top of page
Oezb streetmeeting
Oezb Samar
oez
Oezb
oez vrouwen

Praktische informatie Oezbekistan 13 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen eenvoudige 3* hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning.

Vervoer
Tijdens deze reis reis je, afhankelijk van het aantal deelnemers ,  met een klein busje of een personenauto met chauffeur.  Op het traject  Tashkent - Khiva maak je gebruik van een binnenlandse vlucht van Uzbekistan  Airways. Van Samarkand naar Tashkent reis je met een comfortabele snelle trein.
 
Reisbegeleiding en gidsen
Voor de transfers vanaf het vliegveld naar je hotel en vice versa staat er een chauffeur en/of een medewerker van ons lokale partner voor je klaar.
Het is mogelijk om in Khiva, Bukhara, Samarkand en Tashkent gebruik te maken van lokale Engelssprekende gidsen. Je kunt dit zelf regelen op het moment dat jou dat het beste uitkomt of je kunt het door Saffraan Reizen laten regelen. Dan reserveren we een gids voor je op het tijdstip dat jou dat het beste uitkomt. 

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Oezbekistan een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Oezbekistan.

Vanaf 1 februari 2019 hebben Nederlandse en Belgische reizigers geen visum meer nodig om Oezbekistan in te komen.


Geld
De munteenheid in Oezbekistan is de sum (1560 sum = ca. $1,-). Kijk voor de actuele koers op www.vreemdgelddirect.nl. Er kan niet worden gepind. We adviseren om cash dollars en euro’s mee te nemen. Voor wat betreft dollars raden we aan om kleine nieuwe coupures mee te nemen. Er is ter plaatse overal voldoende gelegenheid om geld te wisselen. Het gebruik van Traveller cheques wordt afgeraden.

Kosten
Oezbekistan is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  Maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan € 10,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijs van entreekaartjes varieert tussen de €1,- en €10,-. Voor het maken van foto’s worden vaak aparte fototickets verkocht.
Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel  hoeveel je uitgeeft, maar € 350,- p.p. voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is een indicatie.

Fooien
In Oezbekistan is het  gebruikelijk  om fooien te geven voor verleende diensten. Dat wil zeggen het hotelpersoneel, kofferdragers maar ook je chauffeur en eventueel je ingehuurde gids.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je  op eigen gelegenheid de Oezbeekse keuken leren kennen.
Het kraanwater in Oezbekistan is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Oezbekistan kent geen kledingvoorschriften. Wel toont het van respect voor het land en haar bewoners als je niet te bloot gekleed een moskee of mausoleum betreedt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om je heen te kunnen slaan.

Klimaat
In het noorden en het westen van Oezbekistan is een woestijnklimaat.  In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen. In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook in de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval. Bekijk deze website voor het weerbericht: www.weeronline.nl/

Islam en de Ramadan
Oezbekistan is een gematigd islamitisch land. Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2024 is de Ramadan van ongeveer 10 maart t/m 9 april. In 2025 zal dat van ongeveer 28 februari t/m 29 maart zijn.

Voltage
In Oezbekistan is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tijdsverschil
In Oezbekistan is het in de zomer drie uur later en in de winter vier uur later dan in Nederland.

Communicatie
Telefoneren kan in Oezbekistan  met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. Er zijn voldoende internetmogelijkheden. In de meeste hotels is een Wifi voorziening in de lobby.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•       lichte kleding
•       trui, vest of jack
•      goede schoenen met voldoende profiel
•      zwemkleding
•      badslippers
•      iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•      geldbuidel (b.v. voor onder je kleren)
•      zonnebril
•      zonnebrandcrème
•      lippenbalsem
•      EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•      oordopjes, anti-muggenmiddel
•      wekker
•      zaklamp, reservebatterijen
•      zakmes
•      reisverzekering en de kopie van de polis
•      vaccinatieboekje
•      kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•      reisgids over Oezbekistan

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’.


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page