top of page

Saffraanrijst

Saffraanrijst

Wie kent niet die lekkere knalgele rijst? Deze rijstvariant is niet alleen extra smakelijk door het gebruik van saffraan, het ziet er ook nog eens kleurig en feestelijk uit.

 


Ingrediënten:

- 1/2 tl gedroogde saffraandraadjes

- witte rijst (basmati)

 

Bereiding: 

Om een goede kleur aan je gerecht te geven doe je de gedroogde saffraanstampertjes in 3 eetlepels heet water. De stampertjes met de dieprode kleur is van de beste kwaliteit saffraan. Gebruik je de stampers met de meer oranjeachtige tinten, dan moet je er meer van toevoegen.

Roer de saffraan door het hete water.  Een halve theelepel draadjes geeft al voldoende kleur. Laat de draadjes een paar minuten in het hete water staan.

 

Voor een  'plain' saffraanrijst-gerecht ga je als volgt te werk:

Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en laat het heet worden. Voeg hier een portie rijst, bij voorkeur basmatirijst,  aan toe.  Vervolgens voeg je het dubbele deel water toe. Dus 1 deel rijst, 2 delen water. Als het goed is vormt zich zo een waterlaag bovenop de rijst van één vingerkootje diep.

Voeg  de saffraanstampertjes met het water toe en breng het water aan de kook. Doe een schone theedoek om het deksel van de pan. Sluit deze goed af en laat het geheel ongeveer 20 minuten garen op een laag vuur.

 

Als de rijst gaar is kun je hem gebruiken om op te dienen als bijgerecht. Je kunt het echter ook gebruiken als basisingrediënt voor tal van variaties;

  • Saffraanrijst met groenten

  • Saffraanrijst met ei en rozijnen

  • Saffraanrijst met kip

 

Het gerecht dat de saffraanrijst een bijzonder oriëntaalse twist geeft is bijvoorbeeld onderstaand recept voor saffraanrijst met ei en rozijnen.

 

saffraanrijst - Saffraan Reizen

 

Ingrediënten:

  • 1 deel basmatirijst,  2 delen water

  • 2 el plantaardige olie

  • 2 kardemon peulen of  1 halve theelepel kardemonpoeder

  • 2 kruidnagels

  • peperkorrels en zout naar smaak

  • 1/2 tl saffraandraadjes

  • 450 ml water

  • 4 hardgekookte eieren

  • 2 eetlepels rozijnen

  • Voor de Marokkaanse variant voeg je 1 eetlepel Ras al Hanut  of komijnzaad toe en een theelepel harissa voor wat extra pit.

 

Bereidingswijze:

Spoel de basmatirijst in een pan onder koud stromend water schoon. Zorg dat het water niet meer troebel wordt.

Week de saffraan in een klein beetje heet water.

Verhit de olie in een pan. Voeg de kardemon, kruidnagels en peperkorrels, en eventuele andere kruiden toe en bak alles ca 1 minuut. Doe de rijst erbij en bak nog eens 2 minuten. Daarna voeg je het water, zout , saffraan en het saffraanwater aan het rijstmengsel toe totdat je een waterlaag van ongeveer 1 vingerkootje diep hebt. Draai het vuur lager als het water kookt. Doe vervolgens een deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes  doorkoken totdat het water is verdampt.

Was de rozijnen en leg ze de laatste minuten van de kooktijd op de rijst. Schep de rozijnen door de rijst. Pel de eieren en verkruimel ze. Schep deze ei-kruim ook door de rijst vlak voordat je het gerecht opdient.

bottom of page