top of page
Palestina Jeruzalem
Jerash3
IMGP1696
Zoutafzettingen bij de Dode Zee
jordanie wadi rum2
Palestina Mar Saba

Palestina & Jordanië 15 daagse rondreis

Voorbeeldprogramma


Dag 01  Aankomst in Tel Aviv. Transfer naar Jeruzalem

Dag 02  Citytour en wandeling Jeruzalem

Dag 03  Naar Bethlehem

Dag 04  Excursie naar Mar Saba, Herodium en Hebron

Dag 05  Naar Ramallah en Nablus

Dag 06  Via Taybeh naar Jericho

Dag 07  Naar Nebi Musa, Wadi Qelt en Jericho

Dag 08   Naar Jordanië

Dag 09   Naar Jerash en de Dode Zee, Madaba

Dag 10   Via Kings Way naar Petra

Dag 11   Petra

Dag 12   Naar Wadi Rum

Dag 13   Naar Aqaba

Dag 14   Aqaba

Dag 15  Terug naar huis

Route Palestina en Jordanië rondreis - Saffraan Reizen

• Twee mooie bestemmingen in één reis

• Natuur én cultuur

• Stadstour in Jeruzalem
• Bethlehem, Hebron, Nablus en Jericho
• Jerash, King's Highway, Dode én Rode Zee
• Volle dag in Petra
• Overnachting in Wadi Rum woestijn
• Auto met Engelssprekende chauffeur

• Deskundig reisadvies
• Persoonlijke benadering
• Uitstekende voorbereiding

 

Twee bestemmingen in één reis. Twee landen met beide een rijke historie, nauw aan elkaar verwant. De reis begint in de omstreden stad Jeruzalem waar je ogen en oren te kort komt. Vervolgens word je via de check points naar de West Bank gebracht om daar de diverse culturele en religieuze hoogtepunten te bezoeken. Het tweede deel van de reis is gereserveerd voor Jordanië waar je naast cultuur ook van prachtige natuurfenomenen kunt genieten. Tot slot kun je aan de Rode Zee heerlijk bijkomen van alles wat je beleefd hebt.

 

Dag 1     Aankomst in Tel Aviv, transfer naar Jeruzalem

Na de douaneformaliteiten op Ben Gurion Airport bij Tel Aviv word je in een klein uurtje naar Jeruzalem gebracht. Hier neem je je intrek in een hotel in het Arabische gedeelte van de stad, vlakbij de oude, ommuurde stad. Ben je vroeg aangekomen? Dan kun je alvast op eigen gelegenheid Jeruzalem gaan verkennen.

 

Dag 2     Stadswandeling met gids

Na het ontbijt ga je de stad wat beter leren kennen onder leiding van een Engelssprekende gids.

Je bezoekt het christelijke gedeelte met de Heilig Grafkerk en de Via Dolorosa, het islamitische gedeelte met de beroemde Al Aqsa moskee en de Rotskoepelmoskee, de Klaagmuur in het joodse gedeelte, en het kleine Armeense deel van de stad. Vanaf de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht over het oude en nieuwe Jeruzalem. Mocht je in de middag nog tijd hebben, dan zijn er nog genoeg interessante bezienswaardigheden om te bezoeken. Zo ligt het Rockefeller Museum dichtbij je hotel en met de sneltram ben je zo op de  oriëntaalse markt  Mahane Yehuda, die vol ligt met lokale producten en heerlijke geurende kruiden. Ook het Yad Vashem, ’s werelds grootste memorial centrum van de holocaust, is per tram gemakkelijk te bereiken. 

 

koffer-steenrood.png

 ’n Dagje langer in Jeruzalem? Dat kan. Klik op het koffertje voor meer info.

Dag 3    Transfer naar Bethlehem

De auto rijdt voor en brengt je naar de West Bank. De komende twee nachten logeer je in Bethlehem. Hier kun je uiteraard de Geboortekerk bezoeken. Behalve deze beroemde kerk en nog vele andere kerken, waaronder de Kerk van de Melkgrot, is er ‘de Muur’ met de Banksy graffity en heeft het stadje een aangenaam centrum met een leuke souq.

Markt in Bethlehem, West Bank - Saffraan Reizen

Dag 4     Excursie naar Mar Saba, Herodium en Hebron

Vandaag staat er weer een gids voor je klaar.

De eerste stop is bij het in de heuvels van Judea gelegen klooster van Mar Saba. Het is in de 5e eeuw na Chr. gesticht door Sint Sabas. Hij bepaalde dat vrouwen het klooster niet mochten betreden. Voor zijn moeder liet hij tegenover het klooster een toren bouwen van waaruit ze naar hem kon  zwaaien. Nog altijd mogen er geen vrouwen het klooster in maar ook van buiten zijn dit complex en haar omgeving zeer de moeite waard.

 

Het Herodium (ook wel Herodion genoemd) is de ruïne van het sterk gefortificeerde zomerpaleizencomplex van koning Herodes de Grote uit de 1e eeuw voor Christus. Je ziet de kegelvormige, 728 m. hoge heuvel waarop het zich bevindt al van ver liggen.

 

In Hebron bevindt zich de Grot van de Patriarchen, een heilige plaats voor zowel moslims als joden en hierdoor ook een omstreden plaats. Je kunt de moskee én de synagoge beide bezoeken en het graf van Abraham van twee kanten zien.

Ook wordt er een bezoekje gebracht aan de oude stad en de souq. Het is een rustige souq waar de verkopers graag de tijd nemen om een praatje met je te maken.

 

Dag 5    Via Ramallah naar Nablus

Je verlaat Bethlehem en wordt naar de Palestijnse hoofdstad gereden. Hier breng je een bezoek aan het graf van Yasser Arafat op het presidentsterrein ‘de Muqata’a’. Daarna is er tijd om ‘down town’ Ramallah te verkennen. In tegenstelling tot Jeruzalem en Hebron en straks in Nablus, vind je hier weinig religieuze uitingen. De aanwezigheid van graffiti, vlaggen en spandoeken laat je duidelijk voelen dat je in Palestina bent.

 

Nablus, het Romeinse Neapolis, is beroemd om zijn olijfoliezeep en de goed bewaarde medina en souqs. Je overnacht in een hotel vlakbij de medina zodat je hier heerlijk kunt ronddwalen in de kronkelende steegjes.

In het westen van de stad, op de berg Gerizim wonen enkele honderden Samaritanen

Zij beschouwen deze berg als heilig. In het Samaritaanse Museum kom je meer over deze religieuze gemeenschap te weten en je kunt ook een bezoek brengen aan de plek waar eens de Samaritaanse tempel stond. Hier komen de Samaritanen elk jaar bijeen om een week lang  het vrijheidsfeest ofwel ‘Pesach’ te vieren. Gedurende deze week wordt de bevrijding van de joodse slavernij herdacht en de uittocht uit Egypte (de Exodus).

Wat je zeker moet proeven in Nablus is de romige kunafa. Dit zoete gebak, dat je in de hele Arabische wereld vindt, komt hier oorspronkelijk vandaan en smaakt heerlijk.

 

Dag 6     Via Taybeh naar Jericho

Op weg naar Jericho bezoek je het volledig christelijke dorpje Taybeh dat te midden van de goudgele tarwevelden ligt. Hier vind je onder andere één van de twee bierbrouwerijen die Palestina rijk is. Verder is er een aantal kerken en kapellen, zoals de Byzantijnse St. George Kerk, en vind je op de hoogste heuveltop de resten van een kruisvaarderskasteel. Het is heerlijk om even door dit dorp te lopen.

De eindbestemming vandaag is Jericho. Gelegen in een groene oase, op een laag punt van de aarde, is het hier altijd warmer dan in de rest van het land.

 

Dag 7    Naar Nebi Musa, Wadi Qelt en Jericho

Vandaag ga je weer met een Engelssprekende gids op pad. Jericho is een van de oudste nog bewoonde steden van de wereld. Dit is het beste te zien bij Tell al Sultan waar al vanaf 10.000 voor Chr. mensen woonden. Per kabelbaan kun je een bezoek brengen aan het kleine Grieks-orthodoxe klooster Qarantal op de Berg van de Verzoeking. Ook bezoek je het paleis van de Umayyadenkalief Hisham dat dateert van 743 na Chr. Dit complex werd al 4 jaar na de bouw door een aardbeving verwoest, door aarde overdekt en pas in 1937 weer gevonden.

Buiten Jericho ligt Wadi Qelt, een spectaculaire woestijnvallei. Van een afstand zie je het vroeg Byzantijnse klooster van St. George dat zijn oorsprong heeft in de 4e eeuw. De eerste christelijke kluizenaars zonderden zich af in de wildernis en bouwden hier een kapel die later uitgroeide tot een heel kloostercomplex.

 

Nebi Musa is een middeleeuws islamitisch heiligdom toegewijd aan Mozes. Behalve een moskee met een schrijn vind je er ook een karavansarai waar Mekkagangers konden overnachten. Nog elk jaar is er een weeklang festival waarbij er pelgrimstochten plaatsvinden vanuit Jeruzalem naar Nabi Musa.

Dag 8    Naar Jordanië

Tijd om afscheid te nemen van Palestina en de grens over te gaan naar Jordanië. Je Palestijnse chauffeur brengt je hiernaartoe en na de grensformaliteiten word je aan de andere kant door zijn Jordaanse collega opgewacht. Hij brengt je naar je hotel in de hoofdstad Amman. Wellicht is er vanmiddag nog tijd om wat meer van Amman te zien. De Citadel en het Romeins Theater zijn zeker de moeite waard. Taxi’s om je er heen te brengen zijn er in ieder geval volop.

koffer-steenrood.png

 Wil je meer zien van Amman en omgeving?

Dag 9    Naar Jerash en de Dode Zee

Je verlaat Amman en rijdt naar het noordelijk gelegen Jerash, om de ruïnes van het Grieks-Romeinse-Byzantijnse Gerasa te bekijken. Dit kan met of zonder lokale Engelssprekende gids. Een mooie tocht door de groene heuvels van de stad leidt je langs goed bewaarde overblijfselen van tempels, theaters en kerken.

Na dit bezoek vervolg je je tocht via een mooie weg naar het laagste punt op aarde: de Dode Zee. In het zoute water kun je heerlijk drijven en met de heilzame modder kun je je insmeren. Even laten intrekken en je hebt een huidje zo zacht als een baby. Na een duik in het  zoetwaterzwembad nog even genieten van een fris drankje op het terras.

 

Het hotel van vandaag staat in Madaba, de mozaïekstad van Jordanië. Misschien is er nog tijd om de oudste plattegrond van Palestina in de Grieks-orthodoxe kerk van St. George te bekijken, maar dit kun je eventueel ook morgenochtend nog doen. Je zult er vast en zeker vele bijbelse plaatsen op herkennen.

De Cardo in Jerash, Jordanië - Saffraan Reizen

Dag 10    Via de King's Way naar Petra
Niet ver van Madaba bezoek je Mount Nebo, de plek waar Mozes voor het eerst het beloofde land te zien kreeg. Bij helder weer zie je de plaatsen die je eerder deze week hebt bezocht goed liggen. Via een mooie heuvelachtige weg kom je aan bij de ‘Grand Canyon’ van Jordanië: Wadi Mujib. Wat ’n uitzicht!  Hierna ga je door naar de kruisvaardersstad Kerak. De bijbehorende burcht, waar Reinoud van Châtillon de vreselijkste wreedheden beging (de details zullen we je besparen) kan uiteraard bezocht worden, maar misschien wil je liever door de straten van dit traditionele stadje te lopen. Je kunt er ook voor kiezen om het kruisvaarderskasteel van Shobak te bezoeken. Dit ligt niet ver van het uiteindelijke reisdoel van vandaag: Wadi Musa. Je brengt hier twee nachten door. Vroeg je bed in voor het volgende hoogtepunt van de reis: Petra!

 

Dag 11    Petra
Eén hele dag om deze roze stad te verkennen. Hoe vroeger je vertrekt hoe meer je kunt zien en doen. Je kunt dit op eigen houtje doen, maar ook hier kun je weer een gids inhuren die je een aantal uren zal begeleiden door de kloof en de site. Op deze manier kom je veel te weten over Petra en haar oorspronkelijke bewoners; de Nabateeërs. Na de wandeling door de kloof, ook wel  ‘siq’  genaamd, sta je oog in oog met het beroemde Schathuis. Er is echter nog veel meer te zien in Petra dus wandel vooral lekker door om ook het Romeinse Theater, de koningsgraven, de Cardo Maximus en de vele mooie façades te zien. De beklimmingen naar de Hoge Offerplaats en naar het Klooster zijn eveneens zeer de moeite waard.
Bij de Bdul bedoeïenen kun je terecht voor een drankje of souvenirs. Je komt hen overal tegen. ’s Avonds kun je eventueel naar ‘Petra by night’, dan is het plein voor  het Schathuis verlicht in sfeervol kaarslicht. Of je neemt na deze  enerverende dag een bad in het badhuis,  de hammam. Je hotel kan hier alle nodige informatie over verstrekken.        

​​

koffer-steenrood.png

Nóg een dag in Petra?

Dag 12    Naar Little Petra en Wadi Rum
Voordat de handelskaravanen Petra binnengingen, kwamen ze aan in Little Petra, dat als karavanserai diende. Ook hier zijn fraaie bouwwerken te zien. Hierna rijd je via de Desert Highway naar Wadi Rum en neem je je intrek in een bedoeïenenkamp. Wadi Rum is een beschermd natuurgebied  van wel 720 km². Je kunt de woestijn wandelend of per kameel ontdekken. Het meeste van het indrukwekkend landschap is te zien per terreinwagen. De lokale bedoeïenen nemen graag je mee. Rode zandduinen, wonderlijke rotsen, door de natuur gevormde bruggen en eeuwenoude rotstekeningen worden tijdens de rondrit bezocht. Aan het einde van de dag kun je genieten van een heerlijke bedoeïenenmaaltijd, ook wel ‘zarb’ genoemd.

Dag 13    Wadi Rum - Aqaba
Vroeg op voor een wandelingetje in deze bijzondere omgeving of draai je nog ’n keer om in je geitenharen tent.

Vanuit Wadi Rum ben je zo in Aqaba waar je kunt zonnen, zwemmen, snorkelen en duiken in de Rode Zee , of gewoon lekker door het gezellige stadje kunt lopen.


Dag 14    Aqaba
In Aqaba zelf kun je het kleine museum in het fort bezoeken, ’n glaasje thee drinken te midden van Jordaanse families op het strand, alles wat je nog niet had kopen op de markt of bij een van de vele winkels, en heerlijke verse vruchtensapjes drinken. Aan restaurants en terrasjes geen gebrek.

Het koraalgebied ligt zo’n 15 km verderop en er rijden shuttlebusjes vanuit de stad naar de snorkelstranden. Wil je liever niet nat worden, bekijk het koraal en de vissen dan per glasboot of onderwaterboot.

 

Dag 15    Aqaba - Amman - Amsterdam
Je chauffeur staat klaar om je via de Desert Highway naar de Queen Alia Airport in Amman te rijden. Maak je liever gebruik van ’n binnenlandse vlucht? Dat kan ook en dit hangt mede af van de vertrektijd van je internationale vlucht. Op het vliegveld van Amman kun je je allerlaatste dinars nog inwisselen voor euro’s of ’n kopje koffie met een Arabische lekkernij.

 

 

Je kunt de reis uitbreiden met:

Extra koffer Palestina en Jordanië - Saffraan Reizen

Extra koffer: Langer verblijf in Jeruzalem

(Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Palestina en Jordanië - Saffraan Reizen

Extra koffer: Langer verblijf in Amman

(Klik op de koffer voor meer informatie)

Extra koffer Palestina en Jordanië - Saffraan Reizen

Extra koffer: Langer verblijf in Petra

(Klik op de koffer voor meer informatie)

koffer-steenrood.png

Extra koffer: Verblijf in Dana National Park

(Klik op de koffer voor meer informatie)

bottom of page