top of page
Egypte West Bank3
IMGP2431
Egypte Cairo
Egypte Luxor4
IMGP2739
Egypte West Bank

Praktische informatie Egypte met Nijlcruise 12 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maak je in Cairo, Luxor en Aswan zoveel mogelijk gebruik van goede 4* hotels. De kamers zijn minimaal voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning. De hotels beschikken over een zwembad.
Tijdens de tocht op de Nijl wordt er drie nachten geslapen op een 5* cruiseboot en zijn de maaltijden inbegrepen.

 


Vervoer 
Bij de excursies in Cairo, Aswan en Luxor reis je met een airconditioned auto met Engelssprekende chauffeur, soms met gids. Op de Nijl reis je met een cruiseboot. De trajecten Cairo - Aswan Luxor - Cairo worden afgelegd met een binnenlandse vlucht. Indien gewenst kun je ook per nachttrein van Cairo naar Aswan reizen. We passen het programma aan de (vaste)vaardagen van de Nijlcruise aan. 

Reisleiding en gidsen
In Cairo, Aswan en Luxor word je opgevangen door een medewerker van onze lokale agent. Hij regelt de transfers en heeft een antwoord op je eventuele vragen. Tijdens de facultatieve excursies in Aswan en Luxor is er sprake van een Engelssprekende gids. Hij/zij geeft uitleg op de te bezoeken site, en vertelt over de geschiedenis, cultuur, religie, etc.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Egypte een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Egypte. Reizigers met de Belgische nationaliteit komen ook met hun elektronische ID-kaart Egypte én twee pasfoto’s binnen. Deze ID-kaart dient ook nog 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je gemakkelijk bij aankomst op de luchthaven kopen en kost € 25,-.
Zorg ervoor dat je tenminste één paspoortkopie bij je hebt van de pagina waar je gegevens en pasfoto op staan.

Geld
De Egyptische munteenheid is de Egyptische Pond. Voor 100 pond betaal je ca. € 11,-. Op de luchthaven kun je geld wisselen en/of pinnen. Dit kan verder in elke grote plaats zoals Cairo, Aswan en Luxor.  We raden aan om ook cash euro’s mee te nemen. Zie ook www.vreemdgelddirect.nl/landen/egypte.

Vooraf je bankpas instellen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Egypte dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’ of 'Afrika'. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Kosten
Egypte is een redelijk goedkope bestemming. Maaltijden en drankjes zijn over het algemeen niet duur. Voor een gemiddelde avondmaaltijd betaal je ca. € 10,- p.p.  Tijdens de boottocht op de Nijl zijn alle maaltijden inbegrepen.
Entrees zijn niet inbegrepen. Bij sommige musea en archeologische sites zijn de entrees wat aan de hoge kant. Voor het maken van foto- en video opnamen moet vaak extra betaald worden. Met een internationale studentenkaart krijg je meestal 50% korting op entreeprijzen.

Fooien
In Egypte zijn de salarissen niet hoog en het is normaal om fooien (bakshiesh) te geven voor verleende diensten. Het is gebruikelijk om hiervoor een fooienpotje te maken met kleingeld waaruit de fooien voor het hotelpersoneel, gidsen, chauffeurs etc. worden betaald. Per reis geven we hiervoor een indicatie.

Gezondheid
Informeer bij je huisarts of de plaatselijke GGD voor de actuele situatie ten aanzien van mogelijke inentingen. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering: www.lcr.nl/Landen/Egypte.

Let goed op met wat je eet. Zorg ervoor dat je altijd eet bij restaurants waar het druk is en waar vooral veel lokale bevolking is. Dat betekent dat het eten er goed is en er steeds verse aanvoer is.
Drink voldoende en zorg dat je altijd een fles water (geen kraanwater!) bij je hebt. Het kraanwater in Egypte is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens het verblijf in Cairo, Aswan en Luxor is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de boottocht op de Nijl zijn alle maaltijden inclusief. Verder kun je op eigen gelegenheid de Egyptische keuken leren kennen. We geven je tips voor geschikte restaurants mee en natuurlijk kan ook de lokale begeleiding je vertellen waar de goede restaurants zijn.
Het kraanwater in Egypte is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Egyptenaren zijn over het algemeen gewend aan westerse toeristen en hun manier van kleden. Toch vinden ze het fijn als er rekening wordt gehouden met de lokale gebruiken en we raden aan om er in een stad als Cairo, maar ook in traditionele dorpen netjes (dat wil zeggen bedekt) gekleed rond te lopen, zeker tijdens moskeebezoek. In Aswan en Luxor  kan het allemaal wat vrijer.
Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om te kunnen slaan.

Klimaat
Egypte heeft een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters. In vrijwel het hele land valt weinig tot geen regen. In het noorden kan in de wintermaanden wat regen vallen. Gedurende de periode april-oktober stijgen de temperaturen in bijna heel het land overdag naar 30 graden en (veel hoger). De hitte is een droge hitte en over het algemeen goed te verdragen. In de wintermaanden varieert de temperatuur van 20 tot 30 graden. ’s Avonds kan het flink afkoelen, zeker in de woestijn zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot. Het voor- en het najaar zijn de beste perioden om te reizen in Egypte. Zie ook www.klimaatinfo.nl

Islam en Ramadan
Egypte is een overwegend islamitisch land. 93% van de bevolking belijdt de soennitische islam. De Kopten (Egyptische christenen) vormen de een na grootste groep gelovigen. Hoewel de islam de officiële staatsgodsdienst is betekent dit niet dat er een zuiver islamitische wetgeving is. Dit wordt wel nagestreefd door moslimfundamentalisten.

Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2024 is de Ramadan van ongeveer 10 maart t/m 9 april. In 2025 zal dat van ongeveer 28 februari t/m 29 maart zijn.

Elektriciteit
Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en het voltage is 220 volt.
Zie ook: https://electricaloutlet.org/type-c.
Normaal gesproken is het geen probleem je batterijen op te laden. Zorg wel dat je voldoende reserve batterijen bij je hebt.

Communicatie
Met je mobiel kun je over het algemeen goed telefoneren in Egypte, je kunt dit het beste navragen bij je provider. De meeste hotels beschikken over Wifi.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Egypte één uur later dan in Nederland. In de winter is er geen tijdsverschil. De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan verschillen van Nederland.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•    Lichte, luchtige kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Egypte

 

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’.


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page