top of page
turkmnstn
Oezb Samar
turkmen3
turkmen16
Oezb
turkmen1

Praktische informatie Turkmenistan & Oezbekistan 19 daagse rondreis

Praktische informatie


Accommodatie
Tijdens deze reis maken we zoveel mogelijk gebruik van centraal gelegen 3* (en soms 4*) hotels. De kamers zijn voorzien van een toilet en douche en beschikken over airconditioning.

Vliegreis
Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Ashgabat. Voor deze reis zou je gebruik kunnen maken van de vluchten van Turkish Airlines.
Vluchtschema (wijzigingen voorbehouden):

 

Vlucht                                         Vertrek                       Aankomst

Amsterdam - Istanbul                11.45                          16.15

Istanbul - Ashgabat                    21.10                           03.45

Tashkent - Istanbul                     09.15                           11.40

Istanbul - Amsterdam                14.40                           17.25


Vervoer
Tijdens deze reis reis je, afhankelijk van het aantal deelnemers, met een klein busje of een personenauto met chauffeur.  Soms wordt er gebruik gemaakt van four wheel drives. De trajecten Mary - Ashgabat en Turkmenbashi - Ashgabat worden afgelegd d.m.v. binnenlandse vluchten van Turkmenistan Airways. Van Samarkand naar Tashkent reis je met een comfortabele, snelle trein.
 
Reisbegeleiding en gidsen
Voor de transfers vanaf het vliegveld naar je hotel en vice versa staat er een chauffeur en/of een medewerker van ons reisagentschap voor je klaar. Op dag 2 in Ashgabat word je begeleid door een Engelssprekende gids.
In plaatsen als Merw en Konye-Urgench, of zelfs voor de gehele reis in Turkmenistan kunnen we een gids voor je regelen. Dit kun je bij boeking aangeven.
In Oezbekistan is het mogelijk om in Khiva, Bukhara, Samarkand en Tashkent gebruik te maken van lokale Engelssprekende gidsen. Je kunt dit zelf regelen op het moment dat jou dat het beste uitkomt of je kunt het door Saffraan Reizen laten regelen. Dan reserveren we een gids voor je op het tijdstip dat jou dat het beste uitkomt. 

Paspoort en visa
Voor Nederlandse reizigers is voor Turkmenistan en Oezbekistan een paspoort nodig dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit deze landen. Saffraan Reizen regelt de visumaanvraag voorTurkmenistan voor je.

Vanaf 1 februari 2019 hebben Nederlandse en Belgische reizigers geen visum meer nodig om Oezbekistan in te komen.Geld
In Turkmenistan is de munteenheid de Turkmeense manat (1 manat = ca. € 0,28). Je kunt hier niet pinnen. Creditcards worden nauwelijks geaccepteerd. Bij een aantal banken en hotels in de hoofdstad Ashgabat kun je wel met euro's terecht, maar Amerikaanse dollars kunnen makkelijker gewisseld worden. Deze dollars dienen bij voorkeur nieuw en onbeschadigd te zijn.
De munteenheid in Oezbekistan is de sum (1560 sum = ca. $1,-). Ook hier kan niet worden gepind. We adviseren om cash dollars en euro’s mee te nemen. Voor wat betreft dollars raden we aan om kleine nieuwe coupures mee te nemen. Er is ter plaatse overal voldoende gelegenheid om geld te wisselen.
Kijk voor de actuele koersen op www.vreemdgelddirect.nl.

Kosten
Turkmenistan en Oezbekistan zijn redelijk goedkope landen voor wat betreft het dagelijks levensonderhoud.  Maaltijden zijn doorgaans niet duurder dan € 10,- p.p.
De entrees zijn niet bij de reis inbegrepen. De prijs van entreekaartjes varieert tussen de € 1,- en € 10,-. Voor het maken van foto’s worden vaak aparte fototickets verkocht.
Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel  hoeveel je uitgeeft, maar € 350,- p.p. per week voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is een indicatie.

Fooien
In Turkmenistan en Oezbekistan is het  gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Dat wil zeggen het hotelpersoneel, kofferdragers maar ook je chauffeur en gids.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.  Of bekijk de site van de LCR;  www.lcr.nl.
Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak en veel mogelijk te drinken.

Eten en drinken
Het ontbijt tijdens de reis is inbegrepen, de overige maaltijden en drankjes niet. Tijdens de reis kun je  op eigen gelegenheid de Turkmeense en Oezbeekse keuken leren kennen.
Het kraanwater in beide landen is niet geschikt als drinkwater (wel om je tanden te poetsen) maar vrijwel overal is mineraalwater in kleine of grote flessen voor een lage prijs te koop. Let er wel op dat de fles bij aankoop verzegeld is.

Kleding
Turkmenistan en Oezbekistan kennen geen kledingvoorschriften. Wel toont het van respect voor het land en haar bewoners als je niet te bloot gekleed een moskee of mausoleum betreedt. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om je heen te kunnen slaan.

Klimaat
Beide landen zijn woestijnlanden en hebben een landklimaat. In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, het kan er dan wel 45°C worden, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen.  In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook in de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval. Bekijk deze website voor het weerbericht: www.klimaatinfo.nl/

Islam en de Ramadan
Turkmenistan en Oezbekistan zijn gematigd islamitische landen. Tijdens de Ramadan zal het op straat overdag wat rustiger zijn dan normaal. Restaurants kunnen gesloten zijn en ook de openingstijden van musea, banken en kantoren zijn aangepast. Zij gaan vaak eerder dicht. Het is aan te raden om niet in het openbaar te eten en te drinken.
Tegen zonsondergang is het moeilijk een taxi te krijgen. Iedereen wil dan naar huis om te gaan eten. In de avond is het drukker en is er een feestelijke sfeer.

In 2025 is de Ramadan van ongeveer 28 februari t/m 29 maart. In 2026 zal dat van ongeveer 17 februari t/m 19 maart zijn.

Voltage
In beide landen is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tijdsverschil
In Turkmenistan en Oezbekistan is het in de zomer drie uur later en in de winter vier uur later dan in Nederland.

Communicatie
Doorgaans kan men in Oezbekistan goed bellen en smssen met een GSM en is Wifi in de meeste hotellobbies wel aanwezig. In Turkmenistan is dat wat moeilijker. Internetmogelijkheden zijn daar eigenlijk alleen in Ashgabat, en dan ook nog alleen de 5* hotels. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider.

Bagage
Je kunt je bagage meenemen in een niet al te grote koffer, een rugzak of een reistas. Een koffer of tas op wieltjes is aan te raden omdat je het stuk niemandsland van ca. 1,5 km. tussen Turkmenistan en Oezbekistan te voet moet afleggen. Heel af en toe rijden hier busjes, maar reken daar niet op.

Het toegestane bagagegewicht is maximaal 20 kilo. Daarnaast kun je een kleine tas of rugzak voor je handbagage meenemen in het vliegtuig.
Verder raden wij je aan om voor deze reis de volgende zaken mee te nemen:

•       lichte kleding
•       trui, vest of jack
•      goede schoenen met voldoende profiel
•      zwemkleding
•      badslippers
•      iets voor op je hoofd tegen de zon, sjaal
•      geldbuidel (b.v. voor onder je kleren)
•      zonnebril
•      zonnebrandcrème
•      lippenbalsem
•      EHBO spullen, anti-diarreemiddel, ORS
•      oordopjes, anti-muggenmiddel
•      wekker
•      zaklamp, reservebatterijen
•      zakmes
•      reisverzekering en de kopie van de polis
•      vaccinatieboekje
•      kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
•      reisgids over Turkmenistan en Oezbekistan

 

 

Meer reisinspiratie vind je op de pagina ‘Films, boeken & handige links’)


Tot slot

We doen onze uiterste best om de reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. In de bestemmingen waarin we reizen gelden soms andere regels normen en waarden. Ook kunnen plotseling bestaande regels worden aangescherpt of blijkt er iets gesloten dan normaal open is of iets dergelijks. Zijn er tijdens de reis dingen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, aan de plaatselijke contactpersoon. Als  je er met hem of haar niet uitkomt schroom dan niet om contact op te nemen met ons kantoor in Nederland.

 

 

Lees ook de algemene reisvoorwaarden.

bottom of page