top of page
Palestina Mar Saba
Palestina Dode Zee
Palestina Jeruzalem
Palestina wandeling2
Palestina Nablus
Palestina Jeruzalem2

Palestina 10 daagse wandelrondreis

Voorbeeldprogramma

Dag 01   
Aankomst in Tel Aviv, Sebastia
Dag 02    Sebastia - Nablus
Dag 03    Nablus - Aqraba - Duma
Dag 04    Duma - Ein Samiya - Al Auja
Dag 05    Al Auja - Wadi Qelt - Jericho, Dode Zee
Dag 06    Jericho - Nebi Musa - Mar Saba - Bethlehem
Dag 07    Tequa’ - Wadi Jihar – Rashaydeh
Dag 08    Rashaydeh – Beni Naim - Hebron - Jeruzalem
Dag 09    Jeruzalem
Dag 10    Transfer naar Tel Aviv. Terug naar huis

Route 10 daagse wandelrondreis Palestina - Saffraan Reizen

• Wandelen in afwisselend landschap
• Contact met de lokale bevolking
• Enkele overnachtingen bij de mensen thuis
• Natuur én cultuur
• Nablus, Jericho, Bethlehem, Hebron en Jeruzalem
• Engelssprekende gids tijdens wandeldagen

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

Even ertussenuit naar een andere wereld, niet eens zo ver weg, en volop genieten van natuur en cultuur. Al wandelend over delen van het Abrahampad verken je de mooiste plekken van Palestina, maak je kennis met haar gastvrije bevolking en proef je van de lokale keuken. Soms slaap je zelfs bij de mensen thuis. Op deze manier leer je het land het beste kennen én steun je ook nog eens de lokale economie.
Uiteraard - hoe kan het ook anders bij deze bestemming - is er aandacht voor de religieuze aspecten. De Geboortekerk in Bethlehem, het graf van Abraham in Hebron, de Heilig Grafkerk, Rotskoepelmoskee en de Klaagmuur in Jeruzalem, je krijgt het allemaal te zien tijdens deze wandelrondreis.


Dag 1    Aankomst in Tel Aviv, transfer naar Sebastia   

Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv word je meteen naar Sebastia gebracht, ’n ritje van ongeveer 2 uur.  Je overnacht hier in een sfeervol guesthouse.

Dag 2    Sebastia, middagwandeling naar Nablus
Vandaag maak je kennis met je wandelgids en na het ontbijt bezoek je de ruïnes van Sebastia. Dit dorp was in de oudheid een belangrijke stad en is door diverse volkeren veroverd en verwoest. Verschillende prachtige overblijfselen zijn hier het bewijs van. Het Romeinse amfitheater is het grootste in Palestina en in de Byzantijnse kerk, nu een moskee, zouden de resten van Johannes de Doper hebben gelegen.
's Middags wandel je naar Nablus. Hier verblijf je de komende nacht in een goed hotel, dichtbij de oude stad. Als de tijd het toelaat kun je de stad al 'n beetje verkennen.

Afstand: ca. 10 km. Tijd: 3 uur. Route: Beetje heuvelachtig, voornamelijk bewoond gebied.

Dag 3    Nablus, wandelen van Aqraba naar Duma
Deze ochtend is er nog voldoende tijd om de medina van Nablus met haar authentieke kronkelende straatjes, winkeltjes, zeepfabrieken en moskeeën te bezichtigen. Dat het Palestijnse verzet zich hier goed genesteld heeft is te zien aan de vele vlaggen, spandoeken met leuzen en foto's van martelaren. Een bezoekje aan de berg Gerizim is ook een aanrader. Hier wonen nog zo'n 700 Samaritanen. Deze gemeenschap huist hier al eeuwenlang. Vervolgens is er een transfer naar het dorp Aqraba waar na de lunch de wandeling naar de volgende slaapplek start. Je volgt het Abrahampad en loopt zuidwaarts door de Palestijnse noordelijke hoogvlakte waarbij je olijfboomgaarden, tarwevelden en lemen dorpjes tegenkomt. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de Jordaanvallei! Je gids leidt je niet alleen door het fraaie landschap maar vertelt je ook over de traditionele planten en kruiden en hoe deze al eeuwenlang gebruikt worden als medicijn  bij diverse kwaaltjes. Tegen de avond kom je aan in Duma en word je verwelkomd door de Palestijnse familie die je de komende nacht van onderdak zal voorzien.

Afstand: ca. 10 km. Tijd: 3-4 uur. Route: geasfalteerde en ongeasfalteerde wegen, herderspaadjes.

 

Wandeling naar Duma, Palestina - Saffraan Reizen


Dag 4    Duma - Ein Samiya - Al Auja
In de ochtend word je naar Ein Samiya gebracht en loop je zuidwaarts. Via de kronkelende Wadi Auja beland je in de Jordaanvallei, ten noorden van Jericho.
Vannacht ben je te gast bij de bedoeïenen die al eeuwen in dit gebied rondtrekken en wonen, maar door de Israëlische bezetting nu beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid. Er wordt geslapen in 'n traditionele tent van zwart geitenhaar. Met je verblijf help je de bedoeïenen nieuwe manieren te vinden hun oude tradities te handhaven. Geïnteresseerden kunnen alle informatie krijgen over de medicinale werking van de kruiden en planten rondom het kamp.

Afstand: ca.10 km. Tijd: ca. 4 uur. Route: ongeasfalteerde wegen, woestijnsporen, afdalend.

Dag 5    Via Wadi Qelt naar Jericho
Na afscheid te hebben genomen van de bedoeïenen, word je naar het St. George klooster in de Wadi Qelt gebracht, een spectaculaire woestijnvallei. Hier vind je het vroeg Byzantijnse klooster van St. George dat zijn oorsprong heeft in de 4e eeuw toen de eerste christelijke kluizenaars zich afzonderden in de wildernis en hier een kapel bouwden die later uitgroeide tot een heel kloostercomplex. Na een bezoek aan dit klooster wandel je in de richting van de oudst permanent bewoonde stad op aarde: Jericho. De wandeling stopt bij het winterpaleis van Herodes, even buiten de oude stad. Van hieruit rijd je naar Aqbet Jaber voor een lunch met de lokale vrouwen van dit vluchtelingenkamp. In de namiddag ga  je naar het laagste punt van de aarde en kun je ervaren hoe het is om te drijven in de Dode Zee. Vannacht slaap je in een hotel in Jericho.

Afstand: 7 km. Tijd: 2 uur. Route: woestijnsporen, ongeasfalteerde en geasfalteerde wegen.

Dag 6    Nebi Musa – Mar Saba
In de ochtend is er de transfer naar Nebi Musa, een middeleeuws islamitisch heiligdom toegewijd aan Mozes. Behalve een moskee met een schrijn vind je er ook een karavansarai waar Mekkagangers konden overnachten. Nog elk jaar is er een week lang festival waarbij er pelgrimstochten plaatsvinden vanuit Jeruzalem naar Nebi Musa. Vanuit Nebi Musa wordt de tocht vervolgd naar het klooster van Mar Saba en wandel je door het woestijnlandschap van de heuvels van Judea naar de rand van de Wadi al Joz, oftewel Kidronvallei. Dit is een diepe kalkstenen vallei van waaruit  het adembenemende klooster van Mar Saba al te zien is. Dit als het ware tegen de rotsen geplakte klooster werd in 483 na Chr. door Sint Sabas gesticht en er wonen tegenwoordig nog zo’n 20 Grieks-orthodoxe monniken.  Sint Sabas bepaalde dat vrouwen het klooster niet mochten betreden. Zelfs zijn moeder kwam er niet in en mocht alleen vanuit een tegenover gelegen toren die speciaal hiervoor gebouwd was naar haar zoon zwaaien. Ook vandaag de dag is het klooster een no-go area voor vrouwen. Maar alleen al het zien van de buitenkant van het prachtige complex is bijzonder. Na deze wandeling staat de auto klaar om je naar Bethlehem te brengen en er de Geboortekerk te bezoeken.

Afstand: 8 km. Tijd: ca. 4 uur. Route: Woestijnsporen, ongeasfalteerde wegen, vooral stijgend.

Dag 7   Via de Wadi Jihar naar de woestijn van Rashaydeh
Via het dorpje Tequa' word je naar de woestijn gebracht en vervolg je vanaf het dorp Rashaydeh je wandeltocht. Millennia geleden woonden er al mensen in het gebied waar je vandaag loopt. De vuursteenpunten die in de grotten van deze spectaculaire Wadi Jihar gevonden zijn getuigen hiervan. De diepe kalkstenen canyon slingert zich door de woestijn richting de Dode Zee en onderweg kun je grazende geiten en kamelen tegenkomen. De tocht eindigt vandaag bij het kamp van de Rashaydeh's waar je door een bedoeïenenfamilie van eten, drinken én een slaapplaats wordt voorzien. Met ’n beetje geluk ontmoet je de grootvader van deze familie die je mooie verhalen kan vertellen over de oude tradities van de bedoeïenen.

Afstand: 10 km. Tijd: ca. 3-4 uur. Route: rotsachtige woestijnpaden.

Dag 8    Zonsopgang in Rashaydeh, wandeling naar Beni Naim
De zon zien opkomen in de woestijn is prachtig, dus wees er vroeg bij! Na het ontbijt ga je richting Beni Naim. Het gaat geleidelijk omhoog en het pad is rotsachtig en ongelijk, maar de wandeling is zeer de moeite waard.  Onderweg passeer je de ruïne van een klooster uit het begin van de 6e eeuw. Ooit woonden hier 120 monniken. Eén van hen was Sint Sabas, die je eerder deze reis al bent ‘tegengekomen’. Geleidelijk aan verlaat je het woestijngebied en kom je terecht in het bewoonde gebied rond Beni Naim. Hier heb je ‘n schitterend uitzicht over de Rift Valley. Na de lunch bij een lokale familie in Beni Naim wordt er een kort bezoek aan de naburige stad Hebron gebracht en eindigt je reis over het Abrahamspad bij het graf van aartsvader Abraham en zijn vrouw Sara, midden in de oude stad. ’n Omstreden plek want dit Graf van de Patriarchen, waar ook Izaak, Jacob en hun echtgenotes Rebekka en Lea zouden zijn begraven, is voor zowel moslims als joden een heilige plaats. Aan de ene kant staat dan ook een moskee en aan de andere kant een synagoge. Vervolgens word je naar Jeruzalem gebracht.

Afstand: 10 km. Tijd: ca. 4 uur. Route: rotsachtige woestijnpaden, geasfalteerde wegen, stijgend.

 

De Heilig Grafkerk in Jeruzalem, Israël - Saffraan Reizen


Dag 9    Jeruzalem, vrije dag
De beste tijd om de omstreden Tempelberg te bezoeken is de vroege ochtend. Ook al zijn de moskeeën op de Tempelberg niet toegankelijk voor niet-moslims, de fraai gedecoreerde buitenkanten en de hele entourage maken grote indruk, vooral de Rotskoepelmoskee is prachtig. Bij de Klaagmuur kun je proberen een boodschap achter te laten en de Via Dolorosa en de Heilig Grafkerk zijn uiteraard niet te missen als je in Jeruzalem bent. De oude stad is opgebouwd uit vier delen (christelijk, islamitisch, joods en Armeens) en er is ontzettend veel te zien.  De hele wereld kom je hier tegen en het is leuk om te dwalen door de oude smalle stadsstraatjes, maar je kunt het ook vanaf een terrasje, met ’n lekker glaasje muntthee, bekijken.

Dag 10   Transfer  Jeruzalem - Tel Aviv. Terug naar huis
Na negen dagen van vele, nieuwe indrukken en ontmoetingen neem je afscheid. Na de transfer naar Tel Aviv vlieg je terug naar huis. Wil je liever langer in Jeruzalem blijven? We horen het graag bij boeking.Bekijk ook de fotogalerij met de mooiste foto's van Palestina en lees onze reisblog.

 

bottom of page