 01    Amsterdam - Amman
Dag 02    Amman citytour
Dag 03    Jerash, Dode Zee, Madaba
Dag 04    Via King's Way (Mount Nebo, Mujib, Kerak) naar Dana
Dag 05    Wandeling in Dana
Dag 06    Wadi Dana Trail naar Feynan
Dag 07    Via Little Petra naar Wadi Musa (Petra)
Dag 08    Petra
Dag 09    Petra
Dag 10    Wadi Musa - Wadi Rum

Dag 11    Wadi Rum - Aqaba (Rode Zee)
Dag 12    Aqaba

Dag 13    Terug naar huis

• 2 volle dagen Petra
• Wandeling in Dana Nature Reserve (o.a. Wadi Dana Trail)
• Overnachting in Wadi Rum
• Overnachting Feynan Ecolodge
• Romeins-Griekse ruïnes van Jerash
• Ontspannen aan de Dode én Rode Zee
• Stadstour Amman

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

 

jordan youtube2.jpg

Klik op de foto voor onze reisimpressie.

 

Ingeklemd tussen landen waar het nogal rommelt blijft het in het Hashemitisch Koninkrijk rustig. Tijdens deze rondreis -die geheel op maat kan worden gemaakt- zie je uiteraard de bekende hoogtepunten van het land zoals Petra, de Dode Zee en Wadi Rum. Maar er zijn nog meer hoogtepunten in Jordanië. Je brengt tijd door in o.a. Dana en wandelt van daaruit door een gevarieerd landschap naar de bijzondere Ecolodge in Wadi Feynan. Omdat je niet in Jordanië bent geweest als je niet genoeg tijd in de hoofdstad hebt doorgebracht, beginnen we de reis met een dag in Amman. Hier is namelijk ook het nodige te zien. De trotse Jordaanse bevolking is vriendelijk en gastvrij en laat een onverwacht diepe indruk achter.
Je kunt ervoor kiezen zelf te rijden in een huurauto, maar je kunt je ook heerlijk láten vervoeren per auto/busje met chauffeur. Graag 'n gids en/of reisbegeleider mee? Ja hoor, dat kan.Dag 1    Amsterdam - Amman
Je vliegt vanuit Amsterdam naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Op Queen Alia Airport word je verwelkomd door de transferman die ervoor zorgt dat je het visum in je paspoort krijgt en na kennisgemaakt te hebben met je chauffeur brengt deze je in zo’n drie kwartier naar het hotel in de stad. Op het eerste oog is Amman een dynamische, moderne stad, maar morgen zul je ook kennismaken met het oude gedeelte. Aan restaurants is er geen gebrek, lokaal, westers, eenvoudig, exclusief; je vindt vast iets leuks voor deze eerste avond in Jordanië.


Dag 2    Amman stadstour
Als je voor self drive hebt gekozen staat vanochtend je huurauto voor de deur. In het andere geval word je rondgereden door je chauffeur.
Na een bezoek aan de moderne King Abdullah moskee kun je je vanochtend verdiepen in de interessante geschiedenis van Amman, dat in de Grieks-Romeinse tijd Philadelphia heette. Op de hooggelegen citadel bekijk je onder andere de resten van de tempel van Hercules en het Ummayaden paleis. Vanaf deze Jabal al Qala’a heb je een mooi uitzicht over de stad. Een bezoek aan het kleine archeologische museum mag je niet missen.
Ook het Romeinse theater staat op het programma. Dit bevindt zich in het centrum van de benedenstad. Aan lunchplekken geen gebrek en je eerste echte Jordaanse falafel of shoarma is snel gescoord. De middag is vrij te besteden. Ga je naar één van de vele musea (het nieuwe Jordan Museum is een aanrader), naar de hippe Rainbowstreet of snuif je liever de Arabische sfeer op onder het genot van een glaasje thee of op de lokale groenten- en fruitmarkt?

Klik hier voor meer bezienswaardigheden in Amman.


Facultatief is het mogelijk vandaag ook Salt te bezoeken. Dit is de voormalige hoofdstad van Jordanië waar je nog vele Ottomaanse gevels vindt. Je ziet hier niet veel toeristen en daarom is het extra leuk om deze - prachtig tegen de heuvels gelegen - stad te bezoeken.
Een andere optie is een excursie naar de noordoostelijk gelegen woestijnkastelen.

Souq in Amman - Saffraan Reizen

 

Dag 3    Naar Jerash en de Dode Zee. Overnachting in Madaba
Ongeveer 50 kilometer ten noorden van Amman, in de groene heuvels, ligt Jerash, het reisdoel van vanochtend. Deze Grieks-Romeinse, en later Byzantijnse stad kende een grote bloei in de eerste 500 jaar van onze jaartelling. Na de periode van verval is er in de loop der tijden door vernielingen en aardbevingen veel van deze stad verwoest, maar door het zand dat de stad daarna bedekte zijn veel gebouwen goed bewaard gebleven. Je wandelt met een lokale gids over het forum en de cardo, langs tempels, theaters en Byzantijnse kerken.

Na dit bezoek vervolg je je tocht via een mooie, bochtige weg naar de Dode Zee. Waar volgens sommigen ooit het land van Sodom en Gomorra was, kun je nu genieten van het zoute water en de heilzame modder die uit de Dode Zee komt. Als je genoeg hebt van het drijven kun je een frisse duik nemen in het aanwezige zoetwaterzwembad.
Het einddoel vandaag is Madaba. Een bedrijvig stadje ten zuiden van Amman waar de Grieks-orthodoxe kerk van St. George staat. Hier vind je een fragment van de oudste mozaïekkaart van Palestina waarop je vele bijbelse plaatsen kunt herkennen.

 

Dag 4    King’s Highway via Mount Nebo, Mujib en Kerak naar Dana

In de ochtend is er nog even tijd om Madaba op eigen houtje te bekijken. Daarna vervolg je je tocht. Niet ver van Madaba ligt Mount Nebo. Als je vanaf de top van deze berg het beloofde land in de verte ziet liggen kun je je misschien voorstellen hoe Mozes zich moet hebben gevoeld. Wat verder op de King’s Highway, uitkijkend over de kloof van de Wadi Mujib,  voel je je heel nietig ….
In het kruisvaarderskasteel in Kerak vind je niet alleen overblijfselen van een kapel, een keuken en kazernes, maar ook resten van Mamlukken-architectuur.
De eindbestemming van vandaag ligt in een prachtig natuurgebied: Dana, waar je de komende twee nachten in een eenvoudig, doch bijzonder hotel zult doorbrengen. Na het avondeten is het heerlijk genieten van de stilte en de sterrenhemel onder het genot van een lekker glaasje thee.
 

Dag 5    Dana, wandeling met gids
Vanuit Dana kun je een mooi aantal wandelingen maken. Vandaag maak je een wandeling van ca. 3-4 uur onder leiding van een lokale gids. Wil je een kortere wandeling, dat kan ook. Er is verder voldoende vrije tijd om Dana zelf te verkennen en door het Ottomaanse dorpje te wandelen. Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan.


Dag 6   Dana – Wadi Feynan
De wekker gaat al vroeg vanochtend. Bepakt met de nodige flessen water loop je vanuit Dana met een lokale gids in een uur of zes, zeven naar de volgende slaapplek. Het eerste stuk daal je af over een slingerpad langs steile kliffen en vervolgens loop je door zanderige valleien met oleanders en jujube bomen. Behalve veel vogels zie je hier ook de nodige reptielen. De blauwe hagedis is misschien wel de meest opvallende. Zoogdieren, zoals de ibex en de Arabische wolf zul je waarschijnlijk niet zien. Zij houden zich schuil, maar je kunt nooit weten. Doe rustig aan, je hebt de hele dag de tijd.  In de Feynan Ecolodge wacht een verdiend koud drankje en een vegetarische maaltijd. 's Avonds wordt de lodge verlicht met kaarsjes. Geniet van de serene sfeer die hier heerst.
Vind je 16 km wandelen te lang? Wadi Feynan is ook met de auto goed bereikbaar. Ter plekke kun je korte wandelingen maken.

 

Wadi Feynan, Jordanië - Saffraan Reizen

 

Dag 7  Wadi Feynan, via Little Petra naar Wadi Musa
In de ochtend kun je nog wat wandelen rondom de Ecolodge. Tegen de middag verruil je de benenwagen voor de auto. Deze brengt je terug naar Dana waar je je 'eigen' auto weer kunt pakken om verder te rijden.  Heb je niet voor self drive gekozen, dan word je meteen naar Little Petra gebracht. Deze in witte rotsen uitgehouwen kleinere versie van Petra, werd oorspronkelijk gebruikt als karavanserai. Hier vind je onder meer bi- en triclinia, oftewel eetzalen, waar de bezoekers van Petra na een lange tocht hun honger konden stillen.
Aan het einde van de middag arriveer je in Wadi Musa, het dorp naast Petra. Op tijd naar bed gaan is het advies want morgen begint de dag al heel vroeg!

Dag 8 & 9    Petra
Petra is groot. In één dag kun je er veel zien en doen, maar het is zeer zeker een bezoek van twee dagen waard.
Het is aan te bevelen om op de eerste dag van je bezoek aan Petra een gids in te huren voor 'n paar uur. Al lopende door de kloof die naar de stad leidt, vertelt hij over de mysterieuze Nabateeërs, hun bouw- en beeldhouwkunst en hun godsdienst. Aan het einde van de Siq - de zandstenen rotsen lijken steeds roder te worden - wordt het vroege opstaan beloond en sta je oog in oog met de prachtig versierde gevel van ‘Al Khazne’. Je kunt je de rest van de dag natuurlijk blijven vergapen aan het Schathuis, maar er is nog zoveel meer te zien! Langs de hoofdweg door het dal vind je onder andere het Romeinse theater, het Paleisgraf en het Urnengraf. Voor het bekijken van ‘al Deir’ (het Klooster) zul je wat trappen omhoog moeten. Dit geldt ook voor de Hoge Offerplaats en de mooie route door de Wadi al Farasa. Als je rustig loopt, op tijd rust neemt en onderweg af en toe een gesprekje aanknoopt met de altijd vriendelijke bedoeïenen zullen je inspanningen zeker worden beloond. Bezienswaardigheden in Petra.

 

Wil je niet teveel klimmen, maar toch het Klooster zien? Boek dan de 'Back Door Trail' via ons.

Dag 10   Naar Wadi Rum
Het laatste stukje King's Way voert je naar de Desert Highway waarna je aankomt in de Wadi Rum woestijn. Geen hotel vanavond, maar een tentenkamp waar je gastvrij wordt ontvangen door de bedoeïenen. Na de lunch is het tijd om dit wonderlijke gebied te verkennen. Dit kan te voet, per kameel of per four wheel drive. Bij de laatste optie zie je natuurlijk het meeste. Als de zon is onder gegaan krijg je hoogstwaarschijnlijk 'zarb' voorgeschoteld, een smakelijke bedoeïenenmaaltijd die een paar uur onder de grond heeft gesudderd. De zwarte hemel met wel duizend sterren vraagt erom je bed buiten te zetten en je ogen open te houden voor al dat moois. Maar of dat laatste lukt?

 

'n Nachtje 'wild kamperen' in de woestijn in 'n pop-uptentje? Ja, ook dat kunnen we regelen.

Dag 11    Wadi Rum - Aqaba
Na wat vrij te besteden uurtjes waarin je nog een kamelenritje of een wandeling hebt kunnen maken, of gewoon lekker gerelaxt hebt in het kamp, zeg je de woestijn en je gastheren vaarwel en rijd je in een klein uurtje naar de Rode Zee. De laatste nachten van de reis worden in Aqaba doorgebracht. Het havenstadje heeft een gezellig centrum waar je je laatste souvenirs kunt kopen, verfrissende verse vruchtensapjes kunt drinken en heerlijk kunt eten. Meer bezienswaardigheden in Aqaba.

 

Dag 12    Aqaba
’s Ochtends rijdt er op aanvraag een busje langs de hotels om snorkelaars en duikers naar het 15 kilometer verderop gelegen duikcentrum te brengen. Dit is namelijk het gebied waar de kleurrijke vissen en koraalriffen zich bevinden. Als je liever droog wilt blijven maar toch wat van de zee wilt zien kun je mee op een glasboot of een onderwaterboot. En verder is er nog het aquarium, het Mamlukkenfort met een klein archeologisch museum, en een leuk marktje waar je wat kruiden voor thuis kunt inslaan. Voor het laatste diner ’s avonds is het niet moeilijk een restaurant te vinden dat ook verse vis op het menu heeft staan!

Dag 13    Aqaba – Amman – Amsterdam
Via de Desert Highway rijd je terug naar het beginpunt van deze reis: Amman. Wil je liever gebruik maken van een comfortabele, binnenlandse vlucht vanuit Aqaba? Vraag bij ons naar de mogelijkheden. 
Vanuit Amman vlieg je weer terug naar huis. Zeker weten dat je heimwee krijgt naar Jordanië!

Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Jordanië en lees onze reisblog.

Saffraan Reizen organiseert ook:

- een 9 daagse rondreis naar Jordanië

- een 11 daagse rondreis door Jordanië en Saoedi-Arabië

- een 10 daagse fotoreis naar Jordanië

En natuurlijk kunnen we ook een reis speciaal voor jou samenstellen.

bottom of page