top of page
Oezb streetmeeting
Oezb Samar
oez
Oezb
oez vrouwen

Extra koffers Oezbekistan

Extra koffers

                  In de artistieke oase van Nukus


De basisreis kan door individuele en ‘op maat’ boekers worden onderbroken voor een één- of tweedaags bezoek aan het woestijngebied Nukus.
Men noemt Nukus een artistieke oase in de woestijn vanwege de grote collectie Sovjet Avant Garde kunst die te vinden is in het Igor Savitsky museum. Je vliegt op dag 3  met een binnenlandse vlucht naar Nukus. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag al het museum bezoeken en gelijk doorrijden naar Khiva. Of je bezoekt het museum in de middag en rijdt na een overnachting in Nukus de volgende dag naar Khiva. Op weg naar Khiva  bezoek je Ayaz Kala, Torprak Kala en Kyzyl Kala.  Dit zijn ruïnes van forten en gedenkplaatsen uit de bloeitijd van Khorezm uit de tweede eeuw na Christus.


Voor meer informatie en een prijsopgaaf, neem contact met ons op.

                 Naar de Oezbeekse natuur en overnachten in een yurt

Vanuit Bukhara kan het basisprogramma worden onderbroken met een tweedaags verblijf in de ‘rode’ woestijn rond Kizilkum. Vanuit Bukhara rijd je naar Nurata.  Het kleine woestijnstadje Nurata ademt de sfeer van de tijd dat Alexander de Grote bivakkeerde. De citadel is een van de tastbare herinneringen aan die tijd. De Chasmamoskee is een waar pelgrimsoord. Tientallen Oezbeken komen hier om de heilige vissen in het meer te bekijken.  Vanuit Nurata rijd je naar het Aydarkul meer. Dit is een ecologisch gebied dat bekend staat om de hoeveelheid bijzondere vogels die er leven en broeden. Je kunt overnachten in een 'ger' of een 'yurt'; een traditionele Oezbeekse tent.


Voor meer informatie en een prijsopgaaf, neem contact met ons op.

                 In het groen van de Fergana Vallei

Vanuit Tashkent kun je - aan het begin of aan het einde van de reis - een 2 daags bezoek brengen aan de Fergana Vallei. Veruit het groenste en tevens dichtstbevolktste gebied van Oezbekistan. Het gebied strekt zich uit tot aan de grens met Kirgizië.  Proef de religieuze sfeer van de historische stad Kokand. Dit gebied is van oudsher het centrum van de zijdeindustrie. Langs de katoenvelden staan rijen moerbeibomen waar de rupsen elk jaar weer volop van snoepen. De bewoners van de vallei kweken de rupsen zelf. Een bezoek aan een zijdeatelier of de bazaar in Margilan is dan ook een onontkoombare activiteit. De trip via Kokand naar de Fergana is te doen met een auto en privechauffeur en de terugweg naar Tashkent kan ook met de trein worden gedaan. 

 
Voor meer informatie en een prijsopgaaf, neem contact met ons op.

                 Verlenging in Turkmenistan

De rondreis langs  de oude karavaansteden in Oezbekistan kan worden uitgebreid met een verlenging in het aangrenzende Turkmenistan. De verlenging kan bestaan uit verschillende bezichtigingsmogelijkheden al naar gelang je eigen belangstelling. Om een idee te geven staan hieronder een aantal opties vermeld.

Konye-Urgench. Bezoek de oude zijderoute-hoofdstad van Khorezm in het Nationaal Park Konye-Urgench dat in zijn geheel op de Unesco werelderfgoed lijst staat. Hier is onder meer het mausoleum van Shah ll Arslan gevestigd met zijn konische koepel, de hoogste minaret van Centraal Azië, het Turabek Khanym mausoleum en het mausoleum van Tekesh.

Mary. Een ander belangrijk kruispunt van de Zijderoute is Mary. Ook hier is veel Unesco erfgoed aanwezig zoals de oude stad  Merw. Merw kende haar grootste bloei in de tijd van de Seljuken Sultan Sanjar. Zijn mausoleum, de ruïnes van de citadel Sultan Kala en de Shahriar Ark zijn hier te bezichtigen.

Karakumwoestijn en Darwaza. Ook op geologisch gebied heeft Turkmenistan een aantal bijzondere trekpleisters. Het landschap van de Karakumwoestijn is adembenemend. Rotsen-, zand- en maanlandschappen wisselen elkaar af. Per four wheel drive kun je een kijkje nemen bij de brandende gaskrater die vooral ’s avonds een spectaculair fenomeen is. Of maak een tour langs de kleurige leisteenformaties in het zuiden bij de Yangikala en Yangisuw.

Ashgabat. Bij een verlenging vlieg je terug naar Amsterdam vanuit de hoofdstad Ashgabat. Maar niet voordat je deze bijzondere stad met zijn musea, de fonteinen en de bazaar uitvoerig hebt bekeken.

Vanuit Ashgabat kun je een uitstapje maken in de omgeving. Turkmenbashi, oftewel Saparmurat Niyazov, de eerste president van Turkmenistan, groeide op in Gypjak. Naast zijn mausoleum vind je hier de grootste moskee van Centraal-Azië. Deze kan onder zijn gouden koepel maar liefst 10.000 gelovigen herbergen. In Geok Depe vond de laatste grote veldslag van Turkmenië  tegen de Russen plaats en ook hier is een grote moskee gebouwd. In Nissa tenslotte kun je de ruïnes van de voormalige hoofdstad van het Parthische Rijk bezoeken.


Voor meer informatie en een prijsopgaaf, neem contact met ons op.

bottom of page