top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

In de souq van Sidon

'n Bezoek aan een souq (of bazaar) is altijd leuk. Behalve de onvermijdelijke souvenir-shops vind je er ook winkeltjes en werkplaatsen waar de lokale bevolking haar inkopen doet. In de souq van het Libanese Sidon kom je van alles tegen.We hebben in onze oriëntaalse bestemmingen heel wat souqs en bazaars op het programma staan. Fès, Cairo, Muscat, Istanbul, Shiraz, Tashkent en Kashan; allemaal topsouqs. En jazeker, ooit was ook de Hamidiyyeh souq in Damascus ‘the place to be’ als je de couleur locale van een land wilde proeven.


'n Goede souq kenmerkt zich niet alleen door een plek te zijn van een bonte aaneenschakeling van handel, geuren en kleuren, wat ze ook gemeen hebben is dat de lokale bevolking er zijn boodschappen doet. Dat betekent dat je er naast kleding, groente en fruit ook zeker de plaatselijke slager tegenkomt waar de kamelenpoten netjes in de rij voor de deur staan opgesteld.  'n Goede souq dankt zijn authenticiteit ook aan de oude architectuur, de smalle straatjes en steegjes waar je, in de ban van al het leuks dat je tegenkomt, heel gemakkelijk in verdwaalt. Zo’n souq is er in Libanon te vinden, en wel in Saïda oftewel Sidon. Deze souq is bijzonder goed geconserveerd en de koele, smalle, kromme straatjes zijn nog steeds in originele staat. Zoals in de meeste souqs zijn de winkelgebieden onderverdeeld in ‘goudsouq’ of de ‘kledingsouq’, en als je in de buurt komt van de kruidensouq ruik je die uiteraard al van verre.  Er is ook een grote wijk waar meubelmakers, lassers en andersoortige ambachten zijn gehuisvest. Dus als je nog een fraaie bruidsstoel wilt scoren ben je hier aan het goede adres. Vergeet echter niet flink af te dingen op de prijs, dat spel hoort er nou eenmaal bij. 


In de Saïda souq heerst een gemoedelijke sfeer en de Libanezen zijn een uitermate vriendelijk volk. Deze plaats is duidelijk nog niet verpest met souvenirshops, noch met opdringerige verkopers. De mensen vinden het leuk dat je er bent en ze prijzen hun waar graag bij je aan, maar als je geen trek hebt in een paar kilo geitenkoppen word je met een glimlach uitgezwaaid. 


©Dionne Delnoy


Ook 'n reisje maken naar Libanon? Bekijk dan onze rondeizen naar deze bestemming.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page