top of page
Palestina Jeruzalem
jordanie jerash
IMGP1696
P1210195
jordanie wadi rum2
Palestina Mar Saba

Praktische informatie Palestina & Jordanië 15 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van centraal gelegen, eenvoudige 3* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. Er wordt één nacht geslapen in een bedoeïenenkamp. Hier zijn bedden, kussens en dekens aanwezig.

 

Als je alleen reist kun je een éénpersoonskamer reserveren. Voor boeking van een éénpersoonskamer geldt een toeslag. Je kunt er ook voor kiezen op indeling te boeken. Je deelt de kamer dan met één of meerdere medereiziger van hetzelfde geslacht. Mocht er onverhoopt niemand zijn om de kamer mee te delen, dan delen we de kosten.
 

Het is mogelijk tegen een meerprijs 4* of 5* hotels te boeken. 

 


Vervoer 
Tijdens deze reis word je rondgereden in een auto met Engelssprekende chauffeur. 

Reisbegeleiding en gidsen
Onze lokale agent regelt de hotels en transfers. De chauffeur die je rondrijdt kan je van dienst zijn bij praktische vragen. OP een aantal dagen in Palestina krijg je uitleg van een lokale Engelssprekende gids. Hij vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc. Het is mogelijk om in Jordanië op bepaalde sites een gids in te huren. Dat kan via ons of je doet het zelf ter plekke.
 
Paspoort en visa
Voor Nederlandse en Belgische reizigers is voor Israël/Palestina en Jordanië een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit deze landen. Bij aankomst op en vertrek van de luchthaven van Tel Aviv krijg je een apart velletje met het gratis toeristenvisum in je paspoort. Voor Jordanië regelen wij het visum en krijg je bij aankomst het visumstempel in je paspoort. 

 

 

Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De munteenheid in Palestina is de Israëlische Shekel (ILS). Op de luchthaven kun je geld wisselen en pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Jeruzalem, Bethlehem, Nablus en  Jericho.  Niet alle geldautomaten accepteren Nederlandse of Belgische bankpassen. We raden dus aan om ook cash euro's mee te nemen. 'n Creditcard is ook handig. Zie ook: www.vreemdgelddirect.nl/landen/israel.

 

De Jordaanse munteenheid is de Jordaanse Dinar (JD). Bij de grens kun je geld wisselen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Amman, Madaba, Wadi Musa (Petra) en Aqaba.  Pinnen is ook mogelijk in deze plaatsen, maar niet alle geldautomaten accepteren Nederlandse bankpassen. We raden dus ook hier aan om tevens cash euro’s mee te nemen.
Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/landen/jordanie.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Jordanië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Azië'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Palestina en Jordanië zijn geen heel goedkope bestemmingen. Prijzen van maaltijden en drankjes variëren zeer. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 12,- p.p.
Entrees zijn niet inbegrepen. Bij de sites zijn de entrees soms aan de hoge kant. Zo betaal je 50 JD (ca. €55,-) voor de entree van Petra, maar daar heb je dan wel ’n hele dag plezier van.

Fooien
In beide landen is het normaal om fooien (bakshiesh) te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeur(s) etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Gezondheid
Vaccinatie DTP is, wat Israël betreft, sinds 2022 verplicht. Hepatitis A wordt aangeraden. Informeer in elk geval bij je huisarts of de
GGD.
Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dit betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, dit geldt ook voor het diner in het bedoeïenenkamp in Wadi Rum waar je één nacht verblijft. De overige maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen. Tijdens de reis kun je natuurlijk in het hotel eten, maar ook op eigen gelegenheid –en dat is veel leuker- de Palestijnse en Jordaanse keukens leren kennen. Je chauffeur weet ook vast leuke plekjes te vinden.
Het kraanwater in beide landen is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Palestijnen en Jordaniërs zijn gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om er in steden als Jeruzalem, Hebron, Nablus en  Amman, maar ook in traditionele dorpen en stadjes netjes gekleed bij te lopen, zeker  tijdens moskeebezoek. In Petra, Wadi Rum en Aqaba kan het allemaal wat vrijer.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Palestina en Jordanië hebben een mediterraan klimaat en woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en milde winters, al kan het in de wintermaanden behoorlijk sneeuwen. Er valt weinig tot geen regen. In het noorden kan in de wintermaanden wat regen vallen. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30-35 graden en soms nog hoger. De hitte is een droge hitte en over het algemeen goed te verdragen. In de wintermaanden varieert de temperatuur van 12 tot 25 graden. ’s Avonds kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Palestina en Jordanië.
Zie ook: www.klimaatinfo.nl.


Islam en Ramadan
Beide landen zijn overwegend islamitisch en het grootste deel van de bevolking belijdt de soennitische islam. De christenen vormen de een na grootste groep gelovigen. Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is betekent dit niet dat er een zuiver islamitische wetgeving is.

Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2024 is de Ramadan van ongeveer 10 maart t/m 9 april. In 2025 zal dat van ongeveer 28 februari t/m 29 maart zijn.


Elektriciteit
Stopcontacten zijn niet overal hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: http://electricaloutlet.org.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je o.h.a. goed telefoneren in Palestina en Jordanië, je kunt dit het beste navragen bij je provider. Er zijn internetcafé’s en de meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
Het is in Palestina en  Jordanië één uur later dan in Nederland. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen iets van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is per vliegtuigmaatschappij verschillend. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    lichte kleding
•    (warme) trui, vest of jack
•    evt. regenjas, paraplu
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers en/of waterschoenen
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    ’n handdoek, vochtige tissues
•    evt. lakenzak voor overnachting in het bedoeïenenkamp
•    geldbuidel (b.v. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    reserve accu / batterijen voor foto- en filmapparatuur
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Palestina en Jordanië

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’.Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page