top of page
chehel
bazaar in shiraz
ontmoeting in iran
kharanak
chehel2
persepolis

Praktische informatie Iran per trein, 12 daagse rondreis

 

Praktische informatie


Accommodatie

Tijdens deze bijzondere reis wordt gebruik gemaakt van zowel de trein als privéauto met chauffeur.  We reserveren eerste klas plaatsen als die beschikbaar zijn.  Er zijn drie overnachtingen in de trein. Daarnaast zijn er 9 hotelovernachtingen in goede 3* en 4* accommodaties.  Als de trein vroeg in de ochtend aankomt op de plaats van bestemming is er ook een hotel en/of ontbijt gereserveerd. De hotels hebben een eigen douche/toilet en airconditioning. De treinen hebben een gedeelde sanitaire unit.

Vliegreis
Als je zelf geen internationale vlucht hebt geboekt kan dat ook via Saffraan Reizen. We boeken vluchten met zo gunstig mogelijke vertrek- en aankomsttijden zolang die beschikbaar zijn. Dit kan via Iran Air, KLM of Turkish Airlines.

Vervoer
Het grootste gedeelte van de reis vindt het vervoer plaats per trein. Naast het vervoer per trein reis je in een comfortabele auto met AC en privéchauffeur. Je kunt in plaats van een auto met privéchauffeur op sommige trajecten ook reizen met comfortabele intercity-bussen indien dat je voorkeur zou hebben. Transfers van- en naar de luchthaven en treinstations zijn geregeld. 

Reisbegeleiding en gidsen
De transfers per auto vinden plaats met een lokale chauffeur. Indien gewenst kun je bij boeking aangeven dat je op bepaalde plaatsen gebruik wenst te maken van een lokale, Engelssprekende gids.

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Iran een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Iran. Voor Iran reizen is een visum nodig. Dit wordt in Nederland een aantal weken voor vertrek door Saffraan Reizen aangevraagd. De benodigde formulieren en het uit Teheran verkregen registratienummer hiervoor worden tijdig (ca. 4 weken voor vertrek) toegestuurd. Hiermee kun je dan zelf naar de Iraanse Ambassade om het visum in je paspoort te laten zetten. 
Ook reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen een visum aanvragen via Saffraan Reizen. Er mag in je paspoort uit niets blijken dat je Israël hebt bezocht.

Geld
De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.vreemdgelddirect.nl. Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Je kunt het beste cash euro’s of dollars meenemen en die ter plaatse wisselen. Met een creditcard kun je grotere souvenirs zoals tapijten, goud/zilver of miniaturen kopen bij gerenommeerde zaken in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. voor maaltijden en entrees is een indicatie. 

Kosten
Iran is een redelijk goedkoop land voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  De kosten van de maaltijden zijn doorgaans niet hoger dan € 10,- p.p.
Entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijzen van de entreekaartjes varieren tussen de € 2,- en € 4,-.

Fooien
Het is gebruikelijk om regelmatig fooien te geven aan mensen die diensten voor je verrichten. Dat kan trein- en hotelpersoneel zijn, maar ook kofferdragers en je chauffeur.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen bij je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt in de hotels is inbegrepen. Je kunt voor de andere maaltijden op eigen gelegenheid de Iraanse keuken leren kennen.
Voor vertrek sturen we je voldoende suggesties over Iraans eten. Je chauffeur kan ook suggesties doen voor lunch of diner, en een picknick onderweg is altijd een aanrader. 
Het kraanwater in Iran is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
In Iran zijn kledingvoorschriften. Voor de dames is een hoofddoek overal en altijd verplicht vanaf het moment dat we landen in Teheran. Het advies is om losse wijde, niet al te fel gekleurde kleding te dragen. Bij voorkeur vallend tot over de billen. Een donker setje voor het bezoek in de traditionele stad Qom wordt aangeraden. Chadors hoeven niet te worden meegenomen, die worden uitgereikt daar waar dat nodig is.
De heren mogen wel blouses dragen met korte mouwen maar geen korte broeken. Een stropdas wordt afgeraden.

Klimaat
Het klimaat kenmerkt zich door temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris, met name als de zon ondergaat. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er voor ons aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht. http://www.weeronline.nl

Islam en de Ramadan
Iran is een islamitisch land. 89% van de bevolking is shi'itisch, 9% is soennitisch (dit zijn voornamelijk Koerden en Turkmenen). Christenen, joden, zoroastriërs en hindoes vormen een kleine minderheid. De islam heeft een allesbepalende invloed op het leven in Iran.
Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om in het opebaar niet te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk om een taxi te krijgen. Iedereen wil tegen die tijd naar huis om te gaan eten. In de avond is het weer drukker op straat en er heerst een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.


Tijdsverschil
Iran kent ook zomer- en wintertijd. Het is er dan respectievelijk 1,5 uur en 2,5 uur later dan in Nederland.

Voltage
Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Bagage
Je bagage kun je het beste meenemen in een niet al te grote koffer, rugzak of handzame tas. Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Verder verdient het aanbeveling om de volgende artikelen mee te nemen:

•    lichte kleding
•    trui, vest of jack
•    goede schoenen met voldoende profiel
•    zwemkleding
•    badslippers
•    iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•    hoofddoek (voor vrouwen)
•    geldbuidel (bv. voor onder je kleren)
•    zonnebril
•    zonnebrandcrème
•    lippenbalsem
•    EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•    oordopjes, anti-muggenmiddel
•    wekker
•    zaklamp, reservebatterijen
•    zakmes
•    reisverzekering en de kopie van de polis
•    vaccinatieboekje
•    kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•    reisgids over Iran

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’Tot slot
We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.


Lees ook de algemene reisvoorwaarden. 

bottom of page