top of page
  • Foto van schrijverSaffraan Reizen

Reis door Oezbekistan

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2019

Hieronder vind je een reisverslag van twee van onze reizigers die in april 2018 een privérondreis door Oezbekistan maakten.


In april/mei 2018 hebben wij met twee personen een rondreis gemaakt door Oezbekistan. We begonnen onze reis in Tashkent. Onze eerste dag ter plaatste stonden er ’s morgens op de afgesproken tijd een gids en een auto met chauffeur klaar om ons de highlights van Tashkent te laten zien. We bezochten o.a. het Mubarak bibliotheek museum, de Barak Khan Madrassa, de Hazroti Imam moskee en het museum of Applied Arts. We kregen een heel goede eerste indruk van de stad. Ook gingen we (nadat de gids had geïnformeerd of we traditioneel of westers wilden eten) naar een Plov restaurant, waar we het nationale gerecht Plov hebben gegeten. De porties daar waren enorm groot! Later die middag zijn we zelf nog met de metro naar het Earthquake Memorial geweest.


Tashkent heeft een goed metro systeem. De wagons zijn vrij oud, maar netjes en schoon. Vrouwen, maar vaak ook mannelijke toeristen wordt een zitplaats aangeboden als het druk is. De metro is erg goedkoop, 1200 Sum, d.i. ongeveer 12 eurocent. De volgende ochtend werden we vroeg opgehaald voor een binnenlandse vlucht naar Urgensh. De vlucht duurde ongeveer een uur, maar toch kregen we nog eten en drinken aan boord. Na de landing stond er een chauffeur te wachten die ons naar Khiva bracht. Ongeveer een uur na aankomst kwam er een gids die ons de hoogtepunten van Khiva liet zien. We bezochten hier o.a. Kunya Ark, Muhammad Rahimkhan II Madrassa, het mausoleum van Pahla Mahmud en de Juma moskee. In de middag en de volgende dag hebben we een aantal dingen nogmaals bezocht. Van de gids hadden we het entreeticket gekregen voor de vele bezienswaardigheden, dat meerdere dagen geldig was.


Na twee dagen Khiva stond er weer een chauffeur klaar om ons naar Bukhara te brengen. Dit was een flinke rit en aan het eind van de middag kwamen we aan bij ons hotel. De volgende ochtend hebben we de hoogtepunten van Bukhara met een gids bezocht. We zagen o.a. het Lijabi-Hauz plein, de Bolo-Hauz Moskee, het mausoleum van Ismael Samani, enkele overdekte bazaars en de Ulug Beg madrassa. De middag en de volgende twee dagen hebben we nog veel meer dingen bekeken. We gingen o.a. naar een vaste kermis, waar we vanuit het reuzenrad een blik konden werpen op de stad. Ter plaatse waren EHBO wedstrijden tussen verschillende scholen aan de gang, waar we uitgenodigd werden om te kijken en foto’s te maken.


Op dag 8 stond er ’s morgens weer een chauffeur klaar om ons met de auto naar Samarkand te brengen. Onderweg stopten we bij Sharisabz. Dat is een prachtig complex waar het paleis van Amir Timor Lenk stond. Er staat o.a. een enorm beeld van hem. Ook kun je nog de resten van het paleis zien. Aan het eind van de middag waren we in Samarkand. De volgende dag maakten we opnieuw een stadswandeling met een gids. We bezochten o.a. de Tilla Karien madrassa, de tombe van Amir Timor Lenk, het observatorium van Ulug Bek en de Shah-i-Zinda mausolea. Na nog een dag Samarkand waarbij we nog veel meer interessante dingen hebben bekeken, gingen we aan het eind van de derde dag met de hogesnelheidstrein terug naar Tashkent. In de trein kregen we zelfs nog twee kleine broodjes en konden we thee en koffie kopen voor omgerekend ongeveer 30 eurocent.


Na nog een dag Tashkent moeten we helaas afscheid nemen van dit prachtige land met zijn vriendelijke en zeer behulpzame mensen. Op sommige momenten voelden wij ons bijna filmsterren, omdat veel mensen met ons op de foto wilden. Mensen vinden het ook heel leuk als je als buitenlander van hen een foto maakt. Voor onze begrippen is alles er nog heel goedkoop. Op de meeste artikelen en bijv. bij een taxirit, kun je goed afdingen.


©Marry en Herman


Wil jij ook zo'n mooie reis maken? Bekijk dan hier onze rondreizen door Oezbekistan.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page