top of page
mongolie3
Mongolie kamelen
mongolie2
mongolie1
Mongolie ger

Praktische informatie Mongolië 16 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis verblijf je in de hoofdstad in een uitstekend 3* hotel met airconditioning en eigen douche/toilet.  Eenmaal de stad uit overnacht je in de 'gers'. Dit zijn de kleurrijke traditionele Mongoolse tenten. De gers zijn gelegen in nationale parken en je maakt daar gebruik van gemeenschappelijke douches en toiletten. 

Vliegreis
Je kunt je vlucht zelf boeken met een airline van je eigen keuze. Als je wilt dat Saffraan Reizen je vlucht boekt overleggen we met je over de gewenste luchtvaartmaatschappij, vluchttijden en eventuele tussenstops.

Vervoer
Tijdens deze reis maak je gebruik van een eigen auto met chauffeur en als je het land intrekt maak je gebruik van ruime 4 persoons – four wheel drives.
De transfers van het hotel naar de luchthaven en vice versa zijn inbegrepen. 

Gidsen
Er reist een lokale Engelssprekende gids mee. Deze gids geeft inhoudelijke uitleg op de te bezoeken sites en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc.

Paspoort en visa
Om Mongolië binnen te komen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland een aantal weken voor vertrek door Saffraan Reizen aangevraagd. De benodigde formulieren worden door Saffraan Reizen toegestuurd. De hele procedure duurt ca. 4 tot 6 weken.  
Voor zowel reizigers met de Nederlandse als met de Belgische nationaliteit is voor Mongolië een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Mongolië. Ook reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen een visum aanvragen via Saffraan Reizen.

Geld
De munteenheid van Mongolië is Tugrik (MNT). Er is alleen papiergeld in omloop. Kijk voor de actuele koers op: www.vreemdgelddirect.nl.  Buiten Mongolië is het vrijwel onmogelijk om biljetten in te wisselen, dus neem hooguit wat kleine biljetten voor je plakboek mee terug. In Ulaanbaatar en in de grotere steden kun je cash euro’s of dollars wisselen. Daarbuiten is het lastig. Zorg dus dat je genoeg tugrik en eventueel wat euro’s of dollars hebt als je het land intrekt.
In Ulaanbaatar zijn diverse ATM's bankautomaten waar je met je bankpas met Cirrus/Maestro logo kunt pinnen. Daarnaast kun je in steeds meer winkels en restaurants in de hoofdstad met creditcard (Visa- en Mastercard) betalen.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Mongolië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Mongolië is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  De meeste maaltijden zijn inbegrepen. De kosten voor maaltijden elders zijn doorgaans niet hoger dan € 8,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijzen van de entreekaartjes variëren tussen de € 2,- en € 4,-. 'n Indicatie voor het geldbedrag dat je voor deze reis zou kunnen meenemen is € 350,- voor eenvoudige maaltijden, drankjes entrees en dergelijke. Souvenirs zijn hier niet bij inbegrepen.

Fooien
Het geven van fooien is in Mongolië eigenlijk niet gebruikelijk. In sommige wat meer westerse restaurants wordt door het personeel een fooi inmiddels ook gewaardeerd, maar op andere plekken zullen ze je achterna rennen omdat je geld hebt laten liggen. Ook taxichauffeurs verwachten geen fooi. Wel is het gebruikelijk  om de lokale begeleiders en chauffeurs een fooi te geven.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Het advies is altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt is gedurende de hele reis inbegrepen. In de meeste ger-camps wordt ook lunch en diner geserveerd. Deze zijn ook inclusief.
De Mongoolse keuken is vanwege de beperkte beschikbaarheid aan ingrediënten tamelijk eenzijdig.  Toch zijn er steeds meer ger- camps waar een gevarieerde keuken wordt gepresenteerd naar de  Westerse smaak. Smaakvolle 3 gangen menu’s met salades en dergelijke. Inde hoofdstad is de keuze voor internationale keuken en kwaliteitsrestaurants een stuk groter dan op het platteland.

Het kraanwater in Mongolië is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen). Er is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is. Tijdens de rondreis wordt er mineraalwater verstrekt. Beter nog dan water is het om thee te drinken. Thee wordt in een mengsel van water en melk gekookt en regelmatig met zout gedronken. Alcohol, zowel traditioneel Mongools als geïmporteerde dranken, zijn op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast.

Kleding
Wat kleding betreft raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo worden korte broeken of rokken en hemdjes in boeddhistische tempels niet op prijs gesteld.
Het kan in Mongolië vooral 's avonds en in hoger gelegen gebieden flink afkoelen. Zorg daarom dat je warme kleren bij je hebt. In het hotel in Ulanbaatar en in een aantal gerkampen is een kledingreinigingsservice aanwezig.

Klimaat
Mongolië is een land van uitersten. In de woestijngebieden zoals de Gobiwoestijn kan het kwik in de zomer oplopen tot 40 graden, maar in de winter kan het evenzo hard vriezen. In het toeristisch hoogseizoen – van mei tot augustus – zijn de temperaturen over het algemeen aangenaam. Maar ook in de zomer kan het 's avonds flink  afkoelen. Dit komt vooral voor als de wind uit de richting van Siberië waait. In juli, augustus en september kan er ook neerslag vallen.  Dit zijn over het algemeen korte, stevige buien.
Bekijk deze website voor het weerbericht: www.weeronline.nl

Taal 
In Mongolië spreekt meer dan 90 procent van de bevolking het 'Halh' of 'Chalcha' (Khalkha), dat vooral voorkomt in het midden en het zuiden van het land. Het is de standaardtaal die op de scholen onderwezen wordt. In het noorden wordt het 'Buryat' gesproken. In het westen en noordwesten spreekt men een reeks dialecten, die alleen in Mongolië voorkomen. Jongere Mongoliërs spreken vaak goed Engels, maar minder goed Russisch. Zij kunnen alleen het cyrillisch lezen, omdat dit nog steeds het officiële schrift is.

Religie in Mongolië
In de loop van de 17e eeuw kwam vanuit Tibet het boeddhisme het land binnen. Er werden kloosters opgericht en langzaam ontstonden er gemeenschappen van soms wel duizend monniken. Met de komst van het communisme verdwenen de kloostergemeenschappen en kwam er een einde aan de boeddhistische traditie. Pas na de onafhankelijkheid in de jaren negentig van de vorige eeuw kon de boeddhistische gemeenschap zich herstellen. Tientallen verwoeste kloosters en tempels zijn opnieuw opgebouwd. De kleine groep lama’s die de vervolgingen van de communisten overleefden, leiden tegenwoordig in een razend tempo jonge monniken en nonnen op. Veel rituele ceremoniën zijn echter door het lange religieverbod verloren gegaan.
De huidige godsdienstvrijheid heeft ook tot gevolg dat er nieuwe zendelingen aan de weg timmeren, zoals de evangelische kerk uit Korea, Europa en de VS.

Reisadvies voor Mongolië
Actuele informatie over de veiligheid in Mongolië vind je op de app 'BZ reisadvies' of op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz (kijk onder reisadvies Mongolië). Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.

Tijdsverschil
Er is een tijdsverschil van zeven uur met West-Europa. In de zomertijd is dat zes uur. In Mongolië hanteert men geen zomertijd.

Voltage
Het voltage in Mongolië  is 220 volt en 50HZ.
Afhankelijk van de verdraagzaamheid van de apparatuur die je gebruikt  kan het raadzaam zijn om een wereldstekker mee te nemen. In Nederland komt er standaard 230 volt uit het stopcontact, niet alle apparaten kunnen overweg met andere voltages. Als gevolg hiervan zou het kunnen dat apparaten niet opladen of dat ze juist worden opgeblazen (de meeste stekkers zijn hiertegen beveiligd). De meeste moderne telefoon- en laptopopladers kunnen prima overweg met de verschillende voltages.
Zie ook: http://electricaloutlet.org/

Communicatie
Openbare telefooncellen zijn er niet omdat iedereen tegenwoordig mobiel telefoneert. Wel lopen er op drukke plaatsen en bij evenementen mensen rond met satelliettelefoon. Tegen betaling kun je hiervan gebruik maken. Mongolië heeft een mobiel netwerk. Informeer bij je provider of deze een roaming overeenkomst heeft met een belaanbieder in Mongolië. Op www.bellen.com zie je de kosten per provider.
Aangezien we veelal op het platteland vertoeven waar weinig tot geen bereik is, heeft het niet veel zin om een lokale prépaid simcard te kopen. Wil je dit toch, koop er dan een bij MobiCom of Skytel en vraag de verkoper bij aankoop om het opwaardeermenu in het Engels in te stellen. Het landnummer van Mongolië is 00976.

De meeste hotels in Ulaanbaatar bieden tegenwoordig WiFi aan. Er is niet altijd verbinding in de hotelkamer maar wel in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in Ulaanbaatar. Houd er rekening mee dat de verbindingen over het algemeen niet erg snel en stabiel zijn.

Bagage
Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote rugzak, koffer of handzame tas. Het geadviseerde bagagegewicht is tussen 10 en 15 kilo. Denkend aan de beperkte bagageruimte in de gebruikte vervoersmiddelen, de vele ongeplaveide wegen en het ontbreken van trolly’s en bagagepersoneel is een grote (harde) koffer absoluut niet handig.. Verder verdient het aanbeveling om de volgende artikelen mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    toiletartikelen zoals shampoo, zeep, tandpasta, lippenbalsem e.d.
•    Deet, anti muggenmiddel
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen (ook voor je foto- en filmapparatuur)
•    zakmes
•    universele verloopstekker
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Mongolië 

Het is niet nodig om voor deze reis tenten of muskietennetten mee te nemen. 

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page